7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 823249
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Chodzi mi o wątek miłosny w dwóch filmach "Zmierzchu i "Avatarze":
W Avatarze chłopak zakochuje się w niebieskiej kosmitce
W Zmierzchu dziewczyna zakochuje się w wampirze
W Avatarze kosmitka ratuje chłopaka przed śmiercią w dżungli, zakochuje się i w prowadza w tajniki życia na tej planecie
W Zmierzchu wampir ratuje dziewczynę, zakochuję się i przedstawia jej świat wampirów
W Avatarze chłopak walczy po stronie kosmitów żeby chronić planetę swojej ukochanej
W Zmierzchu dziewczyna również staje po stronie Wampira i walczy o jego ocalenie
W Avatarze chłopak chce dołączyć do świata kosmitów i zostaje przemieniony w niebieskiego stwora
W Zmierzchu dziewczyna chce dołączyć do Wampirów (pewnie w następnej serii zostanie przemieniona)
W Avatarze niesamowie efekty za 200 mln $, przedstawiony kolorowy świat, urzekająca fauna i flora, przekaz filmu bardzo prosty i oczywisty (i wałkowany już w wielu filmach) czyli miłość i poświęcenie dla tego co najcenniejsze ale jeszcze poza tym ukazanie zachłanności człowieka i nieliczenie się z przyrodą i takie tam,
W Zmierzchu słabe efekty jak na USA, przedstawiony smutny, szary, ponury świat, przekaz filmu również oczywisty czyli siła prawdziwej miłości i poświęcenie dla niej poza tym geneza ludzkiej egzystencji
Avatar dostaje nominację do Oskara za najlepszy film
Zmierzch dostaje nominację do złotych malin

Angel_35

bo fabuła taka jest ...avatar się liczy tylko jako efekty i błyskotki

ocenił(a) film na 10
Angel_35

W Avatarze wojak zakochuje się w księżniczce niebieskiego plemienia i zgarnia ją najlepszemu wojownikowi.
W Titanicu trep zakochuje się w dziewczynie z wyższych sfer i zgarnia ją najbogatszemu gościowi na statku.
W Avatarze kosmici są niebiescy i żyją w wiosce.
W Smerfach Smerfy są niebieskie i żyją w wiosce.

Ach, te daleko idące porównania!

ocenił(a) film na 10
Nezumi

Autorka tematu jest bardzo spostrzegawcza :) Dziwne, że nikt jeszcze nie zauważył, że Avatar jest tylko plagiatem zmierzchu :)

ocenił(a) film na 10
Negative

I Pocahontas! Nie zapominaj o tym, to jest w nim najgorsze.

Angel_35

Szukajmy dalej
W LOTR człowiek zakochuje się w elfce
W Dragon Ball Z Vegeta poświęca się dla bliskich z innej planety
W Pocahontas/Ostatnim Samuraju/Człowieku zwanym Koniem mamy motyw zakochanego outsidera.
Więcej nie pamiętam
Kto da więcej?

LadyEire

w F1 kubica ma renualt
w avatarze jake ma turoka

ocenił(a) film na 10
Krzyrzak69

Ej, ale to ma być z filmów! Nie liczy się!

ocenił(a) film na 10
Angel_35

W Obcym kosmita ocieka śliną.
W Avatarze Jake i Tsu'tei ślinią się na widok Neytiri.

Angel_35

Hm... o, wiem. W Avatarze jest więcej przemocy i seksu niż w Zmierzchu.

ocenił(a) film na 10
ravensecond

I więcej krwi. Zmierzch to był chyba film o wampirach które nie piły krwi.

ocenił(a) film na 10
Angel_35

Nie oglądałem "Zmierzchu", więc nie porównam.. ale nominację do "maliny" otrzymał tylko "najgorszy aktor drugoplanowy". Z tego określenia wnioskuję, że ktoś się nie popisał na drugim planie, a cała reszta filmu była OK :)

ocenił(a) film na 10
Angel_35

W Avatarze Toruk chce zjeść Jake'a, ale mu się nie udaje.
W Zmierzchu Edward chce zjeść Bellę, ale się powstrzymuje.

Nezumi

To można rozwinąć - jeszcze Thanator chciał pożreć Jake'a. W Zmierzchu był też inne wampiry, które chciały pożreć Bellę.

Angel_35

w mordercy znad zalewu to ja jestem najprzystojniejszy
a w avatarze jake jest najprzystojniejszy

ocenił(a) film na 10
Angel_35

W Avatarze dźungla się świeci.
W Zmierzchu wampiry się świecą.