7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 823453
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

(Jeszcze raz pisze bo widzę że niema mojego wpisu!)
Strasznie nie mogłem się doczekać jak obejrzę go,olbrzymie emocje wzbudzał we mnie,jak obejrzałem zwiastun miałem mieszane uczucia.
Czułem że mnie Zawiedzie...noi się nie myliłem :(

Zacznę od pozytywnych rzeczy.
Ogólnie fajny!Genialny wizualnie,na prawdę obraz czasem przepiękny.
Dość ciekawy,parę niezłych akcji...hmm i chyba to wszystko jeśli chodzi o dobrą stronę.

Powiedziałem że ogólnie Fajny ale niestety ostro się zawiodłem!
Kiedyś napisałem tak (Boje się że postawi na Efekty...na bajere 3-D...NiC poza tym.)
Oto chodzi że nawet tego niema:((
Czego od filmu oczekiwałem ? Że mnie rozwali genialnymi efektami 3D i efektami specjalnymi że akcje będą wbijały w fotel !!!
Że będzie totalny Przełom !
A co mamy ? O jakim kolwiek przełomie można sobie tylko pomarzyć !
Wspomnę tak na marginesie że(Byłem w Heliosie na normalnej sali,to nie było sala nawet 3D tylko najzwyklejsza...może przez to bardzo dużo straciłem.)
Więc tak na początku przez ok 20mi. czułem lekko te 3D a później się już przyzwyczajałem...czułem jak bym oglądał normalny film a nie w 3D!!! Wielka porażka po tym względem.
Żadnych akcji 3D...to nawet w tym totalnym gniocie Oszukać przeznaczenie 4 były parę takich akcji że niby coś wylatuje z ekranu !
Ale nie robiły na mnie wrażenia gdyż były bardzo słabe!

Przecież jak byłem w Wawie na Ekspresie polarnym to cała bajka mnie po prostu Rozwaliła :)
To były genialne Efekty 3D...kurde głupi płatek śniegu spadał i miałem odlot,kapitalne nagłośnienie :)
Najlepsze akcje po prostu człowieka miażdżyły,totalnie wbijały w fotel.
Nigdy nie byłem na lepszym filmie 3D !!!
Nie jeden człowiek nawet dorosły wysuwał rękę dla zwały że niby ten płatek na niego spadnie itp.
Jak coś ogromnego jechało to się wydawało że Ciebie zaraz rozjedzie...cała sala w zachwycona,podniecona była :)
Czułeś się jak byś tam był.

A tu niestety takich rzeczy niema :(
Żadnych rewelacyjnych efektów,akcji,w ogóle mało akcji.
Poza tym jak już kiedyś pisałem nie podobają mi się strasznie te Avatary...jeszcze bardziej mnie rozłożyli na łopatki jak zobaczyłem te konie,psy i ala nosorożca/triceratopsy !!!
Boże jedyny co to ma być kolejna porażka.
Ta planeta Pandora to porostu inna ziemia...wiele wspólnego mają.
Kurde czy ktoś nie morze stworzyć kompletnie nowatorskiej planety na której obcy będą kompletnie nowatorskie jedyne w swoim rodzaju...że nic nie będą miały wspólnego z człowiekiem itp.!!

Czasem nawet zdejmowałem te durne okulary,bez nich o wiele jaśniej jest,lepsze kolory są,a z okularami jest ostro ciemno a czasem nawet bez okularów był lepszy obraz!
Wgl gdyby dało się oglądać 3D bez okularów było by o wiele wygodniej,lepiej.

Co do fabuły - nie podobało mi się strasznie to że ludzie mogą zamieniać się w kosmitów żal !!!
Nie podobało mi się to że kosmici są dobrzy a ludzie źli...zdecydowanie wole na odwrót.
Niby ostro się wkurzyłem,smutno mi było jak ludzie niszczyli Pandore,te największe drzewo ale kicha że jak drugi nalot robili na te białe drzewa to im się nie udało i wszystko skończyło się dobrze!
Nie za bardzo lubię Happy end !
W ogóle dziwnie się skończyło.

W ogóle kompletnie inaczej wyobrażałem sobie ten film.
Np; że ludzie dopiero lecą na tą planetę,odkrywają różne rzeczy w tedy by pokazywali piękno Pandory...ale niestety tak nie jest:(
Niczym mnie nie zachwycił,nie podniecił a rozczarował.
Muzyka do filmu jest słaba,nie podobała mi się...ale czasem nawet pasowała.

