W jakich kategoriach, według Was, 'Avatar' powinien dostać Oscara? Według mnie to by było tak:
NAJLEPSZY FILM: tak! (przynajmniej według mnie) za rewolucję techniczną i ogromny krok w przód w kinematografii.
NAJLEPSZY REŻYSER: bezapelacyjnie tak! (za zaangażowanie i serce, jakie włożył Cameron w 15 latach pracy nad filmem)
NAJLEPSZY SCENARIUSZ: nie (w pewnym sensie nowatorski i świeży, ale bez przesady).
NAJLEPSZY AKTOR PIERWSZOPLANOWY: nie (żadnej roli wybijającej się, choć może Worrington dostanie nominacje)
NAJLEPSZA AKTORKA PIERWSZOPLANOWA: nie (jak wyżej)
NAJLEPSZY AKTOR DRUGOPLANOWY: nie (Oscara zgarnie Ch. Waltz, zresztą zasłużenie, ale dla Stephena Langa należy się nominacja)
NAJLEPSZA AKTORKA DRUGOPLANOWA: nie (choć dla Zoe przynajmniej nominacja)
NAJLEPSZA MUZYKA: nie (James Horner jak dla mnie nigdy nie był wybitnym kompozytorem, tutaj też nic specjalnego chociaż muzyka nie była zła).
NAJLEPSZA CHARAKTERYZACJA: tak! (wspaniałe żywe kostiumy, w ogole można to opisać słowami ?;))
NALEPSZE EFEKTY SEPCJALNE: tak! (tu chyba nie trzeba tłumaczyć)
NAJLEPSZA SCENOGRAFIA: tak! (to samo co wyżej)
NAJLEPSZE KOSTIUMY: nie (wybintych strojów nei było)
NAJEPSZA PIOSENKA: nie (See You? nieeee)
NAJLEPSZY MONTAŻ: tak (choć nie jestem specjalistą, to lepsza pozycja w tym roku nie przychodzi mi na myśl)
NAJLEPSZY MONTAŻ DŹWIĘKU: tak (podobnie jak wyżej, w ogóle technicznie film na najwyższym poziomie)
NAJLEPSZY DŹWIĘK: tak (jak wyżej, jakość i głebia oraz wyłapanie dźwięków kapitalne)
NALEPSZE ZDJĘCIA: tak! (piękne plenery pięknie sfilmowane)
Tak więc wymieniłem wszystkie kategorie w jakich film może dostać Oscara, jeśli będzie tak jak przypuszczam to film zgarnie 9/17 statuetek.
Co o tym sądzicie? jakie są Wasze propozycje? pozdrawiam.
na pewno nie zgarnie ;) ale zycze jak najwięcej, ale z pewnością żądam za efekty specjalne i scenografię!
NAJLEPSZY FILM: tak
NAJLEPSZY REŻYSER: tak
NAJLEPSZY SCENARIUSZ: tak
NAJLEPSZY AKTOR PIERWSZOPLANOWY: nie
NAJLEPSZA AKTORKA PIERWSZOPLANOWA: tak
NAJLEPSZY AKTOR DRUGOPLANOWY: nie
NAJLEPSZA AKTORKA DRUGOPLANOWA: nie
NAJLEPSZA MUZYKA: tak
NAJLEPSZA CHARAKTERYZACJA: tak
NALEPSZE EFEKTY SEPCJALNE: tak
NAJLEPSZA SCENOGRAFIA: tak
NAJLEPSZE KOSTIUMY: tak(a umalowanie na'vi i ich ubiur )
NAJEPSZA PIOSENKA: nie/tak (nie wiem)
NAJLEPSZY MONTAŻ: tak
NAJLEPSZY MONTAŻ DŹWIĘKU: tak
NAJLEPSZY DŹWIĘK: tak
NALEPSZE ZDJĘCIA: tak
NAJLEPSZY FILM: zdecydowanie nie.
