Niektórzy piszą że efekty 3D marne i że lepsze były na np: oszukać przeznaczenie 3, ale chciałbym wyróżnić jeden mały szczegół a mianowicie:
Nie wiem może się mylę ale nigdzie nie czytałem o niesamowitych efektach 3D które co chwilę migają nam przed głową ale za to czytałem że film jest zrobiony w najnowocześniejszej grafice 3D w pełni.
W filmie nie skupili się na wybuchach i pociskach które lecą w naszą stronę ale na tym aby cały świat tam był w 3D, czyli aby było widać że drzewa są dalej od ludzi, a głębia pola nas pochłonęła.
Po za tym daję mu 10/10 dla czego? Bo nie sugeruję się tym że 10 gwiazdek daje temu filmowi miano Arcydzieło, lecz dla tego że gdy byłem na tym filmie poczułem się jak dziecko :) Świat mnie pochłonął.
"W produkcji wykorzystano nowoczesne kamery 3D, wiernie naśladujące sposób, w jaki ludzkie oczy widzą przestrzeń, zmieniając odległość pomiędzy obiektywami, różniącymi się kątem patrzenia."
Nie zawsze wszystko idzie tak jak by się chciało i nie zawsze wszystko da się zauważyć i zaakceptować, mały przykładzik:
W grach np: dają coś takiego jak rozmazanie tła przy celowaniu, jest to bardzo realistyczne lecz dużo ludzi wyłącza tą opcję bo po prostu ich rozprasza lub im się nie podoba... Chociaż twórcy gry Bardzo starali się jak najrealistyczniej oddać obraz...
PS. Najlepiej na filmy nastawiać się neutralnie bo w tedy możesz naprawdę obiektywnie coś napisać bo gdy np: przecenisz film pozostaje mały niesmak.
technologia jest taka sama jak z Oszukać Przeznaczenie 4
tylko że tutaj głębia ma być bardziej naturalna
rozstaw kamer jest przybliżony do rozstawu ludzkich oczu
Film miał >subtelną< głębię, było o tym mówione przed filmem.
znam osoby które w pierwszej scenie na statku dostały lekkich zawrotów głowy (głębia + ruch kamery = dezorientacja)
Dzięki niewielkiej głębi film nabrał realizmu, naturalności a i trochę widzów uniknęło wymiotowania podczas seansu.