7,4 822 tys. ocen
7,4 10 1 822305
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Dla chętnych przetłumaczyłem zarys historii z oficjalnej strony www.avatarmovie.com ... Wydaje mi się że będzie pomocna dla nowych osób zainteresowanych filmem, oraz utnie niektóre spekulacje na forum.

AVATAR zabierze nas do spektakularnego świata poza wyobraźnią, gdzie niechętny bohater rozpoczyna epicką przygodę, ostatecznie walcząc by ocalić obcy świat, który nauczył się nazywać domem. James Cameron oskarowy reżyser "Titanica" po raz pierwszy wpadł na pomysł filmu 15 lat temu, kiedy środki do zrealizowania filmu jeszcze nie istniały. Teraz, po czterech latach produkcji, AVATAR, "tradycyjny" film z nową generacją efektów specjalnych dostarcza w pełni wciągającego kinowego doświadczenia nowego typu, gdzie rewolucyjna technologia stworzona do nakręcenia filmu znika wśród emocji bohaterów i pędu historii.

Wchodzimy do obcego świata oczami Jake'a Sully, byłego Marine przykutego do wózka. Lecz mimo niesprawnego ciała, Jake wciąż posiada wojownicze serce. Zostaje zrekrutowany by udać się w podróż przez lata świetlne do ludzkiej placówki na Pandorze, gdzie korporacje wydobywają rzadki minerał, który jest kluczem do rozwiązania kryzysu energetycznego na Ziemi. Ponieważ atmosfera Pandory jest toksyczna, stworzyli oni program Avatar, w którym ludzcy "operatorzy" mają połączoną własną świadomość z avatarem, zdalnie sterowanym biologicznym ciałem, które może przetrwać w zabójczym powietrzu. Avatary są genetycznie skonstruowanymi hybrydami ludzkiego DNA połączonego z DNA tubylców Pandory... Na'vi

Odrodzony w swoim avatarze Jake, znów może chodzić. Dostaje misję przeniknięcia do Na'vi, którzy stali się główną przeszkodą w wydobyciu cennych rud. Lecz piękna przedstawicielka płci żeńskiej Na'vi, Neytiri ratuje życie Jake'a i to wydarzenie wszystko zmienia. Jake zostaje przyjęty przez jej klan, i uczy się jak być jednym z nich, co pociąga za sobą wiele testów i przygód. W miarę jak relacje z jego niechętną nauczycielką Neytiri się pogłębiają, Jake uczy się respektować drogę którą podążają Na'vi, i w końcu zajmuje wśród nich swoje miejsce. Wkrótce czeka go ostateczny test jako ich przywódca w epickiej walce, która będzie decydować nie mniej jak o losie całego świata.

pawelfdx

Strona gruntownie przebudowana. Można w końcu posłuchać ścieżki dźwiękowej z filmu.