a co widac? co pokazano? gdyby komus sie chcialo opisac dokladnie co widac przez te 2 minuty to by bylo pięknie i byłbym zobowiązany !! :D
tak naprawdę nic z fabuły ponad to co już było wiadomo, jest już jako takie przedstawienie wizualnego stylu, i mimo, że mi się podobało, nie jest to nic od czego warto się powstrzymywać
Zawiedziesz sie. Hektolitry CGI oblane kolorami basniowy obcy jak z filmow z przed 20 lat ogolnie srednio to wyglada poczekamy co bedzie dalej
Obejrzyj Morfeo, naprawdę, nic nie stracisz a będziesz wiedział o co biega. Jestem baaardzo ciekawy Twojej opini. JEdyne co to pobierz przynajmniej tą 100mb wersje (chociaż jak tam chcesz). Do kina i tak wszyscy pójdziemy, zwiastun zrobił swoje i zachęcił jeszcze bardziej. Bardzo dobrze zrobiony, świetna muzyka, brak dialogów sam klimat. Klimat, fabuła i 3d będą najważniejsze w tym filmie. Wszystko ... no cóż ... widać że komputer za tym stoi, to już nie jest to co animatroniczni obcy. tak mi się wydaje że trudno już o naprawdę wielki przełom w fx... mimika navi - genialna, navi w konfrontacji z ludzmi - genialne, potwory - jak z king konga, nic lepsze wg mnie, jest ta scena z fotki pierwszej i wygląda jak ta fotka. Może to kwestia dopracowanych zdjęć i (już teraz widzę) głupich oczekiwań. Obejrzyj, nie zawiedziesz się i będziesz wiedział na czym stoisz. Zwioastun jest naprawdę świetny. Obejrzysz ?
A jak nie chcesz oglądać to masz na zachętę 4 obrazy
Nic nie zdradzają ale są świetne
http://img136.imageshack.us/img136/9174/74687239.jpg
http://img406.imageshack.us/img406/788/96106452.jpg
http://img136.imageshack.us/img136/6779/78199315.jpg
http://img33.imageshack.us/img33/9641/19928147.jpg
Po kilkukrotnym obejrzeniu mam ciągle to samo wrażenie, że oglądałem Pocahontas :)
Aktorzy dają radę, Worthington świetnie wypadł (ten uśmiech, jak oglądał avatara!), ale Lang jedynym spojrzeniem ukradł cały zwiastun dla siebie. Ten chłop przypomina legendarnych badassów z lat 80. A jeśli chodzi o efekty, to świetne - zarówno mimika, jak i wszystkie sceny w dżungli (i w powietrzu) prezentują się fenomenalnie.
Mam tylko jedno zastrzeżenie - po zwiastunie widać, że Avatar nie jest w stylu Aliens, czy Terminatora. To bardziej styl kosmitów z Głębi, a więc jest kolorowo i fajnie :)
Cytując - This is great.
1. Dolinka we mgle - wypas fotorealizm
2. Zjazd na powierzchnię - wypasik poza mechem.
3. Latające góry - uooo kurrrwa! :D zajebioza.
4. Stephen Lang - jaja ze stali, będzie git postać.
5. Przebudzenie - tu się zaczynają schody. Z jednej strony mamy kocią twarz do której trzeba się chyba przyzwyczaić, z drugiej ujęcie dłoni niesamowite, stopy jeszcze pomarszczone od dołu od wilgoci, żyła na ręce, kiedy uderza w szybę - pełen wypas.
6. Lądowanie w lesie - znowu wypas. Powiewające rośliny totalnie przekonujące.
7. Szybki montaż - trudno ocenić np takiego potworka w banbusowym lesie. Polyphemis na niebie w jednym ujęciu - pełen wypas. Lasi fajnie mienią się oczy przy ogniu - zupełnie jak u kota.
...
Ogólnie przekonuję się coraz bardziej, choć potwierdzają się moje przewidywania jeszcze z grudnia - Cameron poszedł na całość i nawet jeśli świat i historia ma sens, to całość będzie bliższa baśni niż SF.
EDIT: Już widzę jakie będą zadymy na linii Avatar - District 9. Krewetki z oczkami znacznie łatwiej zaakceptować jako obcą rasę niż niebieskich koto-ludzi, nie mają mimiki, która ma przypominać Zoe czy Sigourney itd. D9 obszedł całą górę wyzwań i na tym ma szansę wygrać z Avatarem, który prędzej dostanie statuetkę za film animowany :P
No i mamy Pocahontas dla dorosłych, witamy w kinie całe rodziny.
Tak jak myślałem, efekty będą zajebiste (tylko kogo to ruszy jak takie się ogląda w dobrej grze na peceta, a fabuła jest dla 12-latków. Proponowałbym jeszcze dubbing :)
Jedynie co się obroni to wersja 3-D tylko z tego że to 3-d.
Ciekawe czy zwrócą się koszty.
