7,4 822 tys. ocen
7,4 10 1 822258
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Zdecydowanie lepszy jest Dystrykt 9

ocenił(a) film na 10
orzel4641

Jest inny, ale nie lepszy.

ocenił(a) film na 9
orzel4641

racja, większa ilość flaków
i latające prosięta....

[LUBIĘ TO]

użytkownik usunięty
orzel4641

potwierdzam

ocenił(a) film na 8
orzel4641

Czy ja wiem... Na D9 byłem w kinie i nawet tam nie zrobił na mnie zbytnio wrażenia, Avatar już prędzej choć arcydziełem też nie jest

ocenił(a) film na 7
Andrewx51

avatar zdecydowanie za długi jakieś 45min jest o niczym

użytkownik usunięty
orzel4641

i nie jest tak oryginalny jak Dystrykt 9

ocenił(a) film na 7

ogólnie nie lubię Sci-Fi , ale po obejrzeniu dystrykt zmieniłem zdanie, poprostu genialny film

ocenił(a) film na 8

Mój ulubiony cytat:
"Z resztą to jest typowa taktyka manypakiao7, zauważa że ktoś ma fajny avatar i go sobie kroi, przy okazji rozprawiając cały czas o tym jak ważna jest oryginalność i nazywając innych hipokrytami"

użytkownik usunięty
Andrewx51

Oryginalność w kinematografii jest bardzo ważna, zwłaszcza, że współczesne kino cierpi ostatnio na brak pomysłów a zdecydowana większość obrazów, która trafia do kin to remejki lub produkcje poruszające tematy znane już z dziesiątek wcześniejszych filmów.

Ale co ty chcesz oryginalnego w tych czasach? Wychodzi może jedna w miarę oryginalna produkcja rocznie. W tym roku to może tylko Sucker Punch był w miarę oryginalny.

ocenił(a) film na 8
neo_angin

Oryginalny nie znaczy od razu super, łał. A Sucker Punch to na prawde dobry film, myślałem że będzie lipny jak paczka draży po pierwszym "tańcu" Babedoll, ale się pomyliłem

Andrewx51

Wiem że nie znaczy od razu że film super ale fajnie być czasami czymś zaskoczonym.

użytkownik usunięty
neo_angin

ważne że 2000 roku powstał super oryginalna produkcja
po za tym w 2009 był dwie oryginalne produkcje - Bękarty wojny i Dystrykt
Sucker Punch - czy aby na pewno taki oryginalny? trochę zajeżdżał Labiryntem fauna

Nie aż tak znowu zajeżdżał Labiryntem. Bardziej to hołd dla Gier Video wizualnie z ciekawą fabułą ale trochę gorszy od Scotta Pilgrima.

użytkownik usunięty
neo_angin

jednak film mnie trochę rozczarował, przede wszystkim zbyt widowiskowy i schematyczny a i zakończenie z przekazem też mnie nie przekonało

ocenił(a) film na 8

Nie wiem czy ty myślisz że reżyserzy i scenarzyści mają swój kontrwywiad i non-stop kradną sobie nawzajem pomysły, śmieszne troche

użytkownik usunięty
Andrewx51

a kto tu mówi wykradaniu pomysłów

ocenił(a) film na 8

A więc to że pewne elementy w filmach się powtarzają (to normalne), nie ma nic do wartości filmu

Zapomniałeś o Watchmen i Adrenalinie 2.

ocenił(a) film na 8

Skoro cenisz sobie oryginalność filmów to dlaczego sam nie jesteś oryginalny?

użytkownik usunięty
Andrewx51

ja jestem oryginalny

ocenił(a) film na 8

Skradzione avatary (praktycznie widziałem już cie z kilkoma i ŻADEN nie był twój) są tego potwierdzeniem

użytkownik usunięty
Andrewx51

terminator był mój a ten obecny to zbieg okoliczności

ocenił(a) film na 8

Lubisz kłamać?

użytkownik usunięty
Andrewx51

nie

ocenił(a) film na 8

To było pytanie retoryczne

ocenił(a) film na 8
orzel4641

Które dokładnie 45 minut?

orzel4641

Zgadzam się. D9 jest milion razy lepszy pod każdym względem.

ocenił(a) film na 8
0wner2

Wg mnie nie, ale żaden z nich nie jest żadnym arcydziełem

Andrewx51

Moim zdaniem Dystrykt 9 otarł się o arcydzieło (dałem 10, ale normalnie postawiłbym 9,5), no po prostu miał wszystko, co dobry film powinien mieć. Avatar za to miał tylko efekty.

ocenił(a) film na 8
0wner2

No ale co? Nawiązanie do rasizmu i apartheidu? Co jeszcze?

Andrewx51

Aktorstwo, muzyka, efekty, fabuła, klimat. Wszystko, ten film miał wszystko co powinien mieć dobry film. No i na dodatek przesłanie o którym mówisz.

ocenił(a) film na 8
0wner2

Jeśli wolisz Dystrykt... O Avatarze też można powiedzieć że miał jakieś tam przesłanie

użytkownik usunięty
Andrewx51

ale nie był on tak oryginalny jak D9

ocenił(a) film na 8

Oryginalny nie znaczy super

ocenił(a) film na 7
orzel4641

Racja

ocenił(a) film na 6
orzel4641

To trochę inne filmy, ale jednak nie tak do końca.
A co do mojego zdania to ''Avatar'' dla mnie tylko niezły, ''Dystrykt 9'' u mnie aż 9.

ocenił(a) film na 9
djrav77

U mnie Avatar ma 9 z jednej prostej przyczyny. Oglądając go, znowu poczułem się jak dzieciak i przypomniałem sobie czasy gdy oglądałem (a raczej zajeżdżałem) Gwiezdne Wojny na VHS. Był to rok bodajże '89 a ja miałem całe 8 lat. To wystarczyło. I pal licho wtórność, aktorstwo itp. Niech żyje radość z oglądania filmów.

ocenił(a) film na 9
Cypisek_syn_rumcajsa

O - to, to. U mnie wrażenia były podobne. Olać tych wszystich snobów, którzy nagle się poczuli znawcami kina tylko dlatego, bo dostrzegli, że fabuła Avatara jest schematyczna.

ocenił(a) film na 10
Der_SpeeDer

Ale nagle jest cała masa "transcendentów", którzy chcą głosić jakieś "prawdy objawione", a film był po prostu dla ludzi, żeby miło spędzić czas bez jakiś pseudo - filozoficznego bełkotu... Miało być kolorowo, dynamicznie, prosto i z dozą uczucia - ciekawe, dlaczego ludzie się tego wstydzą?

ocenił(a) film na 5
orzel4641

Avatar jest zbyt przesłodzony przede wszystkim. I gdyby nie efekty w 3D jego ocena byłaby dużo niższa. Ot taka bajeczka, nieco infantylna, ale do obejrzenia.

Dystrykt jest już bardziej ambitny, np. poruszana kwestia apartheidu, ale to już może być zbyt trudne do ogarnięcia dla młodszych widzów.