NAJLEPSZY SCENARIUSZ: nie.
NAJLEPSZA SCENOGRAFIA: nie
NAJEPSZA PIOSENKA: nie
NAJLEPSZY DŹWIĘK: nie
NAJLEPSZY SCENARIUSZ: nie.
NAJLEPSZY AKTOR DRUGOPLANOWY: TAK ( Stephen Lang as Colonel US Marine Corps Miles Quaritch ) - będzie ciekawy pojedynek z Hans Landa/Christoph Waltz
NAJLEPSZY SCENARIUSZ: zdecydowanie nie (Scenariusz prosty jak konstrukcja cepa)
NAJLEPSZA AKTORKA PIERWSZOPLANOWA: nie
NAJLEPSZA CHARAKTERYZACJA: nie (to nie jest charakteryzacja tylko ANIMACJA Komputerowa więc tu nominacji nie może być !!!!)
NALEPSZE EFEKTY SEPCJALNE: zdecydowanie tak
NAJLEPSZE KOSTIUMY: nie(tu nie było żadnych kostiumów tak jak wyżej ANIMACJA komputerowa)
NAJLEPSZY MONTAŻ DŹWIĘKU: nie
NALEPSZE ZDJĘCIA: nie
Więcej niż 4 Oscary nie powinien dostać...
Jeśli chodzi o charakteryzację, to czy czasem charakteryzacja w "Ciekawym przypadku Benjamina Buttona" nie była czasem robiona za pomocą CGI? Oczywiście mogę się mylić, bo tylko gdzieś o tym czytałem. Aż z ciekawości sprawdzę
Drimek trochę więcej kultury
MilesQuartich-a czy postacią drugoplanową nie był Norm
NAJLEPSZY FILM: tak - bo po czym sie ocenia film, jesli bije rekordy ogladalnosci to chyba musi byc to najlepszy film. Bo wg czego innego by wybierac w tej kategorii bo napewno nie przez gusta
NAJLEPSZY REŻYSER: tak - skoro najlepszy film(wg mnie) to tez powinien rezyser dostac. Rowniez za wiare w dzielo, nie poddawanie sie po tylu latach prob.
NAJLEPSZY SCENARIUSZ: nie - sam w sobie szkielet scenariusza jest prosty i czesto spotykany. Przyklad - Pokahontaz(mowimy o szkielecie/glownym zarysie)
NAJLEPSZY AKTOR PIERWSZOPLANOWY: nie - bo nic nadzwyczajnego
NAJLEPSZA AKTORKA PIERWSZOPLANOWA: tak - jesli nie beda patrzec jak na kobiete zrobiona przez komputer to moze byc powazna pozycja do zgarniecia bo wg mnie trudno jest zagrac zachowanie obcej rasy/zlosc radosc itd a patrzylem specjalnie jak gra i wydaje mi sie ze trafiala w samo sedno uczuc.
NAJLEPSZY AKTOR DRUGOPLANOWY: nominacja - nie znam zbytnio konkurencji tutaj
NAJLEPSZA AKTORKA DRUGOPLANOWA: nie - nie widzialem takiej ktora by mnie przekonala
NAJLEPSZA MUZYKA: tak - jakos mi bardzo przypadla do gustu ale tez nie wsluchalem sie w konkurencje wiec moze byc ciekawie tutaj
NAJLEPSZA CHARAKTERYZACJA: nie wiem co myslec/nie wiem jak oni to potraktuja ale wydaje mi sie ze nie
NALEPSZE EFEKTY SEPCJALNE: tak - no chyba nie ma co komentowac
NAJLEPSZE KOSTIUMY: nie - tak jak w charakteryzacji
NAJLEPSZY DŹWIĘK: tak - oryginalne chociaz wiecej bym dal
NALEPSZE ZDJĘCIA: tak - oj chyba kazdy by chcial poleciec i zobaczyc takie krajobrazy :)
Rekordy popularności bije dzięki sile sugestii. Ogólny zachwyt filmem w necie, tv itd. powoduje, że ciekawość nas wabi do kina. Co nie oznacza, że każdy z kina wychodzi zadowolony. Prawda?