Tak wiec jeśli ktoś liczy na jakiś przełom to się zawiedzie.
Jeśli ktoś liczy na dużo akcji to się zawiedzie.

Czyli nadal pozostaje przełomem w efektach specjalnych trylogia Matrix :))

Można obejrzeć ale nic szczególnego.

ocenił(a) film na 9

matt żal mi Ciebie...

ocenił(a) film na 1
RhineHorn

mi ciebie też, cóż kochajcie się w tym marynm filmie...

ocenił(a) film na 7

Ludzie, w filmach właśnie chodzi o przesłanie! "Avatar" ma przesłanie, "Władca Pierścieni" również. Czy wy jesteście ślepi i głusi?

ocenił(a) film na 6
mat86_filmweb

mat86_filmweb

"Zgadzam się z założycielem tematu że avatar to gówno"

Nigdzie tak nie napisałem!
Co prawda moja opinia jest negatywna ale nie uważam go za gówno itp.!
Napisałem przecież - "Ogólnie fajny"
Więc nie mylić pojęci!
Poza tym moja ocena nie jest 1 lub 2 ale aż 6 czyli Niezły !

ocenił(a) film na 10
GotTheLife

może lepiej było nic nie pisać
widzę, że się teraz dużo bronić musisz :)
ja tam uważam, że film był świetny

ocenił(a) film na 6
cyklopeia

cyklopeia

" może lepiej było nic nie pisać
widzę, że się teraz dużo bronić musisz "

Chłopie po to jest film web żeby pisać opinie na dany film!
To nie jest 1 mój temat który Trolli przyciągnął !
Mam taki talent że Trollów przyciągam i rzucają mięsem na mnie bo ?
Mam inny Gust !!! Mam to w dupie ! Zawsze Internet był oblegany przez Dzieci neo,trolli itp. i to już się nie zmieni !
Pokaż mi mój komentarz w którym się bronie ? Słucham ?

ocenił(a) film na 10
GotTheLife

no właśnie ten, na który pierwotnie odpisałam :)))
dziewczyną jestem, nie chłopem - tak przy okazji :D

ocenił(a) film na 7
GotTheLife

Widzę, że pseudo-fani Avatara podają masę ciężkich do obrony kontrargumentów. Najmocniejszym z nich jest argument Pana King_Louis "żal.pl".

Przekonałeś mnie, że Avatar to film genialny. Ta wypowiedź całkowicie zmieniła mój pogląd na ten film. Udowodniłeś autorowi tematu, że kompletnie nie ma racji i myli się we wszystkich swoich wywodach...

A teraz wróćmy do realności.
Forum Dyskusyjne jest (jak sama nazwa wskazuje) po to, aby dyskutować. To, że ktoś ma inne zdanie do waszego nie kwalifikuje się do tego, aby obrażać taką osobę. Jestem przekonany, że gdybyście spojrzeli sobie w oczy taka rozmowa przebiegałaby zupełnie inaczej. Niestety to jest sieć internetowa. Tutaj jesteście anonimowi, tutaj możecie udawać kogoś kim nie jesteście.

Proszę mi odpowiedzieć, jaką wartość niosą odpowiedzi typu: "gówno wiesz, żal.pl lub jesteś upośledzony"?

W kontekście filmu - zawiodłem się również. Nie tyle w kwestii jego oprawy audiowizualnej i słabej fabuły, co jego fanów.

Bądź, co bądź fani również pokazują do jakich odbiorców trafia film i "reprezentują" go na różnych arenach. Jeśli, więc zbiera się grupa trolli minusująca inne filmy, lub bluzgająca na każdego, kto ma odmienne zdanie, to dochodzę do wniosku, że Pan Cameron trafił w 10, aby odnieść sukces kasowy.

Nie oceniam tutaj wieku odbiorców, bo jest to kompletnie bez różnicy. Oceniam dojrzałość fanów, czytając ich wypowiedzi. Spora część użytkowników robi dokładnie to samo, więc (fani) jeśli za wszelką cenę chcecie bronić swojego "arcydzieła" zachowujcie się jak ludzie na poziomie, gdyż wasze wypowiedzi do dojrzałych nie należą.

ocenił(a) film na 8
Casta

A jak wytłumaczyć wypowiedź autora tego wątku? Nie napisał żadnych rzeczowych argumentów, jeden wielki bełkot i stek bzdur.

