7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823807
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Nie polecam Avatara oglądać w kinach Helios. Oglądałem go zawsze gdzie indziej. ostatnio poszedłem do Heliosa i niestety się bardzo rozczarowałem.

Te kina fatalnie się przygotowały do projekcji 3d. Najważniejszym problemem była jakość obrazu - fatalna ostrość, nierówny kontrast, wyblakłe sceny, a co najważniejsze film był bardzo ciemny, szary i mało przejrzysty. W tej jakości film był męczący zarówno dla oka jak i głowy. Wiele scen było rozmazanych, obraz nie nadążał za 3d. Wiadomo że to nie jest 3d typowe dla innych filmów, ale w Heliosie nie było go prawie wcale, głębia była bardzo słaba a jedyne sceny gdzie mocniej było to widać to pierwsza w kapsułach i parę w laboratorium. nawet pyłki z drzewa były sałbo widoczne a w innych kinach czuć to o wiele lepiej.

Prawie wcale sceny nie zapierały dechu w piersiach np. scena lotu na Ikranach, która wzbudziła w innych kinach we mnie wiele zachwytu i zaparła dech, nawet serce mocniej biło to w heliosie mignęła szybko, a to kiedy para spada w dół nie było wcale odczuwalne przy czym ciemne, mroczne, wyblakłe kolory. Nie dało się poczuć tego klimatu. Niektóre momenty były tak nierówne pod względem tej ostrości, cienkiego kontrastu, szarości, słabo nasyconych barw że czułem wrażenie jakbym oglądał niewiele lepsza tą wersję która ostatnio krąży w internecie.

Mocno dało się to odczuć jeśli chodzi o krew, której nie było prawie widac :) Dopiero na końcu widać było krew na twarzy pułkownika. Nie było widac krwi w filmie właśnie przez tą ostrość, wyblakły i ciemny obraz, słabe nasycenie kolorów.
Nie było widać krwi Jake'a po ucieczce przed potworem, a potem w czasie niszczenia drzewa nie było widać krwi na twarzach na'vi czy też gdy umierał ojciec neytiri - wydawał się brudny od sadzy w heliosie, a nie wymazany w krwi od rany w brzuchu jak oglądałem kilka razy wcześniej. W końcowej bitwie nie było widac krwi kiedy żołnierze zabili Tsu'teya. tem czerwona krew płyneła ma z kilku ran. W scenie walki Tsu'teya z Jake'em krew wydawała się czarna.
Gdy walczył jake z pułkownikiem, jake ''brudny od sadzy'' a po pułkowniku było nieco krwi widac, która popłyneła lekko gdy Neytiri go ustrzeliła. W rzeczywistosci zrobiły się dwie mocno czerwone płynące plamy.

Na DVD film pod tym względem moze wydawać się lepszy niż w Heliosie, nie świat jest mroczny i wyblakły a nie kolorowy. Kolory było czuć w scenach nocnych - od świecących roślinek po fioletowe drzewa Eywy. Oprócz tego jedynymi kolorowymi rzeczami byli niebiescy Na'vi i pomarańczowy Toruk. Rośliny w dzień, nawet w górach Alleluja nie wydawały się zielone czasami wrecz szare np. kiedy niszczyli drzewo. Doskonale pamietam jak kilka razy oglądałem ten film wcześniej krajobraz był ładnie nasycony barwami a tutaj wszystko się zlewało z helikopterami.

Pytałem ludzi, którzy w Heliosie byli pierwszy raz to odpowiedzi były ''całkiem niezłe, ale po 3d i efektach wizualnych oczekiwałem wiecej, chociaż podobał mi się ten swiat'' a z koeli ludzie którzy byli w innym kinie a teraz poszli do Heliosa (cała pełna sala i wiele osób było już po raz kolejny) odczuło to samo co ja i mówili że po prostu Helios zepsuł ten film jakością obrazu i nic nie wywołało takich emocji, jak w innym kinie.

ocenił(a) film na 8
dark_templar_adun

Helios w Bielsku to samo, choć ja nie miałem doświadczenia wcześniej z innych kin. W Cinema City faktycznie jest aż taka różnica?

