Tak się zastanawiam jakie nominacje do Oskarów należą się filmowi.
Ja bym nominował w takich kategoriach:
* Najlepszy Film
* Najlepszy Reżyser
* Najlepsza Aktorka
* Najlepsza Scenografia i Dekoracja Wnętrz
* Najlepsze Zdjęcia
* Najlepszy Montaż
* Najlepsze Efekty Specjalne
* Najlepsza Muzyka
* Najlepsza Piosenka
* Najlepsza Charakteryzacja
Podkreślam że chodzi o NOMINACJE.
Proszę trolli, spammerów i hejterów o nieudzielanie się bez sensu i bez logicznych argumentów. Proszę o dyskusję na poziomie, bez kłotni.
Nie wiem czemu ludzie myślą, że Sam Worthington źle zagrał. Wg. mnie też nadaje się na nominację.
Nie zagrał źle, jednak jest parę roli męskich z tego roku, które bardziej mi przypadły do gustu. :)
Podaj swoje nominacje jeśli chcesz. temu służy temat.
Film - krytykom się podoba, ludziom się podoba, odniósł sukces finansowy.
Reżyser - naprawdę solidny rzemieślnik, dba o szczegóły.
Aktorka - Neytiri i wszystko jasne ;)
Zdjęcia - ujęcia Pandory są po prostu piękne.
Montaż - wszystko jest czytelne, a o to chodzi.
Efekty specjalne - :D
Czy jest oddzielna kategoria za animację? Nic takiego nie znalazłem, ale wydaje mi się że za coś podobnego przyznają.
Nie ma, jest oddzielna kategoria za film animowany i tak właśnie dostała Oscara "Katedra" Bagińskiego.
Jest za to (z tego co pamiętam) kategoria za samą animowaną postać - i tak własnie Oscara otrzymał Gollum z "Władcy pierścieni" tutaj taka kategoria by idealnie pasowała.
Jeśli chodzi o mnie to na razie obejrzalem jedynie zwiastuny a juz po nich widać nominację za efekty specjalne :)
katedra chyba nie dostała oscara, skończyło się na nominacji... ale może się mylę ;)
Jeśli chodzi o nominację to zgadzam się w 100% :) A liczę na oscary za:
* Najlepszy Reżyser
* Najlepsza Aktorka
* Najlepsze Zdjęcia
* Najlepszy Montaż
Myślę ze pewniaki to:
* Najlepszy Reżyser
* Najlepsze Zdjęcia
* Najlepszy Montaż
Licze na wszystkie kategorię jakie wypisałem, ale widząc tylu anty-fanów nie wiem czy np. Neytiri przejdzie.
Pewniakiem jak na razie jest raczej była żona Camerona... choć przyznaje że Avatara jeszcze nie widziałem dopiero w czwartek:)
Pokusiłbym się o dodanie do pewniaków:
*Najlepsza Muzyka
Jak dla mnie James Horner obdarzył ten film magiczną muzyką która w niesamowity sposób potęguje doznania - gorąco polecam z zapoznaniem się z całą ścieżką dźwiękową z filmu - po prostu coś pięknego...
Ostatnimi dniami dzień w dzień puszczam sobie te utwory gdy zasiadam przy komputerze - aktualnie przerabiam dla znajomej jej fotkę na avatara ;) (Photoshop) więc te melodie dają mi natchnienie i wiele zapału do pracy ;)
NAjlepszy film - jak najbardziej, w tym roku i chyba wogóle przez całe moje 25 letnie życie nie widziałem filmu który wzbudził we mnie tyle emocji a obejrzałem ich wiele
Najlepszy reżyser - to chyba nie podlega żadnym wątpliwościom:)
Najlepsza aktorka_ jak dla mnie i wielu ludzi którzy oglądali ten film tak ale ktoś zwrócił mi uwagę że jeszcze nigdy nie było oskara dla postaci całkowicie robionej komputerowo
Zdjęcia, efekty, montaż to raczej będą statuetki
Muzyka i piosenka - nie wyobrażam sobie żeby nie było
Co do charakteryzacji scenografii i dekoracji to raczej wątpie
Od siebie dodałbym jeszcze nominację i liczę na statuetkę dla Langa za drugoplanową rolę męską. Wiele osób twierdzi że dostanie ją Waltz ale mam nadzieję że marzec pokaże że miałem rację:)
OK poprawka:
http://technologie.gazeta.pl/technologie/1,81011,7305983,Top_10_F_X___najlepsze_ efekty_specjalne_w_historii.html
Zdaje się że to był Oscar za FX, natomiast ich lwią część stanowiła postać Golluma.
