7,4 822 tys. ocen
7,4 10 1 822067
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Jak myślicie, kiedy ludzkość będzie posiadała taką technologię?
Owszem, są to bezsensowne spekulacje, ale po prostu jestem ciekaw waszego zdania =) Ja mam jedynie nadzieje, że dożyję - bo film mnie zafascynował.

Z dzisiejszym tempem rozwoju, to stawiam na max. 150 lat :D

ocenił(a) film na 8

50 lat. Wspomnicie moje słowa! (Poza mechami, bo to chyba nie byłoby opłacalne rozwiązanie).

Ewentualnie ludzkość nie doczeka takiej technologii.

ocenił(a) film na 6
radan

O jaką technologię konkretnie chodzi? Bo jeśli chodzi o broń to już na chwilę obecną jesteśmy lepiej wyekwipowani, co dziwne tym bardziej jeśli wziąć pod uwagę, że ludzie w tym filmie byli wstanie wylecieć z układu słonecznego.

Klonowanie i grzebanie przy DNA? Mam nadzieję, że ludzkość nigdy do tego nie dojdzie.

Przesłanie świadomości do innego żywego obiektu? Również raczej nie etyczne, ale stawiałbym na jakieś 100/200 lat.

ocenił(a) film na 10
Czerny

Ja osobiście za dużo filmów już widziałem, żeby temu zaprzeczyć... Przyszłość jest coraz bliżej... A zaraz, nowy rok. ^^

ocenił(a) film na 8
Czerny

"Klonowanie i grzebanie przy DNA? Mam nadzieję, że ludzkość nigdy do tego nie dojdzie. " pooglądaj discovery bo DNA to temat rzeka a Ty masz braki z tego co widzę ludzie już coraz sprawniej radzą sobie z DNA ;)

ocenił(a) film na 10

Powiem tak.
Co do technolog komputerowych pokazanych na filmie myślę że to kwestia kilkudziesięciu lat.
Przechodzenie w ciała innych istot żywych wątpię...

Jednak powiem tyle nasza era to komputery coś czego dawniej nie znano, ale dawniej budowali piramidy, których my nie umiemy budować teraz...

ocenił(a) film na 6
midek

Technologii komputerowych nie pokazano zbyt wiele, a to co pokazano (o ile dobrze pamiętam) mamy już dziś w badaniach, lub u bogatych. Nawet jeśli coś przeoczyłem - za 10/20 lat wszystko to będziemy mieli, jeśli nie w domach to w laboratoriach.

ocenił(a) film na 6
midek

A jeśli chodzi o kontrolę obcego ciała - potrafimy za pomocą myśli sterować komputer, więc sterowanie za pomocą myśli istoty żywej jest już całkiem blisko.

użytkownik usunięty
Czerny

huh, sterowanie komputerem, a całym ciałem które posiada miliony połączeń nerwowych, najpierw trzeba by umieć wywołać je podłączając się do mózgu, a co dopiero takie bezprzewodowe połączenie :D

mnie osobiście po samym projekcie avatar, najbardziej technicznie zafascynowały te hologramy, jak np. ten świętego drzewa tubylców - i to całe przesuwanie i zbliżanie jeżdżąc rękoma po obrazie :P

ocenił(a) film na 10

za około 20-30 lat
nie zapominajcie, ze postęp technologiczny jest coraz szybszy. ( nie linearny(1,2,3,4,5,6,7,8,9,10),jak mysli wiekszosc ludzi tylko wykładniczy(1,2,4,8,16,32,64,128,256,512), a to ogromna różnica, patrzac na koncepcje wykładniczego rozwoju w ciagu najblizszych 20 lat rozwój bedzie wiekszy niz w ciagu ostatnich 100 lat.
Poczytaj trochę o badaniach Raya Kurzweil'a
Nie ogladałem filmu, pisze na podstawie tego, co widziałem w zwiastunach, na pewno nie bedziemy dysponowali technologia pozwalającą przemieszczac sie do innych gwiazd, planet pozasłonecznych
gorąco polecam stronę
http://en.wikipedia.org/wiki/Predictions_made_by_Raymond_Kurzweil

mrdexter86

Przeczytalem, ze akcja filmu rozgrywa sie w 2154-ym roku.
To mozliwe.