ocenił(a) film na 7
Casta

Uważam, że "Avatar" to dobry film, nie twierdzę jednak, że jest arcydziełem.
Widziałam wiele lepszych, ale widziałam jeszcze więcej o wiele gorzszych filmów, które wg mnie wogóle nie powinny były powstać. Krytukujecie fabułę "Avatara" nie bez powodu, zgadzam się, nie jest za bardzo skomplikowana.
Pomyślcie jednak, gdyby Cameron chciał nakręcić dramat psychologiczny albo coś w tym rodzaju, zrobiłby to, miał 15 lat na rozmyślania nad scenariuszem tego filmu.
Cameron starał się pokazać zupełnie inny świat, taki którego nie znamy, o jakim zapomnieliśmy. Świat bez intryg, bez kłamstw, obłudy. Ludzie uważają taki świat za nudny, brakuje im zawiłych wątków i nie potrafią w pełni dostrzec jego piękna.
Być może Cameron chiał ludziom udowodnić, że chociaż wszyscy pragną pokoju, szczęścia wolności, nie będą potrafili odnależć się w tej ciszy i prostocie natury.
Ten film nie jest arcydziełem.
Ale kiedy wyszłam z kina zaczęłam widzieć nasz świat nieco inaczej; nie przerzyłam w trakcie seansu żadnego katharsis ale doceniłam przesłanie jakie wyczytałam w treści tego filmu:
To czego potrzebujesz, masz na wyciągnięcie ręki, doceń to i żyj.

ocenił(a) film na 9
Casta

"W kontekście filmu - zawiodłem się również. Nie tyle w kwestii jego oprawy audiowizualnej i słabej fabuły, co jego fanów."
Oj stary daruj sobie. To ogólnodostępne forum i jest tu masa dzieciaków. Nie ma żadnego znaczenia czy im się film podobał czy nie. To smutne, że tego nie widzisz. Avatar podobał się rzeszy ludzi w wieku większym niż naście lat, wykształconych i pracujących. Jeszcze raz powiem, daruj sobie takie denne teksty.

ocenił(a) film na 6
Casta

Casta

Wkącu ktoś coś mądrego napisał :)
Dzięki wielkie stary za wsparcie :)
Tego mi było trzeba!
Ze wszystkim dokładnie się z tobą zgadzam!

Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 8
GotTheLife

Jak czytam te "recenzje" Korniszona to wydaje mi się że on trzeci raz z rzędu nie otrzymał promocji do piątej klasy podstawówki i z tego powodu jest bardzo zirytowany...

ocenił(a) film na 7
Cryworld

Trudno jest sprawiedliwie ocenić "Avatara", ale uważam, że nie zasługuje on na ocenę poniżej 4. Naprawdę istnieją o wiele gorsze filmy, z którymi nie da się go porównać, a jeżeli nawet to musiałaby powstać skala minusowa:)

ocenił(a) film na 7
arion707

Fenomen Avatara i uznawanie go za najlepszy film wszechczasów jest dla mnie niezrozumiały z jednego prostego powodu:

Jeśli obejrzycie film tego pokroju w domowym zaciszu nagle straci całą magię. Już nie będzie super efektów, jakich okularów byście nie założyli. Kino 3D nie może być dla mnie wyznacznikiem wartości.

Są filmy, które można oglądać na starych radzieckich telewizorach w czerni i bieli i nie stracą nic ze swojej magii. To jest prawdziwe kino, takie które czaruje bez względu na jakość posiadanego sprzętu.

Są filmy ponadczasowe, które przetrwały dziesięciolecia i dalej mają w sobie to "coś". Moda na Avatara przeminie, gdy wyjdą kolejne filmy tego pokroju, z lepszymi efektami, fabułą, dźwiękiem...

Jeśli ktoś nie zgadza się z moja opinią - trudno, każdy ma swoje zdanie na ten temat.

ocenił(a) film na 9
Casta

To Twoje zdanie więc z nim nie polemizuję. Powiem natomiast co ja o tym myślę.
Ocena 10/10 nie jest dla mnie znacznikiem "arcydzieła" tak samo jak ocena 4/10 nie jest "poniżej oczekiwań" bo wtedy nie miała by swojego miejsca w skali jako, że oczekiwania każdy ma inne. Ja bawiłem się na Avatarze tak dobrze, że lepiej już być nie mogło. Nie zmusił mnie do wielkich rozmyślań nad sensem istnienia ale akcja była poprowadzona wzorcowo. Zachowanie postaci w konkretnych sytuacjach itp. rzeczy sprawiły, że zapomniałem o sali kinowej. Po prostu pod tym względem lepiej być nie mogło = 10/10. Ja wchodząc na filmweb i widząc ocenę filmu chcę się dowiedzieć, czy warto iść do kina. Jeżeli Avatar miał by ocenę ~6/10 nie poszedł bym pewnie, wybrał bym inny film. A tymczasem ma ocenę > 8 i faktycznie było warto! Co mnie obchodzi czy za 15 lat dalej mi się będzie podobał? Niech wtedy spadnie z listy, ludzie będą go oglądać i im się nie spodoba = spadnie w rankingu.

