Avatar propaguje lewackie, anty-chrzescijanskie ideologie, eko-terror i multi-kulti, do tego jeszcze transseksualizm (ta idea przeniesienia swiadomosci czlowieka do niebieskiego to tylko sprytny kamuflarz).
Pan Bog dal czlowiekowi Ziemie w posiadanie ("czyńcie sobie ziemię poddaną"), by mu sluzyla, srodowisko nie jest zadna wartoscia samo w sobie i z tej racji nie moze byc przeszkoda w eksploatacji, ktora sluzy czlowiekowi, istocie najwazniejsze, i jego dobrobytowi.
Obowiazkiem chrzescijan jest zaniesienie prawdziwej wiary dzikim ludom, a pozwalajac im pozostac w swej ciemnej jaskimi animizmu popelnilibysmy niewybaczalny grzech.
Piekne obrazy, wspaniale efekty specjalne to narzedzie szatana, ktore ma przykryc zepsucie i uczynic je atrakcyjnym. Nie dajcie sie zwiesc zlemu!
Co w tym śmiesznego? Śmieszy Cię, że dzikusów i drzewka stawia się ponad cywilizacją? Takie myślenie doprowadziło do dekolonizacji - największej katastrofy geopolitycznej XX wieku.
Piszę o poważnym problemie, a Ty próbujesz to spłycić do jakiegoś żartu! Taka postawa doprowadziła do tragedii współczesnego świata. Jesteś nikczemnym człowiekiem! :(
Gdybyś nie był zaślepionym nienawiścią libertnem, to wiedziałbyś, że samobójstro to grzech ciężki. Choć w Twoim wypadku mamusia z pewnością otrzymałaby rozgrzeszenie, gdyby Cię wyskrobała.
Nadinterpretacje w kontekście religii są po prostu coraz bardziej absurdalne... wyrywasz z kontekstu jedną idee, która wraz z całą nauką kościoła, a w szczególności największego autorytetu jakim był Papież Jan Paweł II, który przedkładał miłość do stworzenia bożego, ponad podziały i nienawiść.
Czynienie sobie ziemi poddanej w prostej linii jest określone już na wstępie przez... Dekalog, poczynając od "nie kradnij" i "nie zabijaj". Istota rozumna, posiadająca własną kulturę, wiarę i tworząca społeczność zasługuje na szacunek i traktowanie tak samo, jak każdy inny.
"srodowisko nie jest zadna wartoscia samo w sobie i z tej racji nie moze byc przeszkoda w eksploatacji, ktora sluzy czlowiekowi, istocie najwazniejsze, i jego dobrobytowi."
Zastanowiłeś się nad skrajnym idiotyzmem tego zdania? Środowisko to życie, każde życie zasługuje na szacunek i zrozumienie. Według Pisma Świętego wszystko jest dziełem Boga, więc skoro nawołujesz do niszczenia jego tworów w imię prywatnego interesu, to widać nie masz pojęcia o podstawowych zachowaniach i zasadach moralnych.
"Obowiazkiem chrzescijan jest zaniesienie prawdziwej wiary dzikim ludom, a pozwalajac im pozostac w swej ciemnej jaskimi animizmu popelnilibysmy niewybaczalny grzech."
Kolejny raz widać, jak mało wiesz o tym, w jaki sposób Jezus przykazywał swoim apostołom przekazywać wiarę. W dniu ich rozesłania kazał sprzedać płaszcze i kupić miecze, gdy odpowiedzieli iż mają dwa - uznał że to wystarczy... dlaczego? To symbolika, dwoma mieczami możesz jakoś się obronić, ale nie możesz atakować - naukę religii należy przekazywać jako dobro, ale nie na siłę. Jak pokazuje historia praktyki zmuszania kogoś do określonej religii kończyły się tragicznie, więc przestań przekręcać fakty i pisać o czymś, o czym zielonego pojęcia nie masz.
"Piekne obrazy, wspaniale efekty specjalne to narzedzie szatana, ktore ma przykryc zepsucie i uczynic je atrakcyjnym. Nie dajcie sie zwiesc zlemu!"
Kolejny bełkot nawiedzonego... na ziemi jest mnóstwo przepięknych krajobrazów, niezwykłych zwierząt, roślin i pejzaży - one posłużyły jako wzór do obrazu w filmie, więc doszukiwanie się jakichś podtekstów w takim stylu, jakim to robisz to skrajny irracjonalizm. Ciekawy jestem, gdzie ty widzisz "zepsucie"?
Przecież on żartuje:) Gdyby chciał napisac to na poważnie to napisałby to w inny sposób... i jestem pewna, że nie wspomniałby o narzędziu szatana:)
Wiem, ale jak sobie chce robić jaja z takich spraw, to niech liczy się ze stosowną ripostą. Nazwanie kogoś idiotą wprost w tym przypadku nic nie daje.