Najtrudniejszym z osiegniec ludzi w tym filmie sa loty kosmiczne z predkoscia blizka swietlnej.
I tu jest rozbieznosc: aby przeniesc mase statku kosmicznego, zwiekszajaca sie przy predkosci lotu, potrzebna jest energia, ktora z trudem mozemy sobie wyobrazic, zas w filmie ludzie maja kryzys energetyczny.

ocenił(a) film na 10

Mnie osobiście zaciekawiły zdjęcia trójwymiarowe. :) Póki co wszystko się
rozchodzi o to, by do jednego oka doprowadzać inny obraz niż do drugiego.
Technologia bez użycia okularów chyba polega na wykrywaniu oczu obserwatora
i odpowiednim ustawianiu obrazu. Nie wiem, jakie są inne możliwości. Z
kolei w AVATAZRZE widzieliśmy normalne wywołane zdjęcia, które jednak były
trójwymiarowe. :) Ciekawe, czy czegoś takiego doczekamy i jak to będzie
działać. :P

użytkownik usunięty
LukeR87

no no no, ciekawe te przypuszczenia Raymond Kurzweil'a.

kurde, zazdroszczę następnym pokoleniom, które będą mogły to wszystko oglądać jak w filmie =D

ocenił(a) film na 10

Obliczyłem z jaką prędkością poruszał się statek, aby pokonać trasę z Ziemi na Alfe Centauri (bo tam znajduje sie księżyc Pandora) Prędkość ta wynosi w przybliżeniu 5,389 J.A/h (wiadomo +/-)

ocenił(a) film na 10
bazant4

To jest prędkość średnia. Nie wiadomo jaką maksymalną prędkość mógł rozwijać statek, ponieważ potrzebuje on czasu na rozpędzenie się jak i zwolnienie przed punktem docelowym. Gwałtowne przyspieszenie mogłoby zabić załogę, jak i statek mógłby się rozlecieć. Potrzebne jest więc stopniowe rozpędzanie, a co za tym idzie statek rozwijał większą prędkość, niż obliczona przez ciebie.

ocenił(a) film na 10
goodmix

2050

chyba że rozpierdzielą nas wojny i zarazy no i mamy 2012 przed sobą :)

ocenił(a) film na 10
BigDadddy

i 2036 :)
Rosja powoli planuje już misję ratunkową, co prawda prawdopodobieństwo zderzenia jest małe ( chyba 1:250.000), ale o wiele większe niż trafienie 6 w lotto (1:13.000.000)

użytkownik usunięty
mrdexter86

w 2036 będzie taka technologia, że zmiane trajektorii takiej asteroidy będziemy mieli w małym palcu :P

ocenił(a) film na 10

też tak uważam, wyobraźcie sobie co by nas spotkało, gdyby ten "kamyczek" miałby uderzyć w Ziemię już w 1936, a nie 2036, niby tylko 100 lat, co w skalach astronomicznych jest pikusiem, ale dla nas ludzi to okres ogromnego postępu, i dzięki tym dodatkowym dekadom w razie ewentualnego kursu kolizyjnego, uratowalibyśmy miliony osób
PS. obliczono, iż zniszczyłby całkowicie terytorium wielkości Francji

ocenił(a) film na 6
mrdexter86

Nawet między 1936 a 1966 była ogromna różnica

ocenił(a) film na 10
goodmix

Racja, ale wiesz w Star Trek'u statek startuj od razu w Warp poprzez wytworzenie wokół siebie pola tegoż, że Warp, które utrzymuje statek w całości i eliminuje odrzut... ;)

ocenił(a) film na 10

Większość z tych technologii już jest dostępna lub będzie w najbliższej przyszłości. Oprócz jednej. Tzn, lotów do innych gwiazd.

użytkownik usunięty

"Przeczytalem, ze akcja filmu rozgrywa sie w 2154-ym roku."
Gdzie?

W ciekawostkach na Kinopoisk.ru - rosyjskim odpowiedniku Fimweb'a.

Mink

w lewym dolnym rogu ekranu podczas scen z nagrywania "wideo-logu" była podana data, dane naukowca, dane lidera zespołu naukowców etc.

ocenił(a) film na 10
zuzaty

Już uderzyła w ziemie kometa w 1908 roku :) Można więcej o tym poczytać tutaj.

http://www.polityka.pl/nauka/260471,1,syberiada-kosmiczna-1908.read

ocenił(a) film na 8

Na pewno wkrótce. Zakładam jakieś 20 do 50 lat.
Jeśli chodzi o podróże międzygwiezdne - w filmie lecieli około 6 lat albo miesięcy ( nie pamiętam już) w specjalnych komorach. Nic nie wiadomo.