ocenił(a) film na 6
spam100

dla wyjadaczy kina, którzy nie jedno już widzieli i znają sie na swoim fachu oceniając filmy, o avatarze powiedzą pewnie "Można obejrzeć ale nic szczególnego" , a inni powiedzą że arcydzieło.

ocenił(a) film na 6
Fanek_2

może troche przesadziłem, można obejrzeć i wyróżnia sie z tłumu.

ocenił(a) film na 9
Fanek_2

Owszem przesadziłeś bo wśród znanych krytyków są tacy co mówią o nim bardzo dobrze. I zapewne widzieli nie jeden film :P

GotTheLife

świetne podsumowanie tego filmowego przereklamowanego nie wypału.
efekty 3d były słabiutkie
żadnego podniecenia po obejrzeniu

ocenił(a) film na 9
GotTheLife

łooł, taki trollowski temat, napisany przez takie dziecko, a taki odzew.

ocenił(a) film na 3
lisek18

Słowo troll stanowczo za często się tu przewija... Nie wiem czy dobrze rozumiem (słowa troll, nie wiedzieć czemu, nie ma w słowniki języka polskiego ;/), ale z większości wypowiedzi wynika, że tak zwany troll to osoba, która krytykuje coś, co podoba się innym. Określenie ma jest nacechowane pejoratywnie i ma na celu podkreślenie, iż adresat ma mały poziom inteligencji, gdyż nie dzieli z nadawcą zachwytu nad określonym przedmiotem/rzeczą/dziełem. ??

ocenił(a) film na 9
thereforyou

więc pozwól, że Ci to wyjaśnię. troll rzeczywiście, nie błyszczy inteligencją, jednak ciężko jest stwierdzić, czy naprawdę jest nieco nierozgarnięty czy to po prostu prowokacja. błąd za błędem, zdania nie trzymające sensu, nieumiejętność czytania ze zrozumieniem. w tym temacie widać lekką odmianę "trollowania", bo co Ci gorsi - zakładają setki lewych kont. i nie myśl więcej, że używam słowa troll bo ktoś ma odmienne zdanie niż ja - nie uogólniajmy się aż tak. trolli spotkałam już i po stronie zwolenników filmu, jak i po tej drugiej. oba budzą żałość.

ps. jakoś intuicja mi podpowiada, że Ty nie należysz do fanów Avatara, ale to już tylko i wyłącznie Twoja subiektywna sprawa.

ocenił(a) film na 10
lisek18

Gdy usłyszałem po raz pierwszy słowo troll tak mi się spodobało, że zacząłem go używać w życiu codziennym pomimo, iż nie jest to polskie słowo...Lubie także nazywać rzeczy po imieniu Troll to KURWA TROLL i tylle!!!!!!

Troll – zwykle wielkie, tępe, powolne, brutalne stworzenie fantastyczne unikające słońca (często zmienia się pod jego działaniem w kamień). Zazwyczaj jego atrybutem jest wielka maczuga. Wikipediia to moje życie:P

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
thereforyou

Według własnej definicji jesteś zatem trollem :D

ocenił(a) film na 10
StreetSamurai

StreetSamurai niestety się mylisz moim atrybutem jest wielka PYTA:P:P

ocenił(a) film na 6
thereforyou

thereforyou

Dokładnie powiedziałeś!

ocenił(a) film na 9
GotTheLife

hmmm.. ależ efekty 3D można wyliczać dłuuugooo

oto najintensywniejsze z nich:
1. kabina wahadłowca i kabiny innych latających maszyn.

2. Centrum dowodzenia

3. Lądowanie wahadłowca

4. Gałąź/korzeń we wodzie

5. Drzwi od celi gdy są we więzieniu

6. Zdjęcia 3D na lodówce

7. Latające nasionka

8. świecące sznurki gdy grace jest niesiona i nie tylko.

9. Zaraz po walce z Quatrichem

i wiele wiele więcej....

Film miał >subtelną< głębię, było o tym mówione przed filmem.