Człowiek został stworzony by być opiekunem Ziemi, a nie jej władcą. Gdyby człowiek miał być "władcą" to zostałaby złamana podstawowa zasada: "Bóg jest Panem wszystkiego, a cokolwiek uznajesz za swoje, grzechem cię obarczy".
To taka moja drobna uwaga, wiem że jesteś trollem ;).
Gdzie Ty to wyczytałeś? Bo napewno nie w Piśmie Świętym. Ziemia powstała dla człowieka jako najwspanialszego dzieła Bożego. Twoja interpretacja, czy interpretacja którą przyjąłeś, to jakaś poczwara zrodzona ze zbytniej otwartości Kościoła po Soborze Watykańskim II, zwłaszcza podczas pontyfikatu Jana Pawła II, taka zielona teologia wyzwolenia.
Ależ trollu, w Biblii nie jest napisane, że człowiek jest najwspanialszym dziełem człowieka. Jest napisane, że "Wszystko to było dobre". Zarówno Ziemia, ciała niebieskie, jak i wszelki rodzaj bydła i zboża, a w tym wszystkim i człowiek, ma jeden opis: "A Bóg widział, że wszystko co uczynił było bardzo dobre". Nie ma nic o stawianiu człowieka na piedestale. A człowiek został stworzony, jako opiekun Ziemi, nie władca. Czytaj Biblie uważnie.
I dlaczego nazywasz mnie trollem? A może sam jesteś trollem, wyskakując z tak absurdalnymi, obrazoburczymi interpretacjami?
sama lepiej bym tego nie ujęła, tytuł jakbyś mi wyczytał w myślach... właśnie dlatego film oceniłam na 9 :)
Pojdziesz do piekla jesli nie zastanowisz sie nad soba i swoim blednym postepowaniem!
Bardzo mi się podoba ten film w końcu jeden z niewielu filmów, w którym to nie obcy przybysze atakują ziemie, opcjonalnie chcą zgładzić rasę ludzką tylko pokazali prawdę, że najbardziej bezwzględnymi i okrutnymi bestiami są ludzie, którzy są zaślepieni chciwością i nienawiścią. Myślę, że uczy on żeby mieć trochę szacunku dla innych co dla mnie jest bardzo pozytywne nawet jak jest to sprzeczne z ideami kościoła Rzymsko-katolickiego bo najważniejsze jest to żeby mieć miłość w sercu czego nie uczy kościół jako instytucja natomiast uczy automatyzmu i zamknięcia na nowe doświadczenia bo z góry zakładają, że będą one negatywne dla naszego życia. Większość ludzi myśli, że jest wierząca bo chodzi co niedziele do kościoła, a w życiu codziennym dla swojego dobra jest tak samo bezwzględna jak większość ludzi w awatarze. Szanujmy się
Nie pisz bzdur, RYDZYK nr 2 co powiesz jeszcze że internet to dzieło szatana!?. jestem osobą wierzącą ale tu przegiołeś sprawę, weś lepiej się wyspowiadaj z grzechów czyli: obrażanie dobrego filmu, wymyślanie bzdur. tobie powinni zabrać internet lolobarolo . a ty NommaD79 masz wielką rację. ja morze rzadko chodzę do kościoła ale wiem że lolobarolo piszesz WIELKIE BZDURY!!! jak taki/taka jesteś to ić do swojego towarzystwa czyli: natanek lub rydzyk i nie wypisuj bzdur. akurat avatara uwielbiam i mi nie zakarzesz i innym użytkownikom, Użytkownicy ignorujcie jej kazania to BZDURY sam/a pewnie ma szatana
Witam!! Może nie do końca na temat, ale mam pytanie!! Prośbę o pomoc... Teraz muszę tak sprecyzować pytanie, aby nie wyjść na idiotę... :-) Otóż, poszukuję tytułu pewnego filmu (nie znam reżysera, aktorów i rzecz jasna samego tytułu :-( ). Tematyką filmu są drzewa lub ogólniej rośliny, które (w pewien określony sposób) przekazują między sobą swojego rodzaju impulsy, które powodują falę samobójstw u ludzi doprowadzając do stopniowej zagłady człowieka ... (film mógł być z ok. 2006 - 2008 r.) Czy ktoś z Was drodzy filmwebowicze, natknął się na taki film???
1) Środowisko jest ważną wartością. Ten film jest przestrogą: idealnie pokazuje, co się stanie jak dalej będziemy tak bezmyślnie zatruwać wszystko dookoła nas.
