7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823807
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Tak jak w temacie, poszukuję muzyki w klimatach "Climbing Up...", czyli etnika w "rajskich" klimatach. Z tych znanych już dla mnie, posiadam Adiemusa, Mari Boine Band oraz motywy z Ghost in the Shell. Pływanie przy takiej muzie = bezcenne.
Znak ktoś coś w podobnym stylu godnego polecenia ?

ocenił(a) film na 10
Kolbe

Nigdy nie słyszałem o takiej muzie czy zespołach, które wymieniłeś. Mogę jedynie polecić Ci Two Steps From Hell. Jest to muza z gatunku trailer music. Jeśli podobała Ci się muzyka ze zwiastuna z Avatara to ta też Ci się spodoba; jeżeli nie Twoje klimaty to nie słuchaj. Aczkolwiek ja zaraziłem się przez przypadek i teraz nie mogę się wyrwać :P Pozdro :)

ocenił(a) film na 9
BlAcKMeTaL

Sprawdzę na pewno, dzięki wielkie. Apropo Adiemusa, założony przez bardzo znanego walijskiego kompozytora Karla Jenkinsa. Bodaj będzie to gatunek new age. Mari Boine to norweski folk z przepięknym wokalem pani M.B. Persen.

ocenił(a) film na 10
Kolbe

na last.fm sobie zerknij i wszystko będzie jasne.

ocenił(a) film na 9
Negative

Dobry pomysł, zupełnie mi to z głowy wyleciało :)

ocenił(a) film na 10
Kolbe

Ja sobie z new ageowych tematów cenię enigmę tę starszą, i dagdę, także możesz obadać. Natomiast folk to dość szeroki temat...

ocenił(a) film na 9
Negative

Właśnie natknąłem się na Enigmę, będą testy pod wodą :) A co mnie interesuje z folku ? Przykład: youtube ---> etno jenny, ta kobieta zabija mnie swoim wokalem.

ocenił(a) film na 10
Kolbe

Hehe, ja znam innych gości, którzy potrafią zabić swoim wokalem :P Ale to nie jest folk :) A to co podałeś posłucham.

ocenił(a) film na 9
BlAcKMeTaL

Ja też znam, np. James Maynard Keenan :)

ocenił(a) film na 10
BlAcKMeTaL

No a coś może z klasyki? Enya? Loreena McKennitt?

ocenił(a) film na 9
Negative

Mam mam, tylko mnie właśnie ciężko sprecyzować czego dokładnie szukam, dlatego podałem właśnie jako przykład "Climbing Up Iknimaya" z Avatara, coś w stylu też motywu od 4:30 z utworu "Gathering all the Na'vi". Sam nie wiem jak to określić ..

ocenił(a) film na 10
Kolbe

symfoniczny newage :) rzadka mieszanka, ostatnio chyba w na soundtracku do time machine i motyw przewodni z Cywilizacji. Kiedyś sam szukałem i chyba nic bliżej adiemusa nie udało mi się znaleźć.

ocenił(a) film na 10
Negative

słuchaliście 009 Sound System? ciekawy trans

ocenił(a) film na 10
Negative

Nie za bardzo lubuję się w takiej muzyce więc odpuszczam. Zapewne jednak znacie utwór z filmu Requiem dla snu? To ciary przechodzą po plecach :)

ocenił(a) film na 10
BlAcKMeTaL

A, wcześniej nie zajarzyłem o co chodzi z tym "Climbing Up Iknimaya" bo nie miałem jeszcze OST Avatara ale właśnie teraz się ściągnął i tak, ten utwór też mi się podoba. Na filmie świetnie pasuje do obrazu. Mam ten soundtrack w wersji 3CD. Też macie taki?

ocenił(a) film na 9
BlAcKMeTaL

Właśnie o coś takiego mi chodzi, kojarzenie muzyki z takimi obrazami. 3 płytowy OST ? Nie jest to jakiś mix Hornera ? Skąd takie cosik wynalazłeś ?
Ten Sound System jest ok, ale chodzi mi o coś całkowicie spokojnego, bez bitów, zburzył by mi koordynację podczas pływania :)

ocenił(a) film na 10
Kolbe

James Horner - Avatar - 3 CD Complete Score (2009)