Dzięki niewielkiej głębi, trochę widzów uniknęło wymiotowania podczas seansu, a uwierzcie mi - znam paru takich co mogliby...

ocenił(a) film na 10
GotTheLife

To, że ktoś ma problemy z ortografią nie oznacza, że jego zdania mogą być pokaleczone, niedokończone, często bez sensu.

"Co do fabuły - nie podobało mi się strasznie to że ludzie mogą zamieniać się w kosmitów żal !!! "

"Niby ostro się wkurzyłem,smutno mi było jak ludzie niszczyli Pandore,te największe drzewo ale kicha że jak drugi nalot robili na te białe drzewa to im się nie udało i wszystko skończyło się dobrze! "
(O nie. Jak to mogło skończyć się dobrze)

"Wspomnę tak na marginesie że(Byłem w Heliosie na normalnej sali,to nie było sala nawet 3D tylko najzwyklejsza...może przez to bardzo dużo straciłem.)
Więc tak na początku przez ok 20mi. czułem lekko te 3D a później się już przyzwyczajałem...czułem jak bym oglądał normalny film a nie w 3D!!! Wielka porażka po tym względem.
Żadnych akcji 3D...to nawet w tym totalnym gniocie Oszukać przeznaczenie 4 były parę takich akcji że niby coś wylatuje z ekranu ! "
1. Raz byłeś a raz nie byłeś na 3D? ;] Chyba nie byłeś w IMAXie bo skoro miałeś okulary to one służą do oglądania w 3D.
2. Kto ci naopowiadał, że w tym filmie wszystko będzie wskakiwać tobie na głowę? Chyba oglądaliśmy różne trailery i czytaliśmy różne zapowiedzi. Otrzymaliśmy 3D, którego zadaniem było naśladowanie ludzkiego, stereoskopowego postrzegania. Alles.
3. W Oszukać Przeznaczenie 4 były z tego prostego powodu, że to zapowiadano oraz takimi metodami chciano Ci trochę emocji podarować. ;]

Opinia korniszona jest tak nieskładna i pokaleczona, że trudno uznać ją za równouprawnioną w dyskusji... Żal.pl jest właściwą reakcją, to jest ten sam poziom komunikacji ;] Szanuję opinie, których autorzy logicznie wykładają swoje zdanie, podają argumenty. Tutaj brak mi i tego i tego. Dlaczego więc fani mają prowadzić z korniszonem długie dysputy, przedstawiając mu logiczne argumenty? Swoim pierwszym postem definitywnie określił swój poziom...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
... gdzieś tutaj

ocenił(a) film na 9
eldariontelkontar

eldariontelkontar
zgadzam się w stu procentach! dokładnie o to mi chodziło!

Korniszon1
po pierwsze chłopczyku, "gadaj sobie zdrowa" jak już, bo myśle, że aż tak cofnięty nie jesteś aby nie zauważyć, że jestem dziewczyną. "wystarczy luknąć twój profil" ... i jak, luknąłes? co takiego z niego wyczytałeś? nie wiem, na jakiej podstawie piszesz, że założyłam konto niedawno, liczba punktów Cię oświeciła? ciekawi mnie również Twój zwrot "a ty niby kim jestes!" no kim? :) nie chce być nużąca i po raz setny wałkować tego samego tematu, że forum jest do wyrażania opinii, więc powinieneś się liczyć z tym, że w końcu ktoś wytknie Ci Twoje braki w pisowni, bo razi mnie czytanie czegoś takiego. studiuję pedagogikę i z tego co pamiętam, dysleksja nie wiele ma wspólnego z pisownią zdań pozbawionych sensu, już raczej są to problemy natury ortograficznej. więc nie wykręcaj się ubytkami w rozwoju, bo jeśli naprawdę masz problem (a widocznie masz i to duży) poproś kogoś najpierw o sprawdzenie tego co chcesz opisać. i nie bądź takim skwaszonym korniszonem, nie Ty pierwszy tutaj i nie ostatni.

ocenił(a) film na 9
lisek18

hmm pragnę tylko dodać, że mój powyższy post jest dla Ciebie, AUTORZE TEMATU, bo nie wiem jakim nickiem Cię nazywać skoro ciągle go zmieniasz :) czyżby wstyd? :) i polecam wszystkim profil autora owego wątku, naprawde - jest co poczytać :D

ocenił(a) film na 7
lisek18

taa, naprawde jest co poczytać ;)
do AUTORA TEGO TEMATU, nie próbuj nas oceniać i mówić, że wszyscy jesteśmy jednakowi!