7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823766
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

No i przegrał

ocenił(a) film na 7

Szkoda tylko, że z Hurt Lockerem, a nie Bękartami wojny.

ocenił(a) film na 10
lew890

szkoda bękartów...:/ oprócz nagrody dla Ch. W totalnie nie docenione...

ocenił(a) film na 5
Biedronka

Naprawde tak Wam sie podobaly bekarty?Jak dla mnie np ten nazist nie byl wielce straszny...Te przydlugawe wywody,majace sprawiac wrazenie groznych monologow,budujacych napiecie...jak dla mnie nuda.Stary swiat,pokazany na nowo,z uzyciem i moda najnowszej dekady...Nie lubie Tarantino.

ocenił(a) film na 7
yossarian3x

Dobrze przynajmniej, że Waltz został nagrodzony, ale to i tak marne pocieszenie. Ogólnie to była beznadziejna gala :/

ocenił(a) film na 10
lew890

Po pierwsze, Avatar okazał się filmem za nowatorskim. Za dużo CGI, za dużo fantazji, jak na Akademię.

Po drugie, uhonorowano "amerykański patriotyzm" Hurt Lockera, obiły mi się o oczy teksty z portaji jako to dziękują żołnierzom.. itp - podczas gdy Avatar jest antywojenny i pacyfistyczny, a niektórzy przedstawiciele weteranów ostro protestowali przeciwko takiemu potraktowaniu amerykańskich marines. Avatar jest wręcz "antyamerykański", suchej nitki nie pozostawia na zachodnim stylu życia, a to nie mogło się spodobać bogatym "czynnikom".

Pionierom, a takim jest avatar, zawsze trudno.

Trochę szkoda, że Akademia trzyma się starego i nagradza film wojenny zamiast antywojennego. Oscary zawsze byłyby tutaj jakimś znakiem, że coś się zmienia. Tymczasem nie zmienia się nic.

Ale mimo wszystko, mimo oskarowej porażki, ten film i tak przetarł szlaki dla nowego. Teraz realistyczne (nie nadrealistyczne) 3D oraz CGI z emotion capture staną się normą, a nie "bajerem". Kino poszło dzięki "Avatarowi" do przodu.

A największą możliwą nagrodę Cameron już zgarnął za ten film. 2.600 miliardów dochodu. I pewnie to jeszcze nie koniec.