7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 822880
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Mam pytanie obejrzałem film w multikinie i jakoś ten efekt 3D mnie nie zachwycił wiecie może czy np w IMAX'e efekt jest lepszy? Pytam bo się nie znam na tych rzeczach ;p z góry thx

ocenił(a) film na 9
Amiga1240

Ile jeszcze będziecie pisać bzdur i wprowadzać dezinformacji? To nie jest film na miarę karczemnych "Shreków" czy innych badziewi, gdzie dinozaury wyskakują z ekranów. Film jest wizualnie wspaniały, a efekt 3D po prostu zapiera dech w piersiach.

Mam wrażenie, że dziś byle gówno można człowiekowi wcisnąć pod pretekstem wizualnego arcydzieła. Proponuję zainteresować się tym, na co się wydaje pieniądze celem uniknięcia wydymania na cacy i wyjścia na ignoranta. Czy wy w ogóle wiecie na czym polega efekt 3D w "Avatarze"?

ocenił(a) film na 10
GodFella

Tak jak w temacie.
Link do sali w Multikinie w Koszalinie:
http://77.79.241.235/MultikinoWeb/%2803pfjtelryksuoyx53bltiml%29/SeatsOrder.aspx

Na których miejscach jest najlepiej siedzieć?
Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 10
Stackhouse

Sorry, tego "Tak jak w temacie" nie usunąłem. Miałem założyć temat żeby uzyskać pomoc, ale stwierdziłem, że nie będę zaśmiecał forum.

ocenił(a) film na 10
Stackhouse

7,8 G
Tak mysle, siedzialem w 5 rzedzie i bylo w moim odczuciu za blisko

ocenił(a) film na 10
Ganzes

Ja rowniez takie własnie miejsce wybralem i moge je z czystym sumieniem
polecić. Byłem w multikinie, i 3d podobało mi sie całkowicie, było
subtelne, nie "krzyczało" na widza, pozwalając zwrócić uwage na samo piękno
grafiki. Jednym słowem rewelacja, 11/10, współczuje tym którzy widzieli na
kompie z wersji CAM :)

ocenił(a) film na 6
GodFella

A tak z ciekawości, to w Avatarze efekt 3D posiada inną definicję? Bo tak wywnioskowałem z twojej wypowiedzi. W moim mniemaniu taki efekt w filmach ma wciągać widza w wir akcji (przez cały czas trwania filmu), sprawić aby odbiorca miał wrażenie że on sam gra w tym filmie i jest jego nieodłączną częścią, a nie że patrzy tak jakby z boku.

P.S O efekcie w Avatarze się nie wypowiadam bo widziałem w 2D, no ale już nie długo, dziś idę na 3D do Heliosa ;]

użytkownik usunięty
borysek100

Przydała by się opcja oglądania bez napisów, przeszkadzają bardziej niż w zwykłych filmach, szczególnie jak nie ma dla nich miejsca w scenie i lądują na środku ekranu. 3D lepiej czuć w spokojnych scenach a nie tej całej batalistycznej sieczce - dobrym przykładem jest ujęcie przez szklane drzwi do tej malutkiej celi z 3 osobami w środku.

ocenił(a) film na 9
borysek100

Może ja dodam coś do tematu widzenia jednym okiem. Tak samo jedno oko mam bardzo słabe i praktycznie w ogóle go nie używam, drugie natomiast jest w pełni sprawne. Wybrałem się dzisiaj na ten film do Multikina we Wrocławiu i szczerze powiem, że chyba jednak widziałem efekt 3D. Dla przykładu, scena w której leci jakiś odłamek; automatycznie się odchyliłem tak żeby uniknąć zetknięcia z lecącym w moją stronę obiektem. Tak samo jak różnego rodzaju płatki czy pył; wydawało mi się, że mogę go dotknąć ręką. Poza tym było jeszcze kilkadziesiąt scen, w których jakiś obiekt był tak jakby przy mnie kiedy wszystko inne działo się jakby w oddali. Nie wiem czy to dokładnie o to chodzi w 3D ale i tak zrobiło na mnie efekt, pomimo mojej wady wzroku.
Inna sprawa to, że sam ekran była stanowczo za mały. Moim zdaniem powinien on wybiegać poza ramy widzenia. Bo co z tego jak w/w odłamek leci w moją stronę a nie dolatuje bo kończy się ekran. Dodatkowo siedziałem w drugim rzędzie i wydaje mi się, że Ci co siedzieli dalej od ekranu to mieli jeszcze gorzej bo mieli większy zakres widzenia. Nie wiem jak to jest w chwalonym iMax'ie ale moim zdaniem na pewno większy ekran zapewniłby jeszcze lepsze doznania

ocenił(a) film na 9
borysek100

IMAX w Poznaniu daje rade, nie mam żadnych zastrzeżeń. Apropo czytania napisów to koszmar czasami musiałem sie zdrowo wysilić by coś wyczytać.
Sam film genialny.

ocenił(a) film na 10
borysek100

Sam obraz daje radę w 3d najgorzej z napisami

borysek100

Podawałem tego linka już wiele razy, ale podam jeszcze raz :P

http://tinyurl.com/y8dk4fd

borysek100

A ja juz się bałam ze tylko ze mną cos nie tak... Jak tu ktoś pisał - mam jedno oko dominujące i obrazów stereoskopowych nie widzę. Dobrze jest się dowiedzieć ze jest więcej ludzi jak ja! Poza tym słyszałam że po takim seansie oczy są strasznie zmęczone, a także mózg który jest zmuszony do nienaturalnej pracy.
Pozdrawiam!