MP3 Bitrate: 320kbs
Covers : jpg - inside
Size: 356 MB

Zassałem coś takiego. Nie wiem czy to mix czy co. Jeszcze nie słuchałem całego, nawet połowy :D

Jak Ty to pływasz i słuchasz tej muzy? Na czym to polega?

ocenił(a) film na 9
BlAcKMeTaL

Właśnie zauważyłem, że jest taki poszerzony OST, muszę koniecznie przesłuchać.
Jak pływam ? Odtwarzacz Speedo Aquabeat z opaską na głowę :)

O, coś takiego :)
http://i1.makbet.pl/mkb228/21b8cc8f0000c72e49eb86d7

ocenił(a) film na 10
Kolbe

I to tak dla przyjemności po prostu? Na pewno niezłe doznania masz tam pod wodą :) Ciekawe.

Chcesz linki do tego OST?

ocenił(a) film na 9
BlAcKMeTaL

Trenuje taką technikę co się nazywa Total Immersion, a podstawa to dobre nastawienie, ludzie mi polecali, że najlepiej odprężyć się pod wodą za pomocą muzyki, i to jest fakt, nic tylko nabierać powietrze i pod wodę :)

OST już znalazłem, a tutaj to chyba linków się nie podaje.

ocenił(a) film na 10
Kolbe

Lubię pływać i słuchać muzyki więc może kiedyś wypróbuję, to naprawdę ciekawie brzmi :)

Muszę spadać. Polecam jeszcze raz Two steps From Hell. Może to nie jest to czego dokładnie szukasz, ale muzyka naprawdę świetna. Szczególnie lubię jej słuchać w nocy, gdy już jestem w łóżku. Wtedy jest taka cisza, że słychać najdrobniejsze szczegóły w tych utworach. Z każdym nowo przesłuchanym albumem zachwycam się na nowo ich możliwościami. Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 9
BlAcKMeTaL

Też też przeglądałem, podoba się, na pewno będą testy podwodne :)

ocenił(a) film na 10
BlAcKMeTaL

bezstratne sa flac-i
np
02 James Horner - Jakes Enters His Avatar World.flac

Kanały: 2
Bitów na próbkę: 16
Szybkość próbkowania: 44100 Hz
Rozmiar pliku: 22048682 bajtów
Śr. szybkość transmisji bitów: 543 kb/s
Współczynnik kompresji: 38%

też jest i taka wersja

ocenił(a) film na 10
Kolbe

Mi na myśl przychodzi klasyczny Mike Oldfield, instrumentalna muza, ale to chyba nie jest dokładnie to czego szukasz...sprawdź :)

ocenił(a) film na 9
anniepat

Mam i Mike'a Oldfielda :) Próbuję sobie sprecyzować o co mi dokładnie chodzi, taka muzyka która kojarzy się z ogromem natury, przestrzenie, laguny, góry - tak jak wspomniałem, w stylu "Climbing up Inkiyama" z Avatara czy motyw od 4:30 z "Gathering all the Na'vi".

ocenił(a) film na 10
Kolbe

To może behemoth, lasy pomorza, albo ogólnie jakiś fajny przyrodniczy pagan black metal :P

ocenił(a) film na 10
Negative

O, tak! :)

ocenił(a) film na 10
Negative

yyy a co to takiego pogan black metal? :D

ocenił(a) film na 10
anniepat

PAGAN jak już coś :) A czy akurat jest pagan black metal to nie wiem, ale na pewno pagan metal i black metal.

ocenił(a) film na 10
BlAcKMeTaL

to sprawdź sobie na wikipedii...

