Spróbójcie obejrzeć trailer (oczywiście 720 lub 1080) z jednym okiem całkowiecie zasłoniętym - można doznać małej iluzji głębi w niektórych scenach :O Właśnie przeczytałem o tym na MarketSaw i nie wierzylem ale... DZIAŁA :D Nie wiem czy sam sobie to wkrecam ale widze różnice ! A wy?
mała uwaga: należy siedzić w niewielkiej odległości od monitora, mniejszej niż ta na której normalnie sie pracuje.
O kurde! Ale faza!!
Obejrzałam raz tak, a raz normalnie i faktycznie widać, różnicę.
Wszystko nabiera wyraźniejszych kształtów i mam wrażenie, że 2 plan się oddala. Sam to wymyśliłeś? ;)
Faktycznie. Zupełnie inaczej ten zwiastun wygląda jak się go ogląda z jednym okiem a inaczej jak normalnie. Tylko musi być duży monitor i duża rozdzielczość zwiastuna. Ale widać głębię obrazu. Wyobraźcie sobie jak to będzie wyglądać na wielkim ekranie w 3D. Trzeba mieć też odrobinę wyobraźni. Bo inaczej człowiek się nie załapie o co chodzi.
Ale i tak mnie najbardziej interesuje jak film będzie się prezentować od strony reżyserskiej (czyli jak Cameron buduje napięcie jak emocje i tak dalej).
Morfeo :] ja cie prosze nie pij i nie pal juz wiecej ;].
Ps.Probowalem zamykac prawe oko,lewe oko i nawet 2 oka na raz!Probowalem uszami ruszac ,lewym uchem prawym uchem,ruszalem nawet nosem i marszczylem czolo ale dalej nic hmmm What the f..k mysle sobie?.
iiiii nic ;].Ludzie ja was prosze nie pijcie duzo tej wodki heh ;].
Lavrenzo:
Nie widzisz tego bo nie chcesz widzieć.
Albo nie masz wyobraźni. Albo tak się z nami drażnisz. Ja widze głębie mało bo mało ale widzę.
Oczywiście nie we wszystkich momentach tę głębię można zobaczyć. Najlepiej co jakiś czas zatrzymać na sekundę zwiastun i się dokładnie przyjrzeć temu co jest na ekranie i jakąś malutka głębie można dostrzec. Naprawdę.
Najlepiej nosem jak najbliżej szyby ekranu.
Faktycznie, coś w tym jest. Ledwo zauważalna różnica, ale mimo wszystko jest.
A ty lavrenzo daruj sobie takie teksty, zwłaszcza że większość Twoich wypowiedzi któe widziałem tu, na forum AVATARA nie dorasta do pięt tym, które napisał Morfeo.
Biją je natomiast na głowe pod względem stężenia dziecinności - tu wciaż jesteś najlepszy.
Ale głupota..... ale działa :) Szczególnie to widać w ujęciu gdy Navi krzyczy na tego latającego stwora.
Ciekawe co by na to optyk powiedział? Ale rzeczywiście sprawia wrażenie jakby działało!
o kurde... ale bajer! :D Świetnie wygląda ten zwiastun w "jednookim 3D" (nie wiem jak to nazwac) :). Obczajcie inne zwiastuny np. "2012", równiez świetny efekt :)
No szkoda, ale ja tan nic konkretnie ciekawego niewidze. No cóż, spróbuje
jeszcze raz
Morfeo nie pal tyle ziola z rana. Jak na obrazie 2d widzicie 3d? Panowie spokojnie nie podniecajcie sie tak tym filmem
@Drix
Zwykła optyka a nie palenie zioła.
@Niewidzialny
Pierwsze co zrobiłem to przez przypadek włączyłem zwiastun 2012 i potwierdzam też całkiem ciekawie wygląda.
i spróbójcie zrobić to samo z jakimś innym trailerem albo filmem po dłuższym oglądaniu efekt znika, dzieje się tak dlatego że większość z nasz ma dwoje oczu i dzięki temu postrzegamy głębie obrazu. Kiedy zasłonimy jedno oko mózg na chwilę głupieje i przez chwilę nie potrafi rozróżnić obrazów 2D od 3D szczególnie jeśli te obrazy poruszają się szybko i są bardzo kolorowe.