2) Obowiązkiem chrześcijan jest nauczanie o naszej wierze. Ale na pewno nie jest nim niszczenie i używanie przemocy względem innych istot rozumnych. Kolejna analogia: Korporacja RDA to odpowiednik hiszpańskich konkwistadorów, którzy wymordowali ludność indiańską pod pretekstem ,,krzewienia wiary chrześcijańskiej". A sami popełniali zbrodnie zaprzeczające ich wierze: mordowali i byli chciwi. Tu jest podobnie.
3) Bóg dał człowiekowi Ziemię. Jednak nie oznacza to że człowiek otrzymał cały wszechświat. Pandora nie jest Ziemią, więc człowiek nie może sobie do niej rościć praw.
Tyle.
I jeszcze jedno: Człowiek dostał Ziemię "w posiadanie" dlatego, by ją zaludnić i na niej żyć, a nie dlatego by ją niszczyć.
Dobre spostrzeżenie, że Pandora to nie Ziemia. Sam na taki argument nie wpadłem ;).
Największą głupotę pokazują grzesznicy, którzy tak zawzięcie bronią tego dzieła szatana. Zastanów się człowieku, póki nie jest za późno! Ten film to zoofilia, promowanie transseksualizmu...i.... tak ciężko było wydedukować, że to była prowokacja w formie ironii? Nie sądziłem, że ktoś potraktuje to poważnie.
Tu nie chodzi o to, czy ktoś to potraktuje poważnie - czy uzna to za niezdrowy żart, tylko o fakt, że robi się jaja z dość poważnych spraw. Monty Python (jako zespół) umiał przedstawić konkretne aluzje w tym zakresie odnoście przykładowo religii (nie wiary, bo to co innego) - ale do tego trzeba mieć jego finezję. A w obecnej postaci te "posty" nawet nie są śmieszne...
Co do pytań, były w zasadzie retoryczne.
Coś tu miało być śmieszne? Ten temat to prowokacja, słaba, ale udana. Najwyraźniej mój brak finezji wystarczył, żeby wywołać u kogoś lekką frustracje. (moja wypowiedz to przegrana dla autora, nie spodziewałem się, że ktoś ja weźmie na poważnie)
Idiotyczne humorystyczne nawiązania religijne czy wykorzystywanie chorób genetycznych, z finezja czy bez, to wszystko traci znaczenie jeśli autorowi uda się prowokacja. On się śmieje - ludzie denerwują. Ty od początku traktowałeś go serio i już wtedy przegrałeś. Szczegółowe kontrargumentowanie wypowiedzi trolla w naszych czasach to najgorsze co możesz zrobić.
Uważasz, że mimo ewidentnej i prymitywnej prowokacji, jaką jest cały ten temat, umieszczenie riposty traktującej poważnie określone zagadnienia są jakąś "przegraną"? Jeżeli ktoś z tego się śmieje, to najwyraźniej niewiele dzieli jego intelekt od ameby. Poza tym jak ktoś chce tutaj prowadzić jakieś krucjaty w kontekście "że wygrał"... w czym? W skrajnej głupocie? W sumie autorowi można przyznać taki "laur" - więc jego "zwycięstwo" jest pyrrusowe.
Jak zaczynasz wchodzić w durnowaty spór typu "a nie bo ty" to skończy się to... hmmm - to się nie skończy. Natomiast jak zauważyłeś, pewnych autorytetów nie da się ośmieszyć, bo wtedy wyjdzie się na skończonego głupca.
Gdybyś śledził historię chrześcijaństwa wiedziałbyś o misjonarzach, którzy pomagają ubogim ludom, z poszanowaniem ich tradycji, nie zmuszają ich do religii, gdzie głównie Indianie/murzyni sami się nawracają lub pozostają w swoich regionalnych religiach, a mimo to misje im pomagają. Próbujesz udowodnić że Kościół to to samo co 700 lat temu. Ten prześmiewczy, ironiczny temat nic nie wnosi.
Patrzysz a nie wodzosz, w dodatku sie wymadrzasz! Wyksztalciuch pelna geba... W Avatarze nie masz ubogich otwartych na Boga lub gotowych przyjac ofiarna pomoc w postaci Rozwoju tubylcow a wrogo nastawionych dzikich fanatykow wierzacych w zababony. A co do samoistnego nawracania sie ludow niecywilizowanych, tak zrodzily sie grozne dla prawdziwego chrzescijanstwa i katolicyzmu wyuzdane, pozbawione Boga wypaczenia takie, jak teologia wyzwolenia (Ameryka Poludniowa), polaczenie chrzescijanstwa z animizmem (Afryka, "domowe koscioly" w Azji). Bardzo chcialbym, by Kosciol wrocil do swoich korzeni i cofnal zmiany wprowadzone przez Sobor Watykanski II.
Ja też bym chciał żeby kościół wrócił do korzeni i schował się w jakiejś jaskini. Najlepiej na Antarktydzie.