Tak jak w temacie, poszukuję muzyki w klimatach "Climbing Up...", czyli etnika w "rajskich" klimatach. Z tych znanych już dla mnie, posiadam Adiemusa, Mari Boine Band oraz motywy z Ghost in the Shell. Pływanie przy takiej muzie = bezcenne.
Znak ktoś coś w podobnym stylu godnego polecenia ?
Nigdy nie słyszałem o takiej muzie czy zespołach, które wymieniłeś. Mogę jedynie polecić Ci Two Steps From Hell. Jest to muza z gatunku trailer music. Jeśli podobała Ci się muzyka ze zwiastuna z Avatara to ta też Ci się spodoba; jeżeli nie Twoje klimaty to nie słuchaj. Aczkolwiek ja zaraziłem się przez przypadek i teraz nie mogę się wyrwać :P Pozdro :)
Sprawdzę na pewno, dzięki wielkie. Apropo Adiemusa, założony przez bardzo znanego walijskiego kompozytora Karla Jenkinsa. Bodaj będzie to gatunek new age. Mari Boine to norweski folk z przepięknym wokalem pani M.B. Persen.
Ja sobie z new ageowych tematów cenię enigmę tę starszą, i dagdę, także możesz obadać. Natomiast folk to dość szeroki temat...
Właśnie natknąłem się na Enigmę, będą testy pod wodą :) A co mnie interesuje z folku ? Przykład: youtube ---> etno jenny, ta kobieta zabija mnie swoim wokalem.
Hehe, ja znam innych gości, którzy potrafią zabić swoim wokalem :P Ale to nie jest folk :) A to co podałeś posłucham.
Mam mam, tylko mnie właśnie ciężko sprecyzować czego dokładnie szukam, dlatego podałem właśnie jako przykład "Climbing Up Iknimaya" z Avatara, coś w stylu też motywu od 4:30 z utworu "Gathering all the Na'vi". Sam nie wiem jak to określić ..
symfoniczny newage :) rzadka mieszanka, ostatnio chyba w na soundtracku do time machine i motyw przewodni z Cywilizacji. Kiedyś sam szukałem i chyba nic bliżej adiemusa nie udało mi się znaleźć.
Nie za bardzo lubuję się w takiej muzyce więc odpuszczam. Zapewne jednak znacie utwór z filmu Requiem dla snu? To ciary przechodzą po plecach :)
A, wcześniej nie zajarzyłem o co chodzi z tym "Climbing Up Iknimaya" bo nie miałem jeszcze OST Avatara ale właśnie teraz się ściągnął i tak, ten utwór też mi się podoba. Na filmie świetnie pasuje do obrazu. Mam ten soundtrack w wersji 3CD. Też macie taki?
Właśnie o coś takiego mi chodzi, kojarzenie muzyki z takimi obrazami. 3 płytowy OST ? Nie jest to jakiś mix Hornera ? Skąd takie cosik wynalazłeś ?
Ten Sound System jest ok, ale chodzi mi o coś całkowicie spokojnego, bez bitów, zburzył by mi koordynację podczas pływania :)
James Horner - Avatar - 3 CD Complete Score (2009)
MP3 Bitrate: 320kbs
Covers : jpg - inside
Size: 356 MB
Zassałem coś takiego. Nie wiem czy to mix czy co. Jeszcze nie słuchałem całego, nawet połowy :D
Jak Ty to pływasz i słuchasz tej muzy? Na czym to polega?
Właśnie zauważyłem, że jest taki poszerzony OST, muszę koniecznie przesłuchać.
Jak pływam ? Odtwarzacz Speedo Aquabeat z opaską na głowę :)
O, coś takiego :)
http://i1.makbet.pl/mkb228/21b8cc8f0000c72e49eb86d7
I to tak dla przyjemności po prostu? Na pewno niezłe doznania masz tam pod wodą :) Ciekawe.
Chcesz linki do tego OST?
Trenuje taką technikę co się nazywa Total Immersion, a podstawa to dobre nastawienie, ludzie mi polecali, że najlepiej odprężyć się pod wodą za pomocą muzyki, i to jest fakt, nic tylko nabierać powietrze i pod wodę :)
OST już znalazłem, a tutaj to chyba linków się nie podaje.