Co do "postaci całkowicie robionej komputerowo" - trudno to rozdzielić, de facto to co widzimy na ekranie to render 3D, ale żeby go realistycznie stworzyć najpierw kręci się sceny z aktorem, zakłada specjalne czujki ruchu (motion capture) i przerzuca do komputera. W przypadku Golluma nawet mimika była pierwotnie grana przez aktora. Ciekaw jestem jak to bylo w przypadku postaci z Avatara?
Jeśli chodzi o postacie to ruch oraz mimika twarzy była w większości odgrywana przez aktorów - dlatego jest pewna szansa na oscara dla Zoe za odegranie Neytiri. Odsyłam do YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=fOHPCI_9-eQ
http://www.youtube.com/user/IXIBoGuSIXI#p/f/3/LJKxcbcvxa4
Ciekawilo mnie no i znalazłem coś-niecoś:
http://james-camerons-avatar.wikia.com/wiki/Fun_Facts
A konkretnie:
" * The movie is 40% live action and 60% photo-realistic CGI. A lot of motion capture technology was used for the CGI scenes.
* Seeing the character of Gollum in The Lord of the Rings: The Two Towers (2002) convinced James Cameron that CGI effects had progressed enough to make this film.
[...]
* To help the actors prepare for their roles, director James Cameron took the cast and crew to Hawaii, where they spent their days trekking through the forests and jungles and living like tribes (building campfires, eating fish, etc), in order to get a better sense of what it would be like to live and move around in the jungle on Pandora, since there would not be any actual jungle sets to aid and guide the actors and crew. Zoe Saldana even dressed up as a warrior during these journeys, complete with an alien tail symbolic of the one her character has in the movie. These hikes were only done during the daytime, though; The cast and crew spent their nights at a Four Seasons hotel. "
Czyli tak jak podejrzewałem ;)
Mnie osobiscie gra aktorska Sama jako człowieka nie spodobałą sie, albo on już tak ma, albo to jest cienki aktor i tyle (nie chce sobie wrogów narobić, tylko pisze co mysle jak on tutaj zagrał) Nie orientuje sie co do roli jako "Obcy"(Navi) czy też jako komputerowe postacie podlegają nominacji, bo jeżeli tak no to też by trzeba ich podac ale narazie jest tak:
* Najlepszy Film
* Najlepszy Reżyser
* Najlepsze Zdjęcia
* Najlepszy Montaż
* Najlepsza Piosenka
* Najlepsza Charakteryzacja
Tak jak pisali wyżej, postacie komputerowe byly bazowane na ludzkich więc szansa jakaś tam jest...
Najlepsze Zdjęcia
Najlepszy Monataż
Najlepsze Efekty Specjalne
Moim zdaniem, to jedyne nagrody, na jakie ten film zafługuje.
Nagroda za Charakteryzację? Heh... Charakteryzatorzy nie mieli tu za dużo do roboty.
Najlepszy Film? Hmmmm.... "Avatar" to dobry film, ale nie arcydzieło na miarę "Ojca Chrzestnego".
Najlepszy Reżyser? Szczerze, to mógł się bardziej postarać, bo film (trudno to mi przyznać) ma swoje niedoróbki.
Najlepsza Muzyka? Utwory są.....fajne, ale już powstawały lepsze i zapewne powstaną.
Najlepsza piosenka też nie.
A o senografii nie będe już pisał, bo to w głównej mierze zasługa komputera.
I na koniec zdjęcie niespodzianka!!!
http://images21.fotosik.pl/123/ed1c228f82b375c1med.jpg
Podchodząc do sprawy realnie i trzeźwo obstawiałbym "
* Najlepsze Zdjęcia
* Najlepszy Montaż
* Najlepsza Muzyka
W duszy liczę że dostanie też nominację ,,najlepszy film " ale powyższe to do mnie pewniki .