Aha i jajeczko. Kiczowaty utworek Celin Dion? Chyba nikt nie mogl bardziej trafic z glosem i tekstem do chwil gdy ona zostala wmontowana w film.
NAJLEPSZY FILM: tak! zdecydowanie , pierwszy film na którym byłem więcej niż raz w kinie.
NAJLEPSZY REŻYSER: Tak. Głównie zz wykreowany świat przez Camerona.
NAJLEPSZY SCENARIUSZ: nie.Ale nominacja powinna być
NAJLEPSZY AKTOR PIERWSZOPLANOWY: nie.
NAJLEPSZA AKTORKA PIERWSZOPLANOWA: nie
NAJLEPSZY AKTOR DRUGOPLANOWY: nie . ale nominacja dla langa
NAJLEPSZA AKTORKA DRUGOPLANOWA:TAK!!! Kocham Zoe i wykreowaną przez nią Neytiri .
NAJLEPSZA MUZYKA: Tak. Sondtarack bardzo mi się podobał szczególnie utwór War i Jake's first flight
NAJLEPSZA CHARAKTERYZACJA: tak!
NALEPSZE EFEKTY SEPCJALNE: tak! Jak tutaj nie wygra to będzie największy blamaż akademii w historii.
NAJLEPSZA SCENOGRAFIA: tak! (choć nie wiem czy efekty specjalne to też scenografia?)
NAJLEPSZE KOSTIUMY: nie ( w tym filmie nie było żadnych kostiumów , ludzie ubierali się tak samo jak teraz)
NAJEPSZA PIOSENKA: Tak ,dla mnie nie ma konkurencji.
NALEPSZE ZDJĘCIA Nie. Obraz głownie był wykreowany komupterowo.
omg ludzie wiecie do czego sluzy cudzysłów? A ty kolego czytaj ze zrozumieniem...
NAJLEPSZY FILM: fajnie by było, ale raczej nie, bardziej należy się Bękartom, Hurt Lockera nie widziałem
NAJLEPSZY REŻYSER: tak, tylko tu znowu nie widziałem Hurt Lockera, więc nie jestem pewien
NAJLEPSZY SCENARIUSZ: nie, niby wszystko fajnie, ale brakuje jednak oryginalności i jakichś zwrotów akcji
NAJLEPSZY AKTOR PIERWSZOPLANOWY: nie, może Worthington dostanie nominacje
NAJLEPSZA AKTORKA PIERWSZOPLANOWA: tak, tu liczę na Oskara dla Zoe, kto wie może się uda :)
NAJLEPSZY AKTOR DRUGOPLANOWY: nie, na Waltza nie ma ch** w tym roku :D
NAJLEPSZA AKTORKA DRUGOPLANOWA: nie, może nominacja dla Weaver, choć wątpię
NAJLEPSZA MUZYKA: raczej nie, ale nominacja powinna być
NAJLEPSZA CHARAKTERYZACJA: jeśli CGI się liczy to jak najbardziej
NAJLEPSZE EFEKTY SPECJALNE: jeden z dwóch, co do którego nie mam wątpliwości
NAJLEPSZA SCENOGRAFIA: no i to jest ten drugi :)
NAJLEPSZE KOSTIUMY: nie, bo nie ma za bardzo za co :P
NAJEPSZA PIOSENKA: nie, tylko nominacja
NAJLEPSZY MONTAŻ: powinno być, bo był świetnie zrobiony
NAJLEPSZY MONTAŻ DŹWIĘKU: tak, jak wyżej
NAJLEPSZY DŹWIĘK: tak, jak wyżej
NAJLEPSZE ZDJĘCIA: tak, sceny podczas finałowej walki genialne :D
Tutaj macie ułatwienie - spis kategorii oscarowych:
Produkcja
* Najlepszy Film – przyznawany od 1929 roku (nagroda dla producenta)
* Najlepszy Reżyser – przyznawany od 1929 roku
* Najlepszy Scenariusz Oryginalny – przyznawany od 1938 roku
* Najlepszy Scenariusz Adaptowany – przyznawany od 1929 roku
Aktorskie
* Najlepszy Aktor – przyznawany od 1929 roku
* Najlepsza Aktorka – przyznawany od 1929 roku
* Najlepszy Aktor Drugoplanowy – przyznawany od 1936 roku
* Najlepsza Aktorka Drugoplanowa – przyznawany od 1936 roku
Techniczne
* Najlepsza Scenografia i Dekoracja Wnętrz – przyznawany od 1929 roku
