Jest to pierwszy film, któremu po pierwszym obejrzeniu dałem 10/10 i dodałem do ulubionych. Produkcja Camerona jak dla mnie w ogóle wybiega za skalę oceniania. Było w nim wszystko co składa się na idealny film :(jak dla mnie) prześwietna fabuła, wiele płynących z filmu morałów, doskonała gra aktorów, trochę miłości i romantyzmu, a wszystko to oblane w prześliczną muzykę Jamesa Hornera. W wielu momentach film wciskał w fotel.
Po przeczytaniu recenzji jakiejś sławnej amerykańskiej gazety " jest to taki przełom w dziejach kina jak wprowadzenie głosu w latach 20 ubiegłego wieku i wypowiedzi samego Camerona że "Avatar" miażdży " Titanica" (który ma u mnie ocenę 10) po prostu musiałem iść na ten film. I po obejrzeniu nie mogę przestać o nim myśleć! Arcydzieło to w tym przypadku bardzo skromne pojęcie. Myślę, że film dostanie 10 statuetek, a pokazanie piękna różnic między gatunkami i ich miłości do natury i do samych siebie oraz pokazanie jakimi ludzie są potworami pozwoli mu dostać najważniejszego Oscara (najlepszy film).
To jest właśnie moja opinia! Wiele osób (niekoniecznie bezpodstawnie) skrytykuje mnie ale tak właśnie myślę - film jest piękny a grafika i obraz 3D w tej produkcji dotknęły swojego sufitu. Polecam jak nigdy i naprawdę nie będę przejmował się krytycznymi komentarzami tych co oglądali film w wersji CAM.TS na 17calowym monitorze :) Osobiście oglądałem w multikinie w wersji 3D. Na pewno najlepszy film ostatnich lat, a nawet nie wiem czy ogólnie !
Zgadzam się jest to najlepszy film jaki widziałem, i zachwycił mnie nie tylko efektami.A po sylwestrze zamierzam iść na niego po raz 3 do kina.
11/10 to zamało:) Ja nie wiem ten film jest niesamowity:(:( Byłem dzisiaj 3 raz..i nadal mnie zaskakuje jakbym widział go 1 raz...i jak baba ryczałem jak niszczyli im drzewo...ten film jest niezwykły ponad czasowy...i takim bedzie..przejdzie do historii kina.. i uwazam ze niepowinna byc nagrywana 2 ani 3 ani 4 czesc..ten film jest jest czyms niesamowitym a kolejne czesci beda tylko porownaniami ktora lepsza, jest pieknie opowiedziana historia i niech sie niepowtarza..niech ta 1 czesc i historia i swiat przejdzie do historii kina...Pozdrawiam:(...cos pieknego.... woow ale duzo slow historia:)... i jakie odczucia po wyjsciu z kina dzisiaj moje?? ze chce wrocic jeszcze raz na Pandore....i napewno wroce..4 raz i czuje ze 5 tez....muzyka tez przepiekna...
Ręce opadają jak czytam ten twój spazm werbalny. Zacznijcie ludzie do kina
chodzić. I to nie na Transformery.
"Polecam jak nigdy i naprawdę nie będę przejmował się krytycznymi komentarzami tych co oglądali film w wersji CAM.TS na 17calowym monitorze :) Osobiście oglądałem w multikinie w wersji 3D."
no "facio" z Ciebie nie ma co...
hehe no wyszło frajersko nie powiem, ale chodzio mi o to że mam takie wrażenie z tego filmu, gdyż oglądałem go w najlepszej z możliwych wersji i mogę w pełni powiedizeć o jego obrazie itp hehe
Bez przesady! odsyłam do "Blade Runnera", "8 pasażera", czy nawet "pamięci absolutnej"
a co do karmelkowej muzyki - radzę posłuchacv w DD wlot smigłowca na Nebula Island w jurassic Parsk - to jest geniusz muzyki - tu to tylko dodatek do ładnej pocztówki zza Ziemi.
Dziegcie dodane!!
4/10
Widziałem wiele filmów i mogę powiedzieć ze szczerego serca że ten mnie po prostu urzekł :) Zasługuje na 10/10 i taką ocenę dostaje ;) Takich kolorów nie ma na naszym świecie i to jest piękne ;D Po wyjściu z kina, chciałem tam wrócić, wrócić na Pandorę, tam gdzie jest prawdziwy raj :D
Jednym słowem - GENIUSZ :D Naprawdę polecam :)
Avatar zawdzięcza swój sukces dzięki wspaniałym wizualnym efektom, pięknej wzruszającej opowieści i postaci Neytiri - czyste piękno.
