,,Hurt locker" obił Smurfy - teraz możecie się kłucić czy słusznie czy nie. Moim zdaniem jak najbardziej - wygrało bardziej ambitne, lepsze kino - widać technologia to nie wszystko!
Wygrało kino niszowe. Hurt Locker miał 100 razy (!) mniejszą widownię niż Avatar, zarobił 20 milionów na świecie.
Nie wiem, czy ten film jest dobry, czy nie, nie jestem w stanie wyrażać opinii, czy zasłużył na oscary, czy nie, bo go po prostu nie widziałem.
Może to i dobrze że tak się stało. Avatar zgarnął nagrodę publiczności w postaci ponad 2.5 miliarda $ dochodu.
A ten "Hurt Locker" jeśli jest dobry, tylko mało kto o tym jeszcze wie, dostanie teraz trochę promocji. Może go ktoś w Polsce w kinie wyświetli?
HL wyświetla od swego czasu Canal + - na powrót do kin nie ma więc raczej co liczyć - o ile film był tam wogóle wyświetlany. Ale cieszę się, że statuetkę otrzymał właśnie ten film bo nigdy nie rozumiałem sensu nagradzania takich filmów jak ,,Titanic", czy ,,Władca pierścieni", którego notabene uwielbiam :) - bo czy statuetka nie powinna promowac filmu? Po co promować zaś jedne z najbardziej kasowych filmów wszech czasów???