rAd_

Kolosalna, bez porównania. Opisałem w tekście bez żadnej przesady. :)

rAd_

raD zapraszam do siebie :)

użytkownik usunięty
dark_templar_adun

Ja byłem w Heliosie i Multikinie i jakoś różnicy nie widziałem chciałem się do CC wybrać ale jakoś się nie pozbierałem. I teraz moje pytanie czy warto naprawdę? Bo wszystko co opisałeś, że obraz nieostry to jakoś ani w jednym ani w drugim kinie nie odczułem. Dla mnie wyglądało bardzo ładnie i może to dlatego że film był kręcony techniką IMAX (specjalne kamery) jako pierwszy pełnometrażowy (chyba) i dlatego tak ładnie w CC wygląda

użytkownik usunięty

podbijam bo oczekuje odpowiedzi ;)

Może nie każdy Helios dał ciała :) gdzie byłeś najpierw? Jesli w Heliosie a potem Multikinie to mam taką małą teorię, że njapierw film pierwszy raz mocno zachwycił i nie przywiązujesz wagi do obrazu bo nie masz odniesienia gdyż wcześniej na filmie nie byłeś, za drugim już wszystko wiesz co się wydarzy, a nadal się dobrze oglądało dzięki kinu lepszemu jakościowo. Ja do Heliosa poszedłem na koniec i widziałem różnicę kolosalną.
Może też po prostu nie każdy Helios był taki zepsuty? Nie wiem.
Oprócz tego gorszego obrazu ekran też znacznie mniejszy, po bokach napisy zielone z wyjściem ewakuacyjnym które bardzo przeszkadzały. W CC są one zakryte i nie rozpraszają w czasie seansu.

użytkownik usunięty
dark_templar_adun

No to nie zostaje mi nic jak 5 raz pójść na Avatara do poznańskiego IMAX

p.s. 3 razy byłem najpierw w Heliosie a później w multikinie i może twoja teoria jest jak najbardziej trafna.

Spróbuj pójść do IMAX lub Cinema City, a potem na koniec jeszcze raz do Heliosa. Może odczujesz różnicę. jeśli nie odczujesz to znaczy że nie każdy Helios dał ciała. :)

Mam pytanie: Czy widziałeś wyraxnie czerwoną krew kiedy ginął Tsu'tey lub kiedy Jake dał mu po mordzie? Kiedy umierał ojciec Neytiri i kiedy pułkownik dostał 2 strzały? Jeśli krew była wyraxna, nasycona, czerwona to było Ok, a jeśli ciemna, słabo widoczna, momentami wyglądała jak brud - Na'vi w czasie niszczenia drzewa, to znaczy że tylko IMAX i CC są najlepsze do oglądania.

użytkownik usunięty
dark_templar_adun

Jak Tsu'tey ginął to to było chyba 5 małych czerwonych plamek jak Quaritch ginął też za ładnie to nie wyglądało a zresztą ja wymagający nie jestem. Avatar jest dla mnie świetny i w IMAX se porównam czy rzeczywiście aż taka różnica.

użytkownik usunięty

W Multikinie też to wyglądało jak w Heliosie i przede wszystkim obraz był ciemny, czasami zdejmowałem okulary i było ładnie jasno ale trochę rozmazane =D

Hmmm... własnie w CC był dość jasny, ładnie nasycony barwami, kontrast świetny, a w Heliosie ciemny, wyblakły, mało kolorów. Ta różnica rzucała się w oczy najbardziej.

Porównaj, wtedy będziesz miał dobre zestawienie. :)

ocenił(a) film na 10
dark_templar_adun

To ciekawe, bo pojawiały się tu komentarze, że właśnie w kinie Helios efekt był
rewelacyjny. Widocznie różnie to jest w różnych kinach.

Pojawiały się też podobne komentarze, jak Twój:
http://www.filmweb.pl/topic/1258406/film+roku+w+3D,+ale+napewno+nie+w+Helios.htm l

LukeR87

''przed wybraniem się na ten film sprawdźcie dokładnie kino, bo helios nie ma profesjonalnych sal 3D i psują zabawę. efekt 3D jest tylko i wyłącznie widoczny przez to, że obraz jest rozmazany bez okularów i "naprawiony" w okularach, ale efektów 3D tam nie znajdziecie.Polecam IMAX - ja się właśnie wybiorę do kina odległego o 100km, aby poczuć ten klimat o który chodziło Cameroonowi, a nie jakaś tandetna chińska podróbka sali 3d.''

