7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 822964
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Nauczcie sie oceniac filmy jako calosc. Dawanie filmowi 5 za scenariusz i 10 za efekty, z czego wychodzi srednia 7,5 jest bezsensowne. Rownie dobrze mozecie dorzucic jeszcze ocene ze zdjecia (10?) montaz (10?) muzyke (8-9?) itp. i srednia wyjdzie calkiem inna. Wasze ocenianie jest zbyt racjonalne i nijak ma sie do odzwierciedlenia emocji podczas seansu.

Efekty 3D sa integralna czescia tego filmu i nie mozna tego oddzielac. To nie jest jakis bonus, to jest tak samo wazna czesc tej produkcji jak scenariusz czy kazdy inny jej element. Filmy z zalozenia sa polaczeniem obrazu, dzwieku i jakiejs historii, jesli chcecie samej fabuly to polecam przerzucic sie na ksiazki.

Mnie Avatar wbil w fotel, zapewne dzieki innym czynnikom niz filmy Finchera, Lyncha czy Kubricka ale czy to naprawde jest az tak wazne? Ludzie, to jest action-adventure, a nie dramat na miare Listy Schindlera i wedlug mnie nie czyni go to gorszym filmem. Liczy sie emocjonalne zaangazowanie podczas seansu, u mnie bylo ono duze. Pozdrawiam!

ja wtroące tutaj TRANSFORMERÓW....załzeniem producentów bylo "rozpierducha na duzym ekranie" no i udało im sie to idealnie, a wiara ze to bajka ze to dno itp...

podobnie jest z AVATAREM, mnie co prawda az tak nie wbił w fotel, ale pytam sie do jednego i drugiego mądrali jaki inny film został tak pieknie zrobiony ?

ale gdybym byl jakims pogańskim antychrystem i ogladal wszystko tylko co czarne i z krwią to moze tez bym dal AVATAROWI 3 albo 4 ;p

użytkownik usunięty
ascorp

Transformersy maja dobre efekty, jednak zupelnie nie bronia sie jako calosc. Nie chodzilo mi o calkowite odrzucenie scenariusza a o ocene filmu jako calosci, bez rozkladu na czynniki pierwsze.

ocenił(a) film na 10

Dokładnie popieram liczą się emocje dla mnie również efekty były powalające i stwprzenie tego pięknego świata.
A transformers 2?
Totalna rozpierducha efekty również powalające

użytkownik usunięty

Tu jest całkiem dobrze ujęte pojęcie całosci w tym filmie (pod plusami i minusami):

http://www.filmweb.pl/topic/1287792/Ba%C5%9B%C5%84%2C+warto%C5%9Bci%2C+mi%C5%82o %C5%9B%C4%87%2C+efekty%2C+przes%C5%82ania%2C+czyli+o+mocnych+plusach+i+s%C5%82ab ych+minusach+%27%27Avatara%27%27.html