LLNK ciebie chyba serio popierdoliło z tymi przykładami.Porównujesz Pamięć absolutną i obcego do AVATARA?Gdzie w którym momencie te filmy wydają ci się lepsze?????Głębsza fabuła?muzyka?efekty?Takich kurwa jak ty to na pęczki na filmwebie którzy kurwa tylko krytykować potrafią dla samego krytykowania.Sorki za przekleństwa ale czytanie cięgle o tym jaki ten film ma płytką fabułe lub że efekty to nie wszystko wkurza mnie na maxa.Co do tej muzy co napisałeś to w ogóle nie mam pytań.Lepszej muzyki w Avatarze po prostu być nie mogło.
Wyszedłem zawiedziony z kina, również moi znajomi. Oczekiwaliśmy o wiele więcej od tej produkcji.
Film dla mnie mógłby się skończyć po pokazaniu nam niesamowite świata Pandory. Reszta to był zwykły schemat którego się spodziewałem.
Byłem na na filmie w Cinema City IMAX i stwierdzał, że film nie wykorzystał do końca technologi 3D.
Za mizerną fabuła i muzykę, lecz jednak świetne efekty daję 7/10.
Myślę, że film zasługuję na miejsce w pierwszej 30stce, ale w pierwszej 5tce zdecydowanie NIE!
no no muza świetna, już 3 raz przesłuchałem płytę, a piosenkę "i see you" ze 40 razy <3, Kilka razy przypomina my heart will go on, i jak słucham soundtracku Hornera to przypomina mi się film i można by rzec że "rzucam się w odmęty Pandory" XD. Tu macie link do teledysku HD, śliczny jest :)
http://www.youtube.com/watch?v=ybM6GrNavwQ
kocham to :)
Zgadzam się nawet na 12/10. Ciekawy i przepięknie zrobiony film. Nie wiem
jak może komus się nie podobac!?
Wiesz, kwestja gustu, chociaż uważam że nie miałbym dużo do pogadania z ludźmi, którym film się nie podobał :)
Rozmowa, dyskusja jest po to aby wymieniać się poglądami a poprzez to ubogacać się. Prowadzenie debat z ludźmi o tych samych poglądach nie ma sensu gdyż popada się w samouwielbienie i nic z tego nie wynika...
tak, wpadłem w samouwielbienie i jestem najlepszym człowiekiem na świecie a ty jesteś tylko karaluchem :(
ziom ogarnij się, co ja poradzę, że wszystkim patrzącym tutaj film się podoba ? przecież na forum ma wstęp każdy zalogowany...
"chociaż uważam że nie miałbym dużo do pogadania z ludźmi, którym film się nie podobał :) "
ja tylko odniosłem się do tego co Ty napisałeś :)
Cholera, najlepszy film jaki widziałem, aż się musiałem tu zarejestrować i dać mu dyche :D
3D wymiata, a świat w filmie.. cóż, wolałbym w nim zostać już na stałe :)
Dla mnie to film który jest czymś więcej.
Tak samo jak kolega u góry specjalnie zarejestrowałem się aby dać mu 10 :)
Ten film jest niesamowity mógł bym go w nieskończoność oglądać. :)
Teraz tylko czekać aż wyjdą projektory 3d pod komputer, a "Avatar" będzie na DVD BR :)
DOSTANIE TYLKO 9 ZA EFEKTY WIZUALNE itp I TYLE I TAK DUŻO
LUDZIE AVATAR TO ,,KUPA ,, ROŻNYCH FILMÓW
CAŁE TE ZACHWYTY ZNIKNĄ JUŻ WKRÓTCE( PEWNIE NIEKTÓRZY NAPISZĄ ZE NIGDY:)
TO TYLKO KASA WŁOŻONA W 3D
JAKI JEST SENS TEGO ,,ARCYDZIEŁA ,, ?
JAKO FABUŁA TO
DNO dno DNO
jako praca komputera to 10 na 10
to moje skromne zdanie:)
''DOSTANIE TYLKO 9 ZA EFEKTY WIZUALNE itp I TYLE I TAK DUŻO ''
Jeśli to i tak du żo, to podaj przykład co byłoby lepsze?
''TO TYLKO KASA WŁOŻONA W 3D ''
Radzę się zapoznać z tematem powstawania filmu.