* Najlepsze Zdjęcia – przyznawany od 1929 roku
* Najlepszy Montaż – przyznawany od 1934 roku
Dźwięk i efekty specjalne
* Najlepsze Efekty Specjalne – przyznawane od 1963 roku
* Najlepszy Dźwięk – przyznawany od 1930 roku
* Najlepszy Montaż Dźwięku – przyznawany od 1974 roku
Muzyczne
* Najlepsza Muzyka – przyznawany od 1934 roku
* Najlepsza Piosenka – przyznawany od 1934 roku (nagroda dla twórcy słów i muzyki)
Kostiumy i charakteryzacja
* Najlepsze Kostiumy – przyznawany od 1948 roku
* Najlepsza Charakteryzacja – przyznawany od 1981 roku
Animacje
* Najlepszy Pełnometrażowy Film Animowany – przyznawany od 2001 roku
* Najlepszy Krótkometrażowy Film Animowany – przyznawany od 1932 roku
Dokumentalne
* Najlepszy Pełnometrażowy Film Dokumentalny – przyznawany od 1943 roku
* Najlepszy Krótkometrażowy Film Dokumentalny – przyznawany od 1941 roku,
Pozostałe
* Najlepszy Film Nieanglojęzyczny – przyznawany od 1948
* Najlepszy Krótkometrażowy Film Aktorski – przyznawany od 1932 roku,
Okolicznościowe
* Oscary Honorowe i Specjalne (Honorary Award/Special Award)
* Nagroda im. Irvinga G. Thalberga (Irving G. Thalberg Memorial Award)
* Nagroda za działalność humanitarną im. Jeana Hersholta (Jean Hersholt Humanitarian Award) Recipients
* Nagroda im. Gordona E. Sawyera (Gordon E. Sawyer Award)
* Academy Juvenile Award (Honorary Juvenile Award)
Tutaj macie ułatwienie - spis kategorii oscarowych:
------------------------------------------------
Powinien zarobić przynajmniej nominacje, w poniższych kategoriach:
Produkcja
* Najlepszy Film – przyznawany od 1929 roku (nagroda dla producenta)
* Najlepszy Reżyser – przyznawany od 1929 roku
* Najlepszy Scenariusz Oryginalny – przyznawany od 1938 roku
Aktorskie
* Najlepsza Aktorka – przyznawany od 1929 roku (Neytiri)
* Najlepszy Aktor Drugoplanowy – przyznawany od 1936 roku (Quaritch)
Techniczne
* Najlepsza Scenografia i Dekoracja Wnętrz – przyznawany od 1929 roku
* Najlepsze Zdjęcia – przyznawany od 1929 roku
* Najlepszy Montaż – przyznawany od 1934 roku
Dźwięk i efekty specjalne
* Najlepsze Efekty Specjalne – przyznawane od 1963 roku
* Najlepszy Dźwięk – przyznawany od 1930 roku
* Najlepszy Montaż Dźwięku – przyznawany od 1974 roku
Muzyczne
* Najlepsza Muzyka – przyznawany od 1934 roku
* Najlepsza Piosenka – przyznawany od 1934 roku (nagroda dla twórcy słów i muzyki)
---------------------------------------
Jeżeli ten film dostanie NAWET nominację do Oscara za najlepszy scenariusz, to chyba umrę ze śmiechu. Nominacji dla najlepszego aktora drugoplanowego też być nie powinno (bez przesady, Lang zagrał przyzwoicie. Ja w jego grze nic nadzwyczajnego nie widziałem). Film natomiast dostanie (niestety) nominację jako najlepszy film i reżyser, ale mam nadzieję, że nagród nie dostanie. (Bez przesady. Statuetkę dla najlepszego reżysera powinien odebrać Tarantino). Należą mu się natomiast oscary za tzw. pierdoły (tzn. najlepsze efekty specjalne, scenografia itd.)