Ale chyba czegoś nie rozumiesz... Oscary są za dany rok, tak więc nie można tutaj porównać do np. Ojca Chrzestnego bo nie był w tym roku. Uważam ze Avatarowi słusznie należy się nagroda za 2009. :)
Nominacje w kolejności od najbardziej prawdopodobnej do najmniej:
1. Najlepsze Efekty Specjalne
2. Najlepsza Scenografia i Dekoracja Wnętrz
3. Najlepszy Film
4. Najlepszy Reżyser
5. Najlepsze Zdjęcia
6. Najlepszy Montaż Dźwięku
7. Najlepszy Dźwięk
8.Najlepsza Piosenka
9.Najlepsza Muzyka
10. Najlepszy Montaż
11.Najlepsza Charakteryzacja
12.Najlepsza Aktorka Drugoplanowa
13.Najlepsza Aktorka
14.Najlepszy Scenariusz Oryginalny
15.Najlepszy Aktor
16.Najlepszy Aktor Drugoplanowy
17.Najlepsze Kostiumy
Możliwe aktualizacje po:
a) obejrzeniu Avatara
b) wynikach plebiscytu jakiś krytyków, czy innych społeczności
c) przekonaniu mnie przez kogoś
d) obejrzeniu innego filmu z 2009
e) Złotych Globów
f) własnych przemyśleniach
Ja sie zgadzam co do nominacji z King_Louise_Assurbanipal napewno coss z tego bedzie:)
Film mógłby dostać oscara conajwyżej za efekty specjalne.Ponieważ te z Avatara obecnie niemają sobie równych.Reszta była totalnie przeciętna.A film zupełnie średni i nijak wypada na tle inncyh filmów Sci-Fi/Fantasy poprostu kolejny średni film,który wyróżniają efekty specjalne (swoją drogą wyśmienite.Co niezmienia faktu,że mnie efekty specjalne niewystarczają do tego żeby film okrzyknąc arcydziełem.Są jedynie dodatkiem do dobrej fabuły i ciekawych bohaterów.Pozdrawiam
''film zupełnie średni i nijak wypada na tle inncyh filmów Sci-Fi/Fantasy poprostu kolejny średni film,który wyróżniają efekty specjalne''
Oscary są przyznawane za dany rok, a nie całokształt kinematografii.
Podaj lepszy film Sci-Fi z 2009 roku, który zasługuje na więcej statuetek? :) Na pewno nie transformsers, Terminator, Star Srek, a tymbardziej jakieś 2012.
Dlatego cały czas utwierdzam sie w przekonaniu,że dzisiejsze kino to nic innego jak tylko ochłap dla mas.Masz racje te filmy nie są lepsze od avatara (chociaż i tak wolałbym chyba obejrzeć po raz kolejny nowego Teerminatora niz Avatara),ale tez niesa gorsze.Poprostu to domena tych czasów,że w filmach stawia się raczej na efekty.Poprostu przyciągają masy.Żeby nierobić off-topicu to powiem tak jak wczesniej napisałem.Film ma świetne efekty specjalne i napewno zasługuej na wyróżnienie pod tym względem,ale czy ja wiem czy zasługuje na oscara.Ja o tym niedecyduje zobaczymy jak to będzie Pozdrawiam
chyba za wszystko... ja kocham w tym filmie wszystko, doceniam każdy szczegół.
aktorstwo, scenariusz, zdjęcia, reżyseria, efekty. dosłownie wszystko.
Wszystkie nominacje tak "boskiego" filmu jeszcze nie widziałem - jest tak dobry, że nie potrafię tego opisać, każde słowo nie odda tego co moje oczy ujrzały :) 11 Oskarów, należy się.
Avatar dostanie Oscara (o ile dostanie) tylko w kategorii 'Efekty Specjalne' o reszcie możecie pomarzyć. To, że film podoba się ludziom, nie znaczy, że podoba się Akademii. Najwięcej Oscarów zgarnie moim zdaniem "Hurt Locker".
jeśli się nie mylę "Hurt Locker" to 2008 rok.... czy może zaliczany jeszcze jest do dzieł z 2009?
Krytycy na niego głosują to chyba jakoś jest zaliczany do 2009, chociaż rzeczywiście data premiery jest wpisana 2008. Ale nie ma gwiazdki, że nie jest kandydatem do Oscara.