''LUDZIE AVATAR TO ,,KUPA ,, ROŻNYCH FILMÓW ''
Ja widziałem, że to jeden spójny film.
''CAŁE TE ZACHWYTY ZNIKNĄ JUŻ WKRÓTCE''
Przybywasz z przyszłości by nam to oznajmić? :)
''JAKI JEST SENS TEGO ,,ARCYDZIEŁA ,, ? ''
Taki.
''JAKO FABUŁA TO
DNO dno DNO
jako praca komputera to 10 na 10
to moje skromne zdanie:) ''
Jakie zdanie? Bez urazy. To chaotyczne coś można nazwać wypowiedzią? :)
POLONISTA SIĘ ZNALAZŁ :) ,,DU ŻO,,
PAN MNIE POPRAWIAŁ A SAM MAŁO PAN WNIOSŁEŚ W TE ,,OPINIE,, CZY JAKO TO NAZWIECIE
''JAKI JEST SENS TEGO ,,ARCYDZIEŁA ,, ? ''
Taki.
TO ZNACZY............ PO NIC PAN NIE NAPISAŁEŚ :}
''CAŁE TE ZACHWYTY ZNIKNĄ JUŻ WKRÓTCE,,
Przybywasz z przyszłości by nam to oznajmić? :)
NIE ALE NA DVD TO JUŻ NIE BĘDZIE TO SAMO :}
''
PAN MNIE POPRAWIAŁ A SAM MAŁO PAN WNIOSŁEŚ W TE ,,OPINIE,, CZY JAKO TO NAZWIECIE ''
Gdyby było po ludzku napisane to dodałbym od siebie. Zresztą opinie pisałem nieraz. Jak chesz to wejdź w mój profil. Tam jest kilka wpisów czarno na białym szczegołowo opisanych.
''NIE ALE NA DVD TO JUŻ NIE BĘDZIE TO SAMO :}''
Ciekawe po czym to wnioskujesz nie mając podstaw.
POLONISTA SIĘ ZNALAZŁ :) ,,DU ŻO,,
Nawet pan robi błędy a Ja tu dopiero zaczynam.
A Pan jak napisałeś ,,opinie pisałem nieraz,,
ale jak Pan chce mogę usunąć profil ....:(
Ale jaki jest sens tego filmu ,,Taki ,,
to nie odpowiedz a może się mylę ?
Bardzo bym chciał by ekipa FilmWeb dała nam możliwość zagłosowania na 11 - tylko na jeden film, który naszym zdaniem zasługuje na miano prawdziwego Arcydzieła. ;]
Pozdrawiam
Zalozcie jeszcze 100000 takich samych tematow.
Piszecie jak potluczeni , kazdy odkrywczo "jakie to genialne" ...
Dla mnie to slabe 7.
Nikt nie pisze tobie że piszesz jak potłuczona. Wystawiłaś ocene, ok. Mało kogo to interesuje, więc dlaczego musisz o tym pisać kiedy ktoś komentuje swoją ocenę? Nikt nie komentuje ciebie wiec wrzuć na luz bo zaczne pisać że ty nawijasz jak potłuczona wszedzie gdzie się pojawisz. czepiasz się jak rzep/
Poza tym jeśli nie zauważyłaś/eś to mój temat został założyony 29 grudnia, czyli w tej kategorii jako jeden z pierwszych :(
Film jest świetny, a 11/10 to zdecydowanie za mało ;) Jeżeli ktoś się nie zgadza... po co dołącza się do wszystkich dyskusji o tej "produkcji w stylu Pocahontas"? Zjawisko jak dla mnie nie do pojęcia.
Nie przyłączam się do opinii. Wielki szacun dla osób które były w stanie obejrzeć film więcej niż 2 razy. Ja oglądnąłem raz na małym ekranie, 2D, a później poszedłem do kina na 3D. W kinie spałem, tak mnie znudził ten film,poszedłem tylko dla towarzystwa.
Raz da sie ten film obejrzeć, nawet momentami jest ciekawy, ale nie więcej.
Ooo!! Jak ja Ci zazdroszczę takiego podejścia ;] Żeby wszyscy tak uważali. A już zwłaszcza nadgorliwi anty-fani: "pasuje Ci to fajnie, a mi nie" i tyle. Gdzie się podziała ta ludzka obojętność na drugiego człowieka kiedy jest potrzebna?
Ja mam dobre serce i nie jestem też obojętny np. na cierpienia
haitańczyków.
Lepiej forsę im przekazać niż po raz kolejny Cameronowi.