Ma rację w tym co napisał. Zauważyłem że napisał to przed premierą filmu, czyli wiedział że Helios nie jest przygotowany.

ocenił(a) film na 10
dark_templar_adun

Ja na razie byłem na Avatarze dwa razy. Raz w IMAX'ie i raz w sali premierowej w Multikinie w
Złotych Tarasach. W Multikinie było o wiele lepiej - wspaniała ostrość, bardzo dobre
odwzorowanie barw, duża płynność ruchu.
http://www.filmweb.pl/topic/1316069/Multikino+w+Z%C5%82otych+Tarasach+vs+IMAX+na +Sadybie.html

Ostatnio byłem w CinemaCity, ale na Toy Story 3D. Muszę przyznać, że tam obraz też był bardzo
dobry. Jutro wybieram się do Multikina, ale do zwykłej sali (nie premierowej, która ma
największy ekran w europie do projekcji cyfrowych) i ciekaw jestem jak tam będzie... ;)

użytkownik usunięty
LukeR87

A jakie są wymiary największego ekranu w Polsce?

ocenił(a) film na 10

24x18m, ekrany Imax'a - nie doczytałem się, żeby ktoś zbudował u nas większe.

NommaD79

Duży ekran też robi swoje - jest na całe oprawki w okularach i zasłania boki ekranu sprawiajac lepsze uczucie 3d.

A londynie są jeszcze większe od tego wymiaru co podał Nomad.

LukeR87

Byłeś w Multikinie i IMAXie, ciekawy jestem jakbyś poszedł do Cinema City i porównał. Mielibyśmy dobry punkt odniesienia. Ja niestety nie mam jak obejrzeć w Multikinie.

użytkownik usunięty
dark_templar_adun

Najlepiej odbyć po jednym seansie w każdym kinie i dopiero można porównywać gdzie jest najlepiej. A tak w ogóle ile mamy takich sieci kin?

Mi się wydaje że 4:
Cinema City, Helios, Multikino, IMAX.
Może coś pominąłem.

użytkownik usunięty

Tutaj masz zestawienie:

Bielsko - Biała:

Kinoplex - 7 sal

Bydgoszcz:

Multikino - 10 sal

Częstochowa:

Cinema City - 8 sal

Elbląg:

Multikino - 6 sal

Gdynia:

Silver Screen - 8 sal

Gdańsk:

Multikino - 10 sal
Cinema City - 8 sal
Kinoplex -8 sal

Katowice:

Cinema City:

Punkt 44 - 13 sal + 1 IMAX
Silesia - 13 sal
Helios - 9 sal

Kielce:

Kinoplex - 7 sal

Kraków:

Multikino - 12 sal
Cinema City:

Galeria Kazimierz - 10 sal
Plaza - 9 sal + 1 Imax
Zakopianka - 10 sal

Łódź:

Cinema City - 14 sal + 1 IMAX
Silver Screen - 10 sal

Opole:

Kinoplex - 8 sal

Olsztyn:

Helios - 5 sal

Poznań:

Cinema City Kinepolis - 20 sal
Cinema City Plaza - 9 sal + 2 IMAX
Multikino - 8 sal

Radom:

Helios - 5 sal

Ruda Śląska:

Cinema City - 8 sal

Rzeszów:

Helios - 4 sale

Sosnowiec:

Helios - 4 sale

Szczecin:

Multikino - 9 sal
Helios - 4 sale

Toruń :

Cinema City - 12 sal

Warszawa:

Cinema City:

Arkadia - 15 sal
Bemowo - 11 sal
Galeria Mokotów - 14 sal
Janki - 10 sal
Promenada - 13 sal
Sadyba - 12 sal + 1 IMAX

Multikino - 12 sal
Kinoplex - 4 sale
Silver Screen:

Puławska - 8 sal
Targówek - 12 sal
Wola - 6 sal

Wrocław:

Cinema City - 9 sal
Helios - 9 sal

Zabrze:

Multikino - 13 sal

użytkownik usunięty
dark_templar_adun

Co racja to racja. Helios całkowicie się nie spisał.
Jakość obrazu nieporównywalnie gorsza do Cinema City i IMAX - wszystko ciemne, wyblakłe, szare, bez nasycenia barw. W niektórych scenach mało było widać, tak się zlewało wszystko. Góry Alleluja lub lasy nie pałały zielenią, czarna krew itp.