Chodzi ci o hurt locker, czy po prostu nie potrafisz używać tak skomplikowanego narzędzia jakim jest drzewko komentarzy?:P
Aha. Dobrze, że się przyznałeś, że jesteś mało inteligentny. A teraz proszę mi napisać jaki film dostanie jakie nominacje do Oscarów i w jakim kinie oglądałeś Avatara.
Kiedyś czytałem wypowiedź mistrza - pobrał z neta wersję TS i przekonywał wszystkich, że to 3D to tylko chwyt reklamowy...:)
Nie oglądałem Hurt Locekr więc się nie wypowiem o nim.
Avatar dostanie na bank 3 Oscary, a zakładam że tak 6-8 maksymalnie.
- Najlepszy film
- Najlepszy reżyser
- Najlepsza aktorka (Zoe)
- Najlepsze zdjęcia
- Najlepszy montaż
- Najlepsze efekty specjalne
- Najlepszy dźwięk
- Najlepszy montaż dźwięku
- Najlepsza muzyka
- Najlepsza piosenka
Dobrze byłoby gdyby to nie były tylko nominacje, lecz faktyczne nagrody. Poza tym uważam,że Oscara okolicznościowego (specjalnego) powinien dostać Cameron za pokonanie bariery, jaką było stworzenie realistycznych postaci CGI (włączając w to ich perfekcyjną animację).
Napiszę moje nominacje i przeczucia dotyczące wyniku. To może być lekki offtop, ale ponosi mnie wyobraźnie :)
NOMINACJE
1. Najlepszy film (ogromny sukces kasowy, nie wypada go nie nominować, ale moim zdaniem nie wygra)
2. Najlepszy reżyser (nie wygra, małe szanse z Tarantino)
3. Najlepsza scenografia (zdecydowanie wygra)
4. Najlepsze efekty specjalne ( :D )
5. Najlepsze zdjęcia (bardzo duża szansa na statuetkę)
6. Najlepszy montaż (zdecydowanie wygra)
7. Najlepszy montaż dźwięku (zdecydowanie wygra)
8. Najlepsza charakteryzacja (ciężko stwierdzić, ponieważ trzeba oceniać charakteryzację ludzi, tubylcy jej nie potrzebowali :))
9. Najlepsza piosenka ("I see you" na pewno zdobędzie dużą popularność, tak więc nie wypada jej nie nominować, lecz nie wiem, jakie utwory będą jeszcze nominowane. Dla mnie to typowy pop.)
10. Najlepsza muzyka (może wygrać)
BRAK NOMINACJI
1. Najlepszy scenariusz oryginalny (zdecydowanie za mało oryginalny :))
2. Najlepszy aktor (Sam Worthington to dobry rzemieślnik, ale to nie Robert De Niro miażdżący system we "Wściekłym byku")
3. Najlepsza aktorka (bez przesady ;))
4. Najlepsza aktorka drugoplanowa (typowa pani naukowiec i typowa wojskowa są zbyt typowe, więc nie zapadają w pamięć)
5. Najlepsze kostiumy (dotyczy tylko skafandrów ludzi, małe pole do popisu)
Dużo w tym roku nie było roli kobiecych. Uważam że nominacja powinna jak najbardziej być.
Na pewno za dźwięk i efekty specjalne. Prawdopodobne, że też za film i reżyserię, zresztą jak Amerykanie ładują kupę kasy w film to później celowo przyznają mu Oscary (Władca, Gladiator, Slumdog), by im się zwróciło. Z tą aktorką to faktycznie się rozpędziłeś:)
Ale Oscar zdobył jako najlepszy film a nie film zagraniczny. A nominacje do Oscarów będą pewnie te same, co do Złotych Globów (masz w zakładce nagrody).
Nominacje:
Zdjęcia
Montaż
Efekty
Muzyka
Charakteryzacja
Reżyser
Aktor/ka
Scenografia
A co do tego czy dostanie Oscary,dostanie jestem przekonana żaden film dawno nie wzbudził takiego zainteresowania i takiej wrzawy wokół siebie.Gdyby to od nas ludzi zależało ja dałabym mu za każdą z tych kategorii.