7,4 822 tys. ocen
7,4 10 1 822182
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Idąc na ten film byłem w wielkim dołku. Wydawało mi się, że nie poradzę sobie z niektórymi problemami, po prostu nie byłem w stanie wszystkich udźwignąć. Do tego myślałem, że "Avatar", to film dla dzieci. Że ja, jako doświadczony mężczyzna nic, poza efektami specjalnymi z niego nie wyniosę. Jakże się myliłem.
Od pierwszej minuty wiedziałem, że mam do czynienia z czymś absolutnie magicznym. Poczułem się, jakby ktoś dawał mi znak, że jednak nie warto się poddawać. Że jestem jak Jake Sully. Że jeśli będę ciągle walczył z przeciwnościami losu, to w końcu zwyciężę.
Myślę, że "Avatar", to właśnie taka metafora ludzkiego życia. Obojętnie, jak ciężkie by nie było, trzeba wierzyć i ciągle przeć do przodu. Czyż Na'vi nie pokonali w końcu ziemskich najeźdźców? Owszem, wielu z nich poległo, ale jednak dali radę. Trudno o bardziej motywujący obraz.
Po tym filmie wiedziałem już, że mnie też nie wolno poddać się zwątpieniu. Teraz, w ciężkich chwilach, przypominam sobie "Avatara" i mówię do siebie "dasz radę! Jake Sully mógł to zrobić, tobie też się uda!". Wtedy wszystko zaczyna się układać i wiem, że ciężkie chwile można przezwyciężyć. Niesamowita jest magia kina.

ocenił(a) film na 8
mezczyzna_po_przejsciach

Czyż Na'vi nie pokonali w końcu ziemskich najeźdźców? Owszem, wielu z nich poległo, ale jednak dali radę. Trudno o bardziej motywujący obraz.

A w drugiej częsci , Ziemianie wrócą z prawdziwym wojskiem i zrobią im "Jesień Średniowiecza" .

ocenił(a) film na 10
50_GROSZY

Jak by Cameron chciał sobie strzelić w kolano w drugiej części to musiał by myśleć tak jak Ty kolego ... połowa złotego.

ocenił(a) film na 8
kowalio

Niekoniecznie . Wkońcu zależy to od tego jakby rozwinął temat .

A sądzę , że jeszcze więcej militarnych klimatów , gdzie w bitwie biorą udział żołnierze a nie ochroniarze , i to z całym swoim futurystycznym sprzętem wojskowym znalazł by wielu wielu fanów .

A jeśli TY znasz JUŻ TERAZ jego zamiary , to gratuluje kolego... końwalio

ocenił(a) film na 10
50_GROSZY

hmmm :] z pięknej bajecznej opowieści zrobił by PIŁĘ X, chyba raczej to by było jak samobójstwo.

ocenił(a) film na 8
kowalio

Żle mnie odbierasz ;)
Poprostu więcej klimatów wojenno-militarnych niż baśniowo-romantycznych .

ocenił(a) film na 10
50_GROSZY

Cóż, tam w wojnie brali prawdziwi marine, chociaż nie było to wojsko, tylko komercyjna organizacja, to przeszli przeszkolenie wojskowe.

mezczyzna_po_przejsciach

przyjemnie się czyta takie poty. Mnie tak samo Avatar w pełni oczarował. ten film ma duszę, musi dotrzeć do odpowiedniego widza. niektórzy tego nie zrozumieją patrząc wyłącznie na film ze strony technicznej - ze są efekty i nic poza tym. Film jest przepiękny, magiczny, wzrusza do łez i zapiera dech w piersiach. pokazuje piękną harmonię natury i świata, ukazuje nam niesamowicie proste a jkze wazne wartości. Niezwykły film, do którego chce się wracać kilka razy.

ocenił(a) film na 10
mezczyzna_po_przejsciach

Cieszę się bardzo z tego co napisałeś.

Z tego, że film tak pozytywnie wpłynął na Twoje życie również się cieszę.
Masz rację film wiele wnosi, nie pozwala być obojętnym...

Tak jak pisałam w innym wątku, warto czerpać przykłady z głównych bohaterów, z Jakea i Neytiri. Nie poddawali się, walczyli do końca.

Największy przekaz, jak dla mnie jaki niesie ten film (może zabrzmieć dla niektórych banalnie) to MIŁOŚĆ, MIŁOŚĆ i jeszcze raz MIŁOŚĆ!

Warto walczyć!

ocenił(a) film na 10
mezczyzna_po_przejsciach

Cieszę się bardzo z tego co napisałeś.

Z tego, że film tak pozytywnie wpłynął na Twoje życie również się cieszę.
Masz rację film wiele wnosi, nie pozwala być obojętnym...

Tak jak pisałam w innym wątku, warto czerpać przykłady z głównych bohaterów, z Jakea i Neytiri. Nie poddawali się, walczyli do końca.