ocenił(a) film na 10
Kolbe

Kiedyś sobie ściagnęłam (tak wiem beee) jakąś składanke pt "Beautiful world" czy jakos tak i tam dużo było coś w ten deseń, wkoncu wywaliłam wpizdu, ale mozesz spróbowac w ciemno czegos takiego szukać :D

ocenił(a) film na 10
anniepat

Znam te klimaty. I żadne blee...muzyka relaksacyjna z naleciałościami afrykańskimi...spoko. Zalezy od okazji na jaką jej słuchasz:)

ocenił(a) film na 10
EwaMonika

Beeee dotyczyło ściagania ;)

ocenił(a) film na 10
anniepat

E tam, ja ściągać nie potrafię to nawet Cię podziwiam:)

ocenił(a) film na 9
EwaMonika

Okazją do słuchania, jest pływanie, coś na rozluźnienie ciała, koncentrację i relaks.

ocenił(a) film na 10
Kolbe

No to Beutiful world jak najbardziej się nadaje.
A coś z szumnie zwanej muzyki Andów?

ocenił(a) film na 10
EwaMonika

Beeee dotyczyło ściagania ;)

ocenił(a) film na 10
anniepat

i vangelis jeszcze, ale to i mike oldfield za bardzo elektroniczne, wiec raczej odpada nie?

ocenił(a) film na 9
anniepat

Raczej tak, Vangelisów swoją drogą też mam :) Lasy pomorza :D Kupuję :)

ocenił(a) film na 10
Kolbe

Nie wiem czy o to by Ci chodziło, ale uważam, że soundtrack z "Ostatniego Mohikanina" może być w tych klimatach. (The Last Of The Mohicans-OST)

ocenił(a) film na 10
Mimi007

ooooo...............to jest super-hiper-ekstra:)

ocenił(a) film na 10
EwaMonika

O, tak dołączam się! Ta muza jest świetna. Z Ostatniego samuraja też niczego sobie :)

ocenił(a) film na 9
Mimi007

Ostatni Mohikanin przecie, zapomniałem :) Jest dużo lepiej, wracamy na tą ścieżkę o którą mi chodziło :)

ocenił(a) film na 10
Kolbe

Ja, jeżeli o jakąś muzykę że tak powiem "inną" to właśnie sięgam do soundtracków. A muza z Mohikanina jest obłędna! Polecam również muzykę z Braveheart'a (Braveheart Soundtrack - OST), choć uważam, że może być trochę nudniejsza... ;P

ocenił(a) film na 9
Mimi007

Wygląda na to, że po prostu szukam soundtracków :) Zacznę przeglądać to co już mam. Dzięki za pomoc wszystkim tak w ogóle !

ocenił(a) film na 10
Kolbe

pisałam wyżej, zarzuć cos z zespołów z Peru, Boliwii, Ekwadoru, tam mają takie klimaty.

ocenił(a) film na 9
EwaMonika

To Beautiful World to jest VA ? Za moment zaczynam poszukiwania, ale wypadałoby coś może zjeść :)
Dzięki wielkie ! Kiedy ja to wszystko wypływam ?

ocenił(a) film na 9
EwaMonika

Trafiłaś w 10 ! Dobry przykład:
http://www.youtube.com/watch?v=5iqnsyNZmjw

Ten pierwszy grany motyw to jest właśnie to czego szukam, takich właśnie klimatów. Teraz kwestia wyłapania tych wolniejszych, bardziej klimatycznych numerów :)
Dzięki ogromne !

ocenił(a) film na 10
Kolbe

Kup sobie płytkę od indian przygrywających przy metrze centrum ;P

ocenił(a) film na 9
Negative

Oni chyba już wszędzie są, ale tak, to jest coś takiego, w Krakowie pod Bramą Floriańską całe lato stoją, w sumie dziwię się, że jeszcze nie kupiłem bo naprawdę dają radę.

ocenił(a) film na 10
Kolbe

Będąc młodą dziewczyną byłam na koncercie takiego zespołu. Właściwie to był polski zespół grajacy ten rodzaj muzyki. No i tak nas porwała, że żeśmy na scenę do nich wyszli z grzechotkami zrobionymi z puszek wypełnionych piaskiem i fasolą. Panowie nic na konkurencję nie powiedzieli i improwizacja trwałą ponad godzinę. Ech...to były czasy:)