nie chodzi mi o film ale o kino 3D.Nastawiłem się na wspaniałe trójwymiarowe efekty,a oglądałem,jakby to nie był film 3D.Było kilka efektów 3D które dostrzegłem ale nie zrobiły one na mnie wrażenia.Nie wiem czy w kinie (to był Kinoplex)dostałem popsute okulary,czy coś nie tak było z taśmą filmową,ale chyba nie.
A jeśli chodzi o film to spodobał mi się,czasami akcja była przewidywalna,ale fabuła jest oryginalna,a pomysłowość filmu jest niesamowita,np,te wiszące skały.Pod koniec filmu wiedziałem,że Na'vi zwyciężą,i wolałbym aby ludzie wygrali,na prawdę!
Ale końcówka bardzo mi się podobała,kiedy ludzkie ciało Jake'a umarło,a on stał się stuprocentowym Na'vi.
Hmm może spodziewałeś się czegoś innego? Mój znajomy też się zawiódł, bo liczył że pszczoły będą mu latać wokół szyi.
"Dzisiejsze 3D nie ma nic wspólnego z plastikowymi okularkami dołączanymi do kolorowych magazynów w latach 90. - "prawdziwe 3D" jest oparte na dostarczaniu obrazów osobno dla lewego i prawego oka, co w połączeniu z cyfrową rejestracją obrazu ma zagwarantować poczucie pełnej immersji w przedstawiany przez filmowców świat."
"3D w nowym wydaniu ma dostarczyć widzom obraz przestrzenny, czyli stworzyć iluzję głębi i odległości. Aby to zrobić konieczne jest dostarczenie widzom obrazu osobno do lewego i prawego oka. Każdy z obrazów do steropara, która pokazuje daną scenę z dwóch punktów. Mózg potem łączy oba obrazy w trójwymiarową wizualizację. Widz mając na nosie odpowiednie okulary otrzymuje natomiast odpowiednią wizję trzech wymiarów." - cytaty z portalu Interia.pl
Nie wiem, jak wygląda film w Kioplexie, bo Avatar oglądałem tylko w IMAXie i wykorzystaną techniką 3d do dzisiaj jestem zafascynowany.
Również oglądałem w IMAXie i też nie jestem zafascynowany efektami 3D tak ja autor tematu. Nie zmienia to faktu, że grafika jest super i wszystko ładnie wygląda. Po przeczytaniu na plakacie, że film jest specialnie tworzony z myślą o technologii IMAX to zawiodłem się bo "efekty 3D" nie odbiegały od tych, które można zaobserwować w zwykłym kinie na jakimś filmie 3D.