''Film natomiast dostanie (niestety) nominację jako najlepszy film i reżyser, ale mam nadzieję, że nagród nie dostanie.''
Wg mnie powinien dostać z wielu względów, gdyż rzeczywiście był to film roku, wzbudził wiele kontrowersji, dla jednych znakomity, dla drugich fatalny,l zawyżył poprzeczkę wizualną. W kategorii najlepszy film nie chodzi o gusta (ponieważ ludzie wybraliby różne filmy wg indywidualnych upodobań), lecz to jak film wypadł w danym roku - oglądalność, popularność, zarobek itp.
Reżyseria Camerona wg mnie była świetna, lepsza od Tarantino. W kategorii chodzi o sposób w jaki reżyser przedstawia historię. Nie przyczepiam się do niczego w Avatarze. Tak uważam.
NAJLEPSZY FILM: tak
NAJLEPSZY SCENARIUSZ: tak
NAJLEPSZA SCENOGRAFIA: tak
NAJLEPSZE KOSTIUMY: tak (zwłaszcza na'vi)
NAJEPSZA PIOSENKA: tak
Poprzeczkę wizualną? Z takimi filmami jest jeden problem. Każdy wizjoner z odpowiednimi pieniędzmi może zrobić taki film, a nawet lepszy.
Nie bez powodu podałem poniżej 2012 jako film gorszy. 2012 ma jedynie efekty, które podobają się przez chwilę jednak nie wciągają w sam film jak robi to Avatar. Podkreślam że to moja opinia. Podziel się swoimi argumentami dlaczego 2012 ma lepsze efekty od Avatara, ja podam swoje argumenty odnośnie drugiego i uszanuję Twoje zdanie.
Nie każdy, ponieważ jest potrzebny dobry reżyser który zgrabnie i z wyczuciem połączy wszystko w całość by film nie był żenujący i nie smaczny. Przykład 2012 będący również pokazem sztucznych ogni zrobiony z niesmakiem np. scena gdy blondyneczka woła swojego pudelka a ten zgrabnie idzie merdając ogonkiem - nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt że parę metrów dalej spadają w przepaść ludzie z powodu kataklizmu, a leci nastrojowa muzyczka niczym z filmu familijnego - czy pudelek dobiegnie czy nie? nieważne że kilkadziesiąt niewinnych ofiar właśnie ginie obok.
Cameron spisał się na medal - prosta fabuła, jednak zgrabnie, z wyczuciem podany film na talerzy, który nie wprowadza w zażenowanie.
"Poprzeczkę wizualną? Z takimi filmami jest jeden problem. Każdy wizjoner z odpowiednimi pieniędzmi może zrobić taki film, a nawet lepszy."
Nie jeden miał już taką sumę co Cameron, nawet więcej i g... zrobili.
Oscar za fx dla 2012? Może jakaś argumentacja takiej opinii?
Biorąc pod uwagę, że to nagroda techniczna, to nie wystarczy powiedzieć "bo mi się efekty bardziej podobały".