Z resztą pomyślcie trochę, jeśli efekt 3D byłby taki banalny do osiągnięcia to w kinach dostawalibyśmy opaski na oczy, a nie specjalne okulary
Ja niestety tego nie zauważyłem i chyba mogę za to winić mój zaawansowany
astygmatyzm. Efektu 3D w kinie też nie mogę w pełni zobaczyć.
Niestety...
Z MarketSaw:
"The idea seems to be that with stereoscopic vision the brain sees that the image in front of it is flat but without the stereoscopic clues it relies upon image content from the monocular vision image and does depth interpretation from what it can see. Not as good as proper stereo but does seem to produce more depth!"
W skrócie tak jak mówisz - mózg pozbawiny nagle drugiego okaz sam stara się wypełnić luke i sugreuje nam, gdzie pownna znajdowac się głebia - efekt krótkotrwały ale ile przy tym radochy ;)
Jeszcze raz dla tych którym sie nie udało:
1) trailer min. 720p (HD)
2) odległość od ekranu niewielka (np pół metra przy ekranie 22")
3) oko ZAKRYTE a nie przymrużone
PS Dorikin współczuje apropo wady :|
Ludzie co wy gadacie! To naprawde działa! Trzeba tylko włączyć zwiastunw hd, zakryć ręką jedno oko i blisko ekranu patrzeć się nie ruszając oczami. I nie mówcie że to nie działa bo skoro większość osób to zobaczyło to naprawe musi tak być! Iluzja głębi, złudzenie optyczne.
Tak, o ile ktoś ma idealnie sferyczne gałki oczne:) Efekt 3D dla osób z
zaburzeniami (Astygmatyzm) nigdy nie doświadczą tego jak zdrowi ludzie
(Naukowo udowodnione)
Działa, ale głębia jest dostrzegalna 10 razy słabiej niż w Dolby 3d Digital.
Swoją drogą, jeśli się nie mylę, filmy 3D puszczane jako 2D to obraz z lewego oka, więc należałoby zasłaniać prawe oko ;) (chociaż praktycznie nie ma to żadnego znaczenia)
Inna sprawa - dysponując dużą ilością wolnego czasu możnaby ręcznie ten zwiastun przerobić na prawdziwe 3D, ale efekt byłby zdecydowanie gorszy od oryginalnego (wystarczy obrać punkt skupienia i poprzesuwać elementy wg osi, do tego mały displace i wyszłoby ciekawe oszustwo - taka atrapa profesjonalnej konwersji 2d->3D jak w "Załodze G"). Niestety na anaglifach trójwymiar wygląda badziewnie więc szkoda zachodu ;)
Pewnie nie wielu ma nvidia 3d vision, więc tymbardziej ;p
Mówisz i masz :)
http://www.youtube.com/watch?v=Tg_W9zOOfuw
pisałem o tym w jakimś temacie bo nowy temat nie chciał się załoyć.
"Ludzie ja was prosze nie pijcie duzo tej wodki heh"
Co to za wódka,jakaś z przemytu?
Dajcie namiary :)
Niestety Gigacz, ale to jest brzydko spartolone, zrobione chyba w 2 minuty...
Dla jednego oka tylko opóźnił nieznacznie film - niewiele ma to wspólnego z trójwymiarem ;)
Już lepszy efekty jest gdy puścimy HD i zakryjemy jedno oko. Nasz mózg generuje to lepiej niż ten typ z youtuba ;D
Prawdziwa, profesjonalna konwersja z profesjonalnym oprogramowaniem (dla nas chyba niedostępnym) filmu kosztuje chyba 15 mln $ i zajmuje ponad rok... taki zwiastun może byłby w zasięgu możliwościa amatorów, ale softu nawet "lewego" nie ma ;)