7,4 822 tys. ocen
7,4 10 1 822258
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

nie bał się pokazać amerykanów ze złej strony, tej prawdziwej strony, że gdzie się nie pojawią to kolonizują sobie wszystko za wszelką cenę byle by $$$$ się zgadzały

ocenił(a) film na 8
h4r

Masz całkowitą rację ale z drugiej strony to chętnie bym się przyjął w szeregi tych najemników\górników bo sprzęt to miel tip top :)

Kirasjer194

i właśnie świat taki jest , bo setki tysięcy młodych amerykanów zasila szeregi marines bo mają "topowe gadżety do zabijania"

ocenił(a) film na 8
h4r

A zauważyliście że te wszystkie zabawki z Avatara (sprzęt, pojazdy itp) już istnieją w prostszych wersjach? Wielkie wywrotki i wiertła już przecież istnieją i fedrują. Z kolei helikopterki to przerobione (na potrzeby filmu) black hawk'i. Poznaliście?

Penguin27

TAK i dlatego tak łatwo odebrać ten film jako walka białych z indianami

ocenił(a) film na 8
h4r

Myślę że każdemu skojarzyło się to z historią Ameryki Północnej. Oczywiście zakończenie jest szczęśliwe nie tak jak w przypadku Indian.

Kirasjer194

a ktoś bliżej zagłębiony w kulturę indian wcale nie odbierze go jako sci-fi(chodzi mi tu o kontakt duchowy indian z planetą)

ocenił(a) film na 8
h4r

Nie tylko USA mają skłonności hegemonistyczne. Wielu podobnie jak Hitler pragnie przestrzeni życiowej. Nie na darmo nawet małe kraje chcą mieć swoją atomówkę. Obecnie toczy się konflikt między zachodem a islamem. Pretekstem są terroryści a tak naprawdę chodzi o surowce i wpływy. A Afryce to samo. Wojny etniczne są zachodowi na rękę.

Mnie osobiście Avatar nie skojarzył się od razu z walkami z indianami. Pierwsze co przyszło mi do głowy to kwestie ekologiczne.

Penguin27

masz rację, ale Hitler zgadnij przez kogo był finansowany przed wojną i kto sfinansował obecną potęgę Niemiec? :) plan Marshala

ocenił(a) film na 8
h4r

No i? Plan Marschala miał być też dla Polski ale władze komunistyczne się nie zgodziły( co innego że wcześniej Polska została sprzedana ZSRR przez zachód ale niemcy nie mieli na to wpływu).

Kirasjer194

zaczynamy temat rzeka więc nie będę dalej kontynuował .. :) Poczytaj o "Dziadek Busha zarabiał na Hitlerze"

ocenił(a) film na 8
h4r

Owszem gdyby plan Marshalla ogarnął także Polskę to dziś nie bylibyśmy takim dziadowskim państwem i skansenem Unii.
Hitler wygrał by wszystko gdyby nie postawił się Rosji. Adolf i Stalin razem pokonali by nawet USA. Albo przynajmniej mocno by Amerykę poturbowali.

ocenił(a) film na 8
Penguin27

Dziś walka o surowce to głównie bliski wschód i Afryka. Europa znaczy coraz mniej a społeczeństwo ma dość wojen bo wszyscy jeszcze pamiętają ile cierpienia niesie. A wracając do filmu. To ciekawe czy w kolejnych częściach(mają być jeszcze 2) zobaczymy jeszcze ludzi nieba bo wątpię żeby chętnie zrezygnowali z takiej żyły złota.

ocenił(a) film na 8
Kirasjer194

Ja się boję że kolejne Avatary będą świeciły tylko i wyłącznie efektami. Trudno będzie do tego napisać dobry scenariusz. Nie obejdzie się pewnie bez wariacji (np. niebiescy na planecie ziemia:P).
Końcówka jedynki otwiera drogę do następnej części. To jest pewne.

Penguin27

druga część ma się dziać podobno pod wodą

ocenił(a) film na 8
h4r

Czyli kontynuacja zainteresowań Camerona Titanicem i rowem mariańskim;)
Woda na pewno będzie świetnie wyglądać w 3D. Oby tylko scenariusz był dobry.

h4r

A jak w jakiś filmach pokazują Polaków od tej złej strony, prawdziwej strony, to są krzyki, że film jest antypolski i propagandowy.

ocenił(a) film na 10
Jezus_drugi

No widzisz "Jezusie" ;D My Polacy jakoś tak mamy. Gdy tylko pojawi się film, ukazujący Polaków od złej strony, to jest masa ataków Polaków w strone twurców filmów. Sory za pisownie. Rozmowa o mojej wisowni nic nie wniesie do tematu.