Największy przekaz, jak dla mnie jaki niesie ten film (może zabrzmieć dla niektórych banalnie) to MIŁOŚĆ, MIŁOŚĆ i jeszcze raz MIŁOŚĆ!

Warto walczyć!

ocenił(a) film na 10
mezczyzna_po_przejsciach

Bardzo poruszające jest to co napisałeś o swoim życiu na swoim profilu, a także Twój post powyżej. Cieszę się że Avatar pozwolił Ci oderwać się od ponurej rzeczywistości, dał Ci chwilę radości i nadzieję. Cieszę się dało Ci to jakieś światełko w ciemnym tunelu. To jest właśnie prawdziwa siła Avatara, jak bardzo pozytywnie potrafi wpłynąć na ludzkie życie. To jest właśnie jego przejrzyste, choć tak bardzo nieczytelne dla niektórych przesłanie: nie wolno się poddawać, trzeba iść cały czas do przodu a dojdzie się do celu. Cieszę się wraz z Tobą i mam nadzieje że w prawdziwym życiu również odzyskasz radość i nadzieję. Pozdrawiam serdecznie!

ocenił(a) film na 10
brovar69

To piękne co napisaliście. Właśnie to jest siłą Avatara, że jest nie tylko filmową rozrywką, ale także daje ludziom nadzieję. Z tego co zauważyłem, przeciwnicy Avatara, to najczęściej mało wrażliwi i niespecjalnie inteligentni ludzie. To film dla tych, którzy wiedzą, że życie to coś więcej, niż tylko efekty specjalne.
Również pozdrawiam wszystkich :)

ocenił(a) film na 10
mezczyzna_po_przejsciach

Witam!
Wzruszyła mnie Twoja wypowiedź!
Wydaje mi się, że jesteś bardzo wrażliwym Człowiekiem, który wiele przeszedł.
W Twoich słowach- kryje się smutne, zamyślone i za czymś tęskniące spojrzenie Jeke'a.
Na mnie Avatar też zrobił niesamowite wrażenie. Wyzwolił pokłady pozytywnych emocji.
Wczoraj napisałam kilka słów.

Ja Avatar
Chodzę we śnie
Ja- mały, kaleki człowiek.
Odkrywam przed sobą życie
Rzeczywistość ze snem mieszam.
Nie chcę żyć już tak jak dziś
Wielki człowiek? mały człowiek?
Co jest prawdą, a co fałsz?
Patrzę na cudowny świat
Chcę zanurzyć się w błękicie
Widzieć Ciebie i Twój Świat.
I zostawić gdzieś daleko
Całe moje stare życie.

I see You!
Jak pięknie mówisz.
Widzieć dzisiaj- naucz mnie!
Chcę dziś poczuć
-Serce Twoje
bijące przy moim.
I Twą dłoń- drżącą
Na mojej dłoni.
Patrzeć na to samo niebo
I te same gwiazdy
Poczuć-to niebywałe szczęśnie
Że jesteśmy razem- my dwoje.
I see You!

ocenił(a) film na 7
Iwonka

"Że jestem jak Jake Sully. Że jeśli będę ciągle walczył z przeciwnościami losu, to w końcu zwyciężę."

Duże chęci to juz dużo ale nieraz(często)to niestety za mało,jeszcze potrzeba "uśmiechu losu" od życia.Zauważcie że niebieska rasa mimo że podniosła sie po pierwszym natarciu ludzi,za namową Jakea,zmobilizowała i przegrupowała swoje odziały to mimo wszystko pod koniec drugiej potyczki zaczłęła dostawać osto w "dupę" i zaczęła się wycofywać pod naporem technologi ziemskiej,dopiero "Matka Natura Pandorowa" musiała opowiedziec sie za czyjąś stroną i wzieła sprawy w swoje ręce co skutkowało w ostateczności pogromem ludzkich oddziałów.Ale co by było gdyby było inaczej?

ocenił(a) film na 10
aronn

No bo właśnie "matka natura" była tym, co pozwoliło Na'vi zmobilizować się do walki. Myślę, że to w pewnym sensie metafora "siły ducha", czegoś, co każdy z nas nosi w sobie i dzięki czemu jest zdolny pokonać wszelkie przeciwności. Często ta siła jest w nas głęboko ukryta i dopiero pod wpływem wielkiego bólu daje o sobie znać. Tak właśnie było w Avatarze.

ocenił(a) film na 10
Iwonka

Iwonka, chyba wydrukuję sobie Twoje wiersze, jeśli nie masz nic przeciwko...? ;-)

ocenił(a) film na 10
mezczyzna_po_przejsciach

Noo, o takim oddziaływaniu tego filmu to jeszcze nie czytałem. Do tej pory było raczej na odwrót: że wpędza w depresję, bo prawdziwej Pandory nie ma itp., a tu proszę...

