Film Avatar to nic innego jak nowoczesna wersja bajkowej opowieści o Pokahontas- więc nic porywającego
Gra aktorska - proste jak cep role a i tak większość filmu to postacie komputerowe.
Wykonanie techniczne filmu to inna srona medalu - postacie,krajobrazy,sceny walk - TO REWELACJA i jeszcze w 3D.
Myślę że za jakieś 10 lat to będziemy mieć wrażenie uczestnictwa w filmach a aktorzy i ich praca ograniczy się do podkładania głosu i emocji mimicznych (to drugie oby nie)
Zdecydowanie trzeba obejrzeć aby znać tendencje techniczne w kinie na najbliższe 10 lat.
W pełni się zgadzam - fabuła jest przewidywalna prawie od poczatku, ale mimo wszystko film jest świetny - człowiek nie nudzi się przez te 160 min. A efekty... To mnie po prostu powaliło na kolana!
I choć od połowy filmu właściwie domyslałam się zakończenia, to chciałam aby właśnie takie było.
Cóż, może jest to bajka ale i najlepszy film jaki kiedykolwiek widziałam - na prawdę czułam się porwana przez akcję, prawie wewnątrz niej... Niech zyje 3D!
Takie filmy beda teraz robione ale tylko kino komercyjne dla motłochu.
Kino ambitniejsze bedzie kręcone w 2d.
dokładnie....tak jak telewizory plazmowe sa robione dla motchłochu...niech se tam motłoch w lepszej jakości poogląda, bo ambitna elita nadal czarno-białe tv preferuje...no maks kolorowy rubin.
Stuknijcie się w łepetynki :)
OMG... i znowu po raz n-ty ten sam temat....
James Cameron:
"Ludzie mylą to, co zrobiliśmy, z animacją. To nie jest animacja. Twórcą postaci jest aktor, a nie niewidzialna ręka animatora."
NIE MOZECIE TEGO ZROZUMIEC????? WIESZ CO TO ZNACZY EMOTION CAPTURE? NIE TO TRUDNO, SPRAWDZ NA GOOOOGLEEEEE. Tak trudno pojac to, ze Na'vi w filmie to sa aktorzy, ktorzy maja na sobie tylko niebieska skore? Kazda mimika i ruchy ciala sa odwzorowane na realnej postaci. Zobaczcie sobie na kulisy filmu. Ile ciezkej pracy musieli wlozyc w trening aby moc sie tak poruszac. Prosze dajcie juz spokoj z tym, ze film dostal wysokie oceny (noty) TYLKO I WLACZNIE ZA EFEKTY SPCEJALNE etc... To juz sie powoli zalosne staje.... :(