Brak Oscara za fx dla Avatara oznaczałoby tylko jedno - skandal.
Otóż drogi Kazioo :) Dla zatwardziałego gracza jakim jestem (i sugerując się avkiem - też jest graczem) to co widzę w Avatarze nie robi na mnie żadnego wrażenia. No bo o jakich efektach specjalnych mówi? o 3D tak? No ale zapomnijmy na sekundę o 3D. Spójrzmy na prawdziwe efekty w filmie 2D. Tu takich nie ma. Do tego wprawne oko dostrzeże bez problemu co było robione na kompie a co było kręcone normalnie. Ja to dostrzegam. Nie ma tutaj tak naprawdę mocnych efektów specjalnych. Co innego 2012. O ile sam film jest głupi jak but, to jednak efekty są zrobione naprawdę kapitalnie. Śmiem powiedzieć, że lepiej niż w Avatarze. Bo o ile faktycznie są sceny, które wyglądają jak z GTA IV, to jednak całość wygląda nader realistycznie. Nie masz wrażenia, że całość została zrobiona komputerowo. Przeciwnie...w wielu momentach masz wrażenie, że to się dzieje naprawdę. Spójrzmy na to chłodno i stwierdźmy. Czy gdy 2012 było w 3D...nie byłoby bardziej zapierające?
Można to porównać do gier. Mnie np. bardziej się podoba Half Life 2 od Far Cry z którym w roku premiery konkurowało. Co z tego, że FC wyglądało bajecznie, skoro w moim mniemaniu HL2 wyglądało bardziej realistycznie...co dla mnie znaczy lepiej. Oczywiście każdy ma swoje zdanie na ten temat ;)
Otóż drogi Graczdari :) Dla zatwardziałego gracza jakim jestem (i modellerem 3d, skinnerem textur) to co widzę w Avatarze robi na mnie duże wrażenie. Oglądałem oba filmy w kinie w 2d. 2012 ma dobre efekty, momentami wprawiają w zachwyt ale nie wywołują u mnie żadnych emocji. Z kolei przy Avatarze jest inaczej. Świat też wydaje mi się bardziej dopracowany od walących się wieżowców, gdzie nieraz widać że to komputer. z Kolei 2012 jest uboższy pod względem postaci - mamy tam wykreowane rzeczy martwe. Nie posiada doskonale stworzonych postaci, ich animacji i mimiki. Mnie naprawdę Avatar swoim poziomem efektów wgniótł w fotel, a przyznaję że oglądam takich rzeczy bardzo dużo z racji mojego własnego zainteresowania.
''Half Life 2 od Far Cry z którym w roku premiery konkurowało. Co z tego, że FC wyglądało bajecznie, skoro w moim mniemaniu HL2 wyglądało bardziej realistycznie...''
Ja dokładnie powiedziałbym na odwrót :) Też to tylko moje zdanie, którego nie narzucam nikomu.
A mnie nie imponował w żadnym aspekcie. Może taki jestem. Mnie waliło plastikiem. I owszem -> mimika i animacja były na najwyższym poziomie. No ale trudno by w tym aspekcie 2012 wygrał (mimiki) skoro nie było gdzie jej prezentować ;p
Mnie Avatar nie wbił w fotel. Oglądało się go przyjemnie, ale nie zabił mnie efekciarstwem. Trudno :)
powiem tak...mocno sie zdziwie jesli ten film dostanie Oscara za scenariusz (gdyz fabula zerznieta w duzym stopniu z tanczacego z wilkami, chociaz inne realia) a takze za muzyke (gdyz soundtrack jest polaczeniem muzyki do pieknego umyslu i titanica), takze nic nowatorskiego w tych kategoriach, aktorstwo tylko dobre, nikt sie nie wybija, bardzo podobala mi sie narracja Sama Worthingtona, ma przyjemny głos stworzony do tego, tak jak np. Morgan Freeman. Oscar moim zdaniem powinien byc za rezyserie, montaż, dzwiek i efekty, pewnie bedzie i za najlepszy film roku, pozdrawiam wszystkich :)
efekty specjalne ,wszystko ziązane z dzwiękiem oprócz piosenki,montaż zdjęcia,reżyser
film możliwe al napewno hurt locker
Charakteryzacja była dość konkretna, tzn. dopracowana. Mało kto zauważa że fryzury postaci, spocone czoło, brud na koszulce to też charakteryzacja.