"Tak jak myślałem, efekty będą zajebiste (tylko kogo to ruszy jak takie się ogląda w dobrej grze na peceta"
http://c.wrzuta.pl/wi18121/9c968635001c96a54a69ede7/0/avatar%20teaser
Zrób sobie duże zbliżenie tej twarzy i napisz mi tutaj czy postacie w grach mają skórę i oczy takiej jakości. To są efekty, nie żaden makijaż. Ta postać nie istnieje w rzeczywistości.
Napisz mi czego więcej potrzeba niektórym widzom, skoro podniesienie poprzeczki w poziomu detali do możliwości policzenia poszczególnych porów na skórze komputerowej postaci i stworzenia efektu duszy w oczach to dla nich wciąż za mało.
Ja chyba wiem czego malkontenci potrzebują, potrzebują aby Na'Vi wyszedł z ekranu i dał im psztyczka w nos, wtedy by uwierzyli ze jest prawdziwy.
"a fabuła jest dla 12-latków."
W takim razie fabuła Tańczącego z wilkami również jest dla 12 latków. Bulszit.
Zwróć uwagę, że koleś ocenił fabułę dwugodzinnego filmu po dwuminutowym trailerze :D
niesamowity trailer. zero dialogow, sam klimat! IMo i tak pokazano nam malo... wydaje mi sie ze sam film bedzie takim wyczesem na poziomie trailer x 10. no i te dwa swiaty z trailera... ludzi i obcych. pierwszy bardzo sprzetowy, w stonowanej kolorystyce. drugi szalony, strasznie kolorowy, jak z innego filmu. palce lizac jak dla mnie :)
Po ogladneciu zwiastuna napisze krotko:
Final Fantasy: The Spirits Within (2001) - po pierwszych scenach przyszla mi na mysl odrazu animacja z tego "filmu", tyle ze ladniej wyostrzona (HD). Dalej,
Time Machine (2002) - przypomnialy mi sie zwlaszcza sceny kiedy przeniosl sie w pyszlość 800 000 lat i że w 8000 stuleciu ludzkość wróciła do stanu niemal pierwotnego. Co gorsza, w toku ewolucji ludzie podzielili się na dwie rasy. Piękni, śniadoskórzy Eloi wiodą sielski żywot wśród drzew i kwiatów. Szpetni, spotworniali Morlokowie zamieszkują podziemia planety. I dalej,
Planet of the Apes (2001) - walki skojarzyly mi sie wlasnie z planeta malp.
TO TYLE !!! Finalnie oczekiwalem jakiegos przelomu czyli SCI-FI bez ingerencji komputera (ale czy to mozliwe dzisiaj? HA!
Taka przyszłość roboty statki kosmiczne itp. a on jezdzi na nieelektrycznym wózku ;P
I pewnie sra do porcelanowego kibla, a zęby myje plastikową szczoteczką. Some things will never change.
Ktoś wie o co chodzi z tym czasowym usunięciem zwiastuna przez Foxa? Tak jest napisane na filmwebie
O bożeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee. Chodzi o tę parodie, którą już tu wrzuciłem.Fox niczego nie usuwał.Niektóre serwisy usuwały ,bo fani skomleli.Na Filmwebie spotkał się z dobrym przyjeciem. Oczywiście Filmweb temat usunął bo zrobił o tym newsa.
No właśnie nie chodzi o parodię, bo taki komunikat pojawił się w tym newsie
http://www.filmweb.pl/WIDEO+Ju%C5%BC+jest+zwiastun+%22Avatara%22+Jamesa+Camerona ,News,id=53789
ale teraz został już zmieniony, wcześniej była mowa o całkowitym wycofaniu
"Ten film będzie hitem. I wiadomość do wszystkich, którzy uważają, że po 10 latach w produkcji, powinien wyglądać lepiej: może powinniście poczekać aż zobaczycie wszystko w 3D zamiast wydawać opinie sprzed ekranów swoich 12'' monitorów?"
Dan, firstshowing.net
Film nie zawiedzie fabuła, technologia, efekty...wiem że będzie genialny i tyle :) nie mogę się doczekać, a trailer powalił mnie na kolana.
Tak, Cameron zapowiadal to juz dawno temu. Świat Avatara ma byc kompletnym universum. Powstanie też Pandoropedia heh ;)
Wiem wiem tylko linkuje bo nie bylo. To akurat duzy plus pewnie predzej czy pozniej powstanie ksiazkowe rpg.
oj poleciało mi, przydałoby się zlikwidowanie opcji "za krótki", lub edycja postów. Sorry za bałagan
Kto chce zobaczyć zwiastun w 3D?
http://www.youtube.com/watch?v=Tg_W9zOOfuw
oto link, ale niestety prawdopodbnie jest to "pseudo 3D" czyli konwersja 2D do 3D, jednak obejrzałem w okularach i kilka ujęć wyglądało jak 3D - między innymi jedną z ujęć helikoptera i scenka jak jeden z avatarów krzyczy na tego predodaktylo podobnego stworka.