7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823727
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Obejrzałem sobie film (nie w 3D) i jest niezły (8/10) ale bez przesady - żadne arcydzieło ani super hit, który rzucałby na kolana jak to niektórzy sugerują.
Ciekawa fabuła i dobra gra aktorska to w końcu nie aż taka rzadkość, żeby robić aż takie halo wokół tej właśnie produkcji.

ocenił(a) film na 10
kellen

No to straciłeś na obrazie i to sporo, 3D dodaje bardzo dużo. Pytanie czy widziałeś w kinie czy na kompie/telewizorze.

ocenił(a) film na 8
kellen

Jak nie oglądałeś w 3D, to jakbyś nie oglądał wcale kolego! Do jakiegoś kina 3D, póki emitują! Raz, dwa.

ocenił(a) film na 6
Wad3r

Co to za film który nie ma wartości bez efektów specjalnych?

ocenił(a) film na 10
Victor_Fw

Wyabrażasz sobie niebieskie kostiumy i pomalowane twarze zamiast
komputerowo wygenerowanych Na'vi? To już nie jest tylko "efekt specjalny".

ocenił(a) film na 6
LukeR87

Jak nie? Są filmy których czytasz scenariusz i jesteś zachwycony.
I są papki dla mas jak Avatar zrobione dla tych co z przeczytaniem
scenariusza miały by problem.

ocenił(a) film na 8
Victor_Fw

To jest taki film, przy którym chce się dobrze bawić, rozluźnić, rozmarzyć, odprężyć i "popodziwiać". Jak będę miał ochotę na "głębsze" kino, to włączę sobie "12 gniewnych ludzi", "Krótki film o zabijaniu", "Dr. Strangelove, czyli jak (...)", czy też "Lot nad kukułczym gniazdem", albo coś tego kalibru, gdy chcę się rozluźnić pójdę sobie na "Avatara", albo obejrzę jakąś "Adrenalinę" ;)

ocenił(a) film na 10
Victor_Fw

Efekt 3D nie zalicza się do efektu specjalnego, to forma projekcji. A co do efektów specjalnych - obecnie technika kręcenia na zielonej ściance wykorzystywana jest wszędzie, dosłownie - od serialu po ambitne kino - bo tak jest dużo taniej. Więc na dobrą sprawę, można to zaliczyć jako efekt specjalny, bo to co widać, jest sprytnie zmontowaną cyfrową scenerią.

ocenił(a) film na 5
NommaD79

Tak zwany Blue Box to faktycznie nie efekt specjalny i tego nie należy się czepiać - gorzej jeśli jest to chamsko widoczne i źle skomponowane z resztą planu.

ocenił(a) film na 8
Victor_Fw

No właśnie. Film który po odarciu z efetów specjalnych przestaje być atrakcyjny to zwykły cyrk. Co prawda Avatar to nie G.I. Joe czy T2 (ma ciekawą fabułę) ale oczekiwania znacznie przerosły rzeczywistość.
Kino w którym byłem nie puszcze w 3D więc napewno straciłem część widowiska, ale po obejrzeniu tego filmu nie miałem wrażenia, że obejrzałem arcydzieło tylko film 8/10.

kellen

mocno poniżej oczekiwań i się z tym zgadzam

ocenił(a) film na 5
kellen

Ja widziałem w 3D a mimo to kompletnie mnie nie powalił. Mam wrażenie, że jakieś 60% owej niesamowitej wartości wizualno estetycznej to zwykły hype. Sztab PR'owców ciężko pracował, aby wmówić gawiedzi na całym globie, że mamy do czynienia z wiekopomnym dziełem i jak widać udało się. Tak, niewątpliwie w kategorii "Najznakomitsza Manipulacja" za tą sztuczkę należy się Oscar(nawet dwa). Nie rozumiem czym ludzie się tak strasznie podniecają, niewątpliwie należałoby ten fenomen zbadać klinicznie;]

ocenił(a) film na 8
BelzeBoobies

Zauważyłeś, że spora część fabuły oparta jest o kulturę róźnych indian i aborygenów (wiele pieśni temu - to żywcem wyciągnięte z "australii" która o aboryganach właśnie traktuje).

kellen

dla mnie to czasy prekolumbijskie , a ludzie to tacy konkwistadorzy. nudy na pudy

ocenił(a) film na 6
kellen

jesli film kosztuje grubo ponad 200mln dolców i tyle samo wydaje sie na jego reklame to jak może nie być skazany na sukces??
za 10 lat ten film będzie już nic niewartą produkcją...

ocenił(a) film na 8
kellen

Cóż można dodać: gala oscarów o dziwo(!) oceniła ten film też poniżej oczekiwań, choć i tak za wysoko bo nie wiem, czy oscar za zdjęcia to nie przesada - wszystko tam było jednym wielkim efektem specjalnym.

ocenił(a) film na 7
kellen

ja osobiscie tez nie bede go wynosil pod niebiosa fajny dobry ale sa lepsze i to duuuuuuuzo