Bardzo dobra charakteryzacja była w tym filmie, która nadawałą więcej realizmu. Podam na przykładzie Jake'a Sullego.
Na początku widzimy go w nieco dłuższych włosach. Potem na 3 milimetry gdy leci na Pandorę, pewnie z tych samych przyczyn co pierwsze golenie szeregowców. Z czasem włosy mu odrastają, aż rośnie mu pokaźna broda gdy jest pochłonięty kulturą Na'vi. Goli się na spotkanie z pułkownikiem, ale włosy zostawia. Potem chodzi już z lekkim niedogolonym zarostem.
Teraz uwaga: zmiany w wyglądzie członków Na'vi to też charakteryzacja. Nie należy tej definicji mylić z kostiumami, które dotyczą tylko żywych postaci. Członkowie Na'vi mają różne fryzury np. Neytiri (w zależności od okazji) czy barwy bądź ozdoby wojenne. W czasie lotów Ikranami zawsze ''piloci'' mają coś w rodzaju okularów. Jake przed ostatnią bitwą goli się na irokeza. Sceny nie ma, lecz wiadomo że ma to związek z tym że czuje się jednym z Na'vi.
Z serca życzę jak najwięcej nominacji i jak najwięcej nagród.
Gdybym miał typować racjonalnie to:
NAJLEPSZY FILM i NAJLEPSZY REŻYSER
ma szanse wygrać te najważniejsze statuetki, będe trzymał kciuki
NAJLEPSZY SCENARIUSZ
nie powinno być nawet nominacji, nie w scenariuszu tkwi siła tego filmu
NAJLEPSZY AKTOR PIERWSZOPLANOWY
NAJLEPSZA AKTORKA PIERWSZOPLANOWA
NAJLEPSZY AKTOR DRUGOPLANOWY
NAJLEPSZA AKTORKA DRUGOPLANOWA
nagrody żadnej nie zdobędzie, aktorstwo też nie było najważniejszą stroną filmu... byłoby miłym zaskoczeniam jakby Stephen Lang (Quaritch) dostał nominację... natomiast jeżeli chodzi o Zoe Saldana (Neytiri), postać przez nią kreowana z pewnością zasługuje na Oskara, tylko nie wiem w jakiej kategorii, bo składa się na nią nie tylko aktorstwo, ale i technologia
NAJLEPSZA MUZYKA
nominacja na pewno, Oskar byłby niespodzianką, ale ja bym był na TAK
NAJLEPSZA CHARAKTERYZACJA
zależy jak rozumieć ten termin, jeden powie, ze w filmie nie było charakteryzacji w ogóle, ale to kwestia definicji... charakteryzacja komputerowa jeżeli się liczy to TAK
NALEPSZE EFEKTY SEPCJALNE
bezapelacyjnie
NAJLEPSZA SCENOGRAFIA
powinien być Oskar
NAJLEPSZE KOSTIUMY
znów kwestia definicji, jeżeli liczą się kostiumy komputerowe to tak
NAJEPSZA PIOSENKA
tylko nominacja, na pocieszenie
NAJLEPSZY MONTAŻ
NAJLEPSZY MONTAŻ DŹWIĘKU
NAJLEPSZY DŹWIĘK
NALEPSZE ZDJĘCIA
nominacje we wszystkich 4 kategoriach, może ze 2 zamienione na Oskary
Już pisałem o charakteryzacji, możliwe ze przeoczyłeś to cytuję :)
''Charakteryzacja była dość konkretna, tzn. dopracowana. Mało kto zauważa że fryzury postaci, spocone czoło, brud na koszulce to też charakteryzacja.