W każdym razie: Powodzenia!

ocenił(a) film na 6
mezczyzna_po_przejsciach

Wszyscy popadają w avatarową depresję a tu prosze

mezczyzna_po_przejsciach

Hahahahahahahahahahahaahahahahahaahahahahahahhaahahhaahahaahahahah

ocenił(a) film na 4
Terelus

Dość dziwaczna wypowiedź... ale nic to,życzę powodzenia.

ocenił(a) film na 8
Nenson

Cieszę się, że na Filmwebie są jeszcze wątki nie założone przez pmp2811.
Że są ludzie, którzy nie piszą o Avatarze, że to szmira, itp.
Bardzo mnie to cieszy, że ten film wniósł do serc ludzi nie tylko chęć napisania na forum czegoś brzydkiego...

(PS.Rozpisałem się jakbym był reżyserem filmu :))

Nenson

A co innego można napisać kiedy czyta się wypowiedzi "Dzieci-avatara" ??!!. Ale trzeba przyznać, że są bardziej śmieszniejsze niż te "Dzieci-neostrady".

ocenił(a) film na 7
Terelus

"A co innego można napisać kiedy czyta się wypowiedzi "Dzieci-avatara""
Sprecyzuj mi,kim sa Dzieci-Avatara?

ocenił(a) film na 10
Terelus

Pisałem już wcześniej, że przeciwnicy Avatara nie grzeszą inteligencją. To doskonały przykład.

ocenił(a) film na 10
mezczyzna_po_przejsciach

Jake Sully był dzielnym wojownikiem. Jeśli tylko czerpanie przykładu z tej pozytywnej postaci ma pomóc Ci w Twoim własnym życiu - to czemu nie!

By walczyć z przeciwnościami życia, często takimi które wydają się nie do przezwyciężenia potrzeba dużo siły ale i motywacji, oby nigdy Ci tego nie zabrakło ;-)

Zawsze możesz pomyśleć " Jake potrafił, Ja też potrafię"

Ja troszkę zaczęłam czerpać przykład z Neytiri, jeśli chodzi o sprawność fizyczną.Pozazdrościłam jej. Zaczęłam ćwiczyć, łatwiej pomykam po schodach. DLA ZDROWIA!

ocenił(a) film na 7
Isabelka

Jeszcze patrzeć jak sie przemienisz w 3-metrowa kocicę :)

ocenił(a) film na 10
aronn

hehehe, nie miałabym nic przeciwko ;-)

Z Jakiem u boku ;-)

ocenił(a) film na 7
Isabelka

No tak,koniecznie....

ocenił(a) film na 10
aronn

ehhhh ale potrafię zrobić mostek z pozycji stojącej ;-)

Hehe nie jest tak źle, ale po drzewach nie poskaczę, a prostej przyczyny, mieszkam w centrum miasta...;-)

ocenił(a) film na 7
Isabelka

Widze że sie dobrze promujesz,ładnie,ładnie ;-)

ocenił(a) film na 10
aronn

eee tam tak sobie tylko, skromna jestem z natury ;-)

ocenił(a) film na 10
Isabelka

Iwonko brawa dla Ciebie za piękny wiersz :)

I wszystkim życzę dużo wewnętrznej siły by radzili sobie w życiu!

Pozdrawiam ;)

ocenił(a) film na 7
Isabelka

Wygimnastykowana,skromna i jeszcze pewnie ładna,saaame zalety :)

ocenił(a) film na 7
aronn

To było do isabel,oczywiście(troche spadło za nisko).

użytkownik usunięty
aronn

Filmwebowe podrywy :)

ocenił(a) film na 10

Może Avatar ich połączy? To byłby najlepszy argument potwierdzający moc tego wspaniałego filmu :)

ocenił(a) film na 10
mezczyzna_po_przejsciach

Obejrzałem dziś Avatara po raz drugi. W dalszym ciągu jestem pod wrażeniem. Myślę, że nawet za 50tym razem będę tak samo zauroczony. Bez dwóch zdań, wielki film.

ocenił(a) film na 10
mezczyzna_po_przejsciach

Witaj KOlego!
Ja tez byłam na Avatarze 2x. Ostatni- 28.01.10.
Jak widzisz do tej pory film zadomowił się u mnie i ciągle mnie wzrusza. Popieram Cię! Film magiczny!
Pozdrawiam serdecznie.
Tylko dlaczego napiszesz 2 słowa i już Cie nie ma? MOglibyśmy podyskutowac trochę nad urokiem rzuconym na nas z ekranu!
I see You!

ocenił(a) film na 2
Iwonka

To ja już znam lepsze filmy motywujące do działania... albo bardziej
motywujące (poleciłabym np. "W pogoni za szczęściem"). No ale nic, to
dobrze, że ten film tak na ciebie zadziałał. Powodzenia!