Lubię pływać i słuchać muzyki więc może kiedyś wypróbuję, to naprawdę ciekawie brzmi :)
Muszę spadać. Polecam jeszcze raz Two steps From Hell. Może to nie jest to czego dokładnie szukasz, ale muzyka naprawdę świetna. Szczególnie lubię jej słuchać w nocy, gdy już jestem w łóżku. Wtedy jest taka cisza, że słychać najdrobniejsze szczegóły w tych utworach. Z każdym nowo przesłuchanym albumem zachwycam się na nowo ich możliwościami. Pozdrawiam :)
bezstratne sa flac-i
np
02 James Horner - Jakes Enters His Avatar World.flac
Kanały: 2
Bitów na próbkę: 16
Szybkość próbkowania: 44100 Hz
Rozmiar pliku: 22048682 bajtów
Śr. szybkość transmisji bitów: 543 kb/s
Współczynnik kompresji: 38%
też jest i taka wersja
Mi na myśl przychodzi klasyczny Mike Oldfield, instrumentalna muza, ale to chyba nie jest dokładnie to czego szukasz...sprawdź :)
Mam i Mike'a Oldfielda :) Próbuję sobie sprecyzować o co mi dokładnie chodzi, taka muzyka która kojarzy się z ogromem natury, przestrzenie, laguny, góry - tak jak wspomniałem, w stylu "Climbing up Inkiyama" z Avatara czy motyw od 4:30 z "Gathering all the Na'vi".
To może behemoth, lasy pomorza, albo ogólnie jakiś fajny przyrodniczy pagan black metal :P
PAGAN jak już coś :) A czy akurat jest pagan black metal to nie wiem, ale na pewno pagan metal i black metal.
Kiedyś sobie ściagnęłam (tak wiem beee) jakąś składanke pt "Beautiful world" czy jakos tak i tam dużo było coś w ten deseń, wkoncu wywaliłam wpizdu, ale mozesz spróbowac w ciemno czegos takiego szukać :D
Znam te klimaty. I żadne blee...muzyka relaksacyjna z naleciałościami afrykańskimi...spoko. Zalezy od okazji na jaką jej słuchasz:)
Okazją do słuchania, jest pływanie, coś na rozluźnienie ciała, koncentrację i relaks.
No to Beutiful world jak najbardziej się nadaje.
A coś z szumnie zwanej muzyki Andów?
i vangelis jeszcze, ale to i mike oldfield za bardzo elektroniczne, wiec raczej odpada nie?
Nie wiem czy o to by Ci chodziło, ale uważam, że soundtrack z "Ostatniego Mohikanina" może być w tych klimatach. (The Last Of The Mohicans-OST)
O, tak dołączam się! Ta muza jest świetna. Z Ostatniego samuraja też niczego sobie :)
Ostatni Mohikanin przecie, zapomniałem :) Jest dużo lepiej, wracamy na tą ścieżkę o którą mi chodziło :)
Ja, jeżeli o jakąś muzykę że tak powiem "inną" to właśnie sięgam do soundtracków. A muza z Mohikanina jest obłędna! Polecam również muzykę z Braveheart'a (Braveheart Soundtrack - OST), choć uważam, że może być trochę nudniejsza... ;P
Wygląda na to, że po prostu szukam soundtracków :) Zacznę przeglądać to co już mam. Dzięki za pomoc wszystkim tak w ogóle !
pisałam wyżej, zarzuć cos z zespołów z Peru, Boliwii, Ekwadoru, tam mają takie klimaty.
To Beautiful World to jest VA ? Za moment zaczynam poszukiwania, ale wypadałoby coś może zjeść :)
Dzięki wielkie ! Kiedy ja to wszystko wypływam ?
Trafiłaś w 10 ! Dobry przykład:
http://www.youtube.com/watch?v=5iqnsyNZmjw
Ten pierwszy grany motyw to jest właśnie to czego szukam, takich właśnie klimatów. Teraz kwestia wyłapania tych wolniejszych, bardziej klimatycznych numerów :)
Dzięki ogromne !
Oni chyba już wszędzie są, ale tak, to jest coś takiego, w Krakowie pod Bramą Floriańską całe lato stoją, w sumie dziwię się, że jeszcze nie kupiłem bo naprawdę dają radę.
Będąc młodą dziewczyną byłam na koncercie takiego zespołu. Właściwie to był polski zespół grajacy ten rodzaj muzyki. No i tak nas porwała, że żeśmy na scenę do nich wyszli z grzechotkami zrobionymi z puszek wypełnionych piaskiem i fasolą. Panowie nic na konkurencję nie powiedzieli i improwizacja trwałą ponad godzinę. Ech...to były czasy:)