Bardzo dobra charakteryzacja była w tym filmie, która nadawałą więcej realizmu. Podam na przykładzie Jake'a Sullego.
Na początku widzimy go w nieco dłuższych włosach. Potem na 3 milimetry gdy leci na Pandorę, pewnie z tych samych przyczyn co pierwsze golenie szeregowców. Z czasem włosy mu odrastają, aż rośnie mu pokaźna broda gdy jest pochłonięty kulturą Na'vi. Goli się na spotkanie z pułkownikiem, ale włosy zostawia. Potem chodzi już z lekkim niedogolonym zarostem.
Teraz uwaga: zmiany w wyglądzie członków Na'vi to też charakteryzacja. Nie należy tej definicji mylić z kostiumami, które dotyczą tylko żywych postaci. Członkowie Na'vi mają różne fryzury np. Neytiri (w zależności od okazji) czy barwy bądź ozdoby wojenne. W czasie lotów Ikranami zawsze ''piloci'' mają coś w rodzaju okularów. Jake przed ostatnią bitwą goli się na irokeza. Sceny nie ma, lecz wiadomo że ma to związek z tym że czuje się jednym z Na'vi. ''
czytałem...
ale naprawdę nie wiem, czy charakteryzacja komputerowa podchodzi pod tą kategorię
Tam było też sporo charakteryzacji naturalnej m.in. Sully mocno się zmieniający w ciągu tych 3 miesięcy.
no ale to że mu broda urosła... wiesz, ja też nie goliłem się już z tydzień, ale nie oczekuję że dostanę za to Oskara :)
Tam było z 6 etapów jego zmian w twarzy. Podałem jako przykład charakteryzacji, a znajdzie się ich więcej. :)
Moja ocena filmu waha się między 7 a 8, po prostu świetny, a co do kwestii oskarów. Technicznie film jest genialny, główny faworyt w tych kategoriach, nie zdziwiłbym się gdyby dostał również oskara za reżyserie. Ale jeśli zostanie wybrany najlepszym filmem, albo jeszcze lepiej zgarnie oskara za scenariusz to będzie można śmiało powiedzieć, że ta gala to jeden wielki medialny cyrk, w którym zapomniano, o co tak naprawdę chodzi. Mam jeszcze jedno pytanie do miłośników międzygatunkowych aktów seksualnych zapatrzonych w niebieskiego kota o imieniu Netri, Neyri czy jakoś tak nieważne. Chciałbym spytać się, za co uważacie, że dla aktorki odgrywającą tą role należy się Oskar.
P.S. Czy wam, miłośnikom o których wspomniałem powyżej, zdarzyło się onanizować myśląc o jej niebieskiej skórze i kocich oczach? I czy to pierwszy raz, kiedy obiektem waszych westchnień jest ktoś lub coś nienależący do homo sapiens?
Oskar za najlepszy film nie ma nic wspólnego ze scenariuszem. Poruszałem tą kwestię, że nie ma to jakiegokolwiek związku z fabułą. Oscar za najlepszy film może więc tutaj powędrować.
"Oskar za najlepszy film nie ma nic wspólnego ze scenariuszem. Poruszałem tą kwestię, że nie ma to jakiegokolwiek związku z fabułą."
:O cOOOO??????
Na pewno się to zdarzało dla wielu, skoro powstaje wersja porno Avatara:
http://film.wp.pl/idGallery,6041,idPhoto,221789,galeria.html
Jak możecie dawać avatarowi oscara za najlepsze zdjęcia??? Przepraszam ale tel ludziki, lasy, kolorowe kwiatki były prawdziwe czy komputerowe??