ocenił(a) film na 10
dark_templar_adun

Aż tak? Miałam po raz pierwszy na Avatara iść właśnie do Heliosa, nawet ostatnio roważałam kolejny wypad do Heliosa. Aż strach pomyśleć jak mogłabym się rozczarować ;) A jestem typem, który przez bolącą głowę czy oczy z kina nie wyjdzie, będę siedzieć do końca. Więc mogłoby mnie to zaboleć ;p Dzięki Wam! ;]

użytkownik usunięty
miss_understood_

Jesteś fanką a nie byłaś na filmie?

ocenił(a) film na 8
dark_templar_adun

zgadzam sie w 100%.. widzialem avatara w imax w krakowie i rewelacja.. potem bylem w radomskim helisie i rozczarowanie.. przypuszczam ze lepiej byloby obejrzec go w 2d.. obraz nieostry (i nie to ze czasami troszeczke:>) ciemny.. dokladnie jak to opisal zalozyciel tematu.. zupelnie inny film kiedy oglada sie go w takim wydaniu.. film powala ale przy dobrej projekcji

użytkownik usunięty
miscle

Oglądałem w 2d i 2d w Cinema CIty oraz w Heliosie 3d. Uważam że lepszy jest w CC 2d niż w Heliosie 3d.

użytkownik usunięty
dark_templar_adun

Bielsko - Biała:
Kinoplex - 7 sal

Bydgoszcz:
Multikino - 10 sal

Częstochowa:
Cinema City - 8 sal

Elbląg:
Multikino - 6 sal

Gdynia:
Silver Screen - 8 sal

Gdańsk:
Multikino - 10 sal
Cinema City - 8 sal
Kinoplex -8 sal

Katowice:
Cinema City:
Punkt 44 - 13 sal + 1 IMAX
Silesia - 13 sal
Helios - 9 sal

Kielce:
Kinoplex - 7 sal

Kraków:
Multikino - 12 sal
Cinema City:
Galeria Kazimierz - 10 sal
Plaza - 9 sal + 1 Imax
Zakopianka - 10 sal

Łódź:
Cinema City - 14 sal + 1 IMAX
Silver Screen - 10 sal

Opole:
Kinoplex - 8 sal

Olsztyn:
Helios - 5 sal

Poznań:
Cinema City Kinepolis - 20 sal
Cinema City Plaza - 9 sal + 2 IMAX
Multikino - 8 sal

Radom:
Helios - 5 sal

Ruda Śląska:
Cinema City - 8 sal

Rzeszów:
Helios - 4 sale

Sosnowiec:
Helios - 4 sale

Szczecin:
Multikino - 9 sal
Helios - 4 sale

Toruń :
Cinema City - 12 sal

Warszawa:
Cinema City:
Arkadia - 15 sal
Bemowo - 11 sal
Galeria Mokotów - 14 sal
Janki - 10 sal
Promenada - 13 sal
Sadyba - 12 sal + 1 IMAX
Multikino - 12 sal
Kinoplex - 4 sale
Silver Screen:
Puławska - 8 sal
Targówek - 12 sal
Wola - 6 sal

Wrocław:
Cinema City - 9 sal
Helios - 9 sal

Zabrze:
Multikino - 13 sal

dark_templar_adun

W mnie w Heliosie też był cienki obraz, a potem w Multikinie był naprawdę super, bez porównania.

ocenił(a) film na 10
dark_templar_adun

Bylem w opolskim Heliosie na premierze i co najbardziej przeszkadzało to
bardzo ciemny obraz co najmniej z 4 razy ciemniejszy w okularach niż bez
ale to cecha tej technologii chodź powinni mieć mocniejsze lampy w tych
projektorach bo w niektórych scenach ściągałem okulary żeby coś w cieniach zobaczyć. Druga wada to nie ostry obraz chodź było lepiej niż na Alicji w
krainie czarów co do scen w których było 3d widać i które zrobiły wrażenie
to takie same odczucia mam jak twórca tego wątku. Trzecia rzecz, szary
obraz bez kontrastu i z małym nasyceniem kolorów, wiadomo do kolorów w
trailerze nie można porównywać jak się ogląda na dobrym ekranie w HD bo to
tylko projektor ale powinno to i tak lepiej w kinie wyglądać niż wyglądało
na moim seansie. Co do dźwięku było naprawdę nieźle. Ale wiem, że ten film
zasługuje na lepszą projekcje niż miałem okazje obejrzeć.

użytkownik usunięty
dark_templar_adun

LukeR87, twoja twarz w avie przerobiona na Na'vi? Pytam tu bo w profilu nie masz bloga :)