7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 823090
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Bardziej od samego filmu, który jakoś nie zrobił na mnie piorunującego wrażenia,zadziwia mnie i interesuje wszechobecna nim fascynacja.Zrodzona,jak można przypuszczać po wielu komentarzach z nadmiernej i trochę niezdrowej chęci zamieszkania w świecie marzeń i pobożnych życzeń.Tym samym nasuwa się pytanie czy Cameron tworząc utopijny świat Pandory,uwolnił w widzach dziecięcy świat magii,czy też widz dał się nabrać na pewnego rodzaju uproszenia marketingowe?
W moim mniemaniu chyba obydwie możliwości są tu wysoce prawdopodobne,zważywszy na ogrom i różnorodność osób których film zauroczył .
Filmowi nie można chyba nic zarzucić od strony wizualno-technicznej,jest tak jak miało być widowiskowo,drobiazgowo i przedstawione nadzwyczaj bogato.
W całej historii przedstawionej w Avatarze nie sposób dostrzec odwołań do niedawnych działań zbrojnych w Iraku,czy też mocno naciąganej proekologicznej hucpy,jakże modnej w dzisiejszych czasach(jakże równie mocno kreowane na tymże forum, jako szeroko pojmowane przesłanie).
Cameron zadaje się celowo w obraz wplata tego rodzaju truizmy,doskonale wiedząc iż film ma trafić do szerszej publiczności,czego oczywiście nie można traktować jako zarzut.
Film obejrzałem z zaciekawieniem i z niekrytą przyjemnością,ale sam obraz nie porwał mnie na dłużej niż trwał seans.Zabrakło w nim wyrazistych postaci,które Cameron znacznie upraszcza do poziomu dobrych i złych.Mankamentem jest również muzyka,ileż to razy po obejrzeniu filmu nieświadomie nuciłem motyw przewodni-tu tego zabrakło.

Podsumowując film jest dobry,ale trudno mi podzielać fascynację ogółu.
7/10 wydaje mi się optymalną notą.

użytkownik usunięty
behemot_9

Ponad to widz dał się nabrać, ponieważ reżyser pokazuje widzowi dokładnie to co ten widz chce zobaczyć, bo jak wiadomo, szczerość nie popłaca. Żadnych kontrowersji, żadnej prawdy psychologicznej, żadnego urażania uczuć, prosty i chwytliwy przekaz.

użytkownik usunięty

*ponadto

za krótki <br/> za krótki <br/> za krótki <br/> vza krótki <br/>

ocenił(a) film na 7

Czy daje się nabrać? raczej tylko mało uważny widz nie zwróci uwagi na te
mankamenty,bo swoją drogą raczej po tego typu produkcjach
wielopłaszczyznowość i kontrowersyjność mogła by się przełożyć na gorszą
sprzedaż.