7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823807
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

na który, z tycj filmów s-f korzystniej pójść do kina? byłbym wdzięczny za jakieś sugestie. Tylko bez SPOILERÓW proszę :)

ocenił(a) film na 8
mOj_profil

Widziałem Dystrykt 9 i bardzo mi się podobał. Avatara jeszcze nie widziałem, ale pewnie też jest świetny.
Mam nadzieję, że Ci pomogłem.

mOj_profil

Dystrykt 9 jest bardzo beznadziejny. Polecam za to film "Moon" z początku tego roku.

ocenił(a) film na 7
bigBangTheory

szczególnie że jest w kinach :D

ocenił(a) film na 1
mOj_profil

Dystrykt jest efektownym i ambitnym podkreślam ambitnym kinem to swietne połaczenie dramatu z s-f, noi najwarzniejsze ze czegos takiego jeszcze nie było poniewaz dystrykt jest w peli nowatorskim kinem a avatar no cóz temat stary jak swiat a samymi efektami nie oszukasz ambitnego kinomana

ocenił(a) film na 10
crazy_e

A co to za problem isc na oba filmy?

ocenił(a) film na 5
crazy_e

jak iść to na Odyseje kosmiczna Kubricka albo na Łowce Androidów Scotta - to jest prawdziwe kino s-f.
Avatara polecam za efekty i klimat po prostu wspaniałe widowisko stworzone ręką wielkiego twórcy superprodukcji jakim jest Cameron, który wie jak tworzyć niesamowite produkcje. W przeciwienstwie do beztalencia jakim jest choćby Roland Emmerich twórca okropnego 2012..

a co do Dystrykt 9... spodziewałem się czegoś lepszego, pomysł dobry, realizacja do polowy filmu dobra, lecz potem akcja akcja akcja, a ja byłem gotowy na dokumentalny styl przez cały seans. Tak czy siak Dystrykt wbrew pozorom jest produkcją udana, która moge ocenic jak Avatara na 7/10.

crazy_e

" noi najwarzniejsze ze czegos takiego jeszcze nie było poniewaz dystrykt jest w peli nowatorskim kinem "

Oprócz tego, że jest aroganckim rip-offem "Alien Nation" z końca lat 80-tych, tyle że nakręconym przy większym budżecie, z rozmachem.

Podobał mi się D9, głównie jego klimat bo scenariusz, szczególnie w końcówce mocno kulał. To dobra rozrywka. Nazywanie go "ambitnym" czy wręcz "innowacyjnym" o już spore nadużycie tych słów, o ile nasza znajomość kina science-fiction nie zaczęła się w tym wieku.

michuk

Alien Nation? Że niby gdzie ? o_O ...............

powelt

Tu na przykład: http://www.cinemablend.com/new/Too-Close-To-Call-10-Ways-District-9-Is-An-Alien- Nation-Knockoff-14310.html

mOj_profil

District 9 jest dobry ale tylko dobry a Avatar jest kapitalny.
Ocena District 9 - 8/10
Ocena Avatara - 10/10
Tyle ode mnie.

ocenił(a) film na 8
burza_lukas

Idz decydowanie na Avatara, Dystrykt jest slaby. Fabula bez sensu.

cry_baby

avatar zdecydowanie. 3 godziny dobrego kina ktore sie nie nudzi.

mOj_profil

Wg. mnie Dystrict jest dla starszego odbiorcy, bardziej wymagajacego, w Dystryk mozna uwierzyc, Avatar jest to papka dla mas, kolorowy teledysk, basn o 5 metrowych smerfach i zlym Gargamelu. Mimo to De gustibus non est disputandum i tyle.
Zreszta obydwa mi sie podobaly.

MrPolski

Jeśli uwierzyłeś w dystrykt to raczej nie należysz do starszych odbiorców.

użytkownik usunięty
LordRahl

yyyyyyyy..... i to gówno i to gówno! Lepiej idż sobie na "Ciacho", do cukierni na przeciwko dzieciaku. hahah

LordRahl

Do LordRahl:
Mam 30 lat to nie wiem gdzie sie zalapuje, jescze mlody czy juz stary?

ocenił(a) film na 7
MrPolski

jeszcze nie stary ale juz nie młody...

ocenił(a) film na 8
mOj_profil

Idz na avatara, bylem na dystrykcie i dla mnie jest to takie przecietne
kino :d

ocenił(a) film na 4
mOj_profil

Zdecydowanie Dystrykt 9! Dzisiajszy seans Avatara bardzo mnie rozczarował, a Dystrykt niesamowicie oczarował... ale to tylko moja opinia - obejrzyj dwa i sam oceń. Pozdrawiam!

mOj_profil

oba filmy warto obejrzec - na obu byłem w kinie ale faworyt jest tylko
jeden i jest niebieski...

mOj_profil

Dystrykt jest bardzo słaby. <za krótki <br/> >

bedeaktorka

I to mówi osoba, która ma w ulubionych "Grindhouse" i "Borata".
Dziewczyno ty się poprostu nie znasz na kinie SF i tyle.
No, ale w końcu to nie żadna ujma.
Nikt przecież nie jest omnibusem.
Jako zwolennik twardego SF oceniam D9 co najmniej na dobry (7/10), a Avatar jaki jest kazdy widzi (głównie widzi, do przemyślenia raczej jest niewiele :P)

kwadracik

A czy każdy film trzeba oceniać pod kątem myślenia? To tak jak by powiedzieć, że Piękny umysł był do pupy bo miał słabe efekty w porównaniu do Matrixa. (Taka mała dygresja ode mnie ;) ) Pozdro :)

ocenił(a) film na 10
mOj_profil

ja powiem tak:

tych filmów nie da się porównać.. obydwa (moim zdaniem) są idealne i nie mają sobie równych..

Po obejrzeniu tych dwóch filmów będziesz zadowolony !!

pozatym, district 9 będzie miał chyba kontynuację :)..

ocena district 9 & avatar >> 10 !!!

ocenił(a) film na 10
daniel303_iwd

daniel303_iwd popieram!!!!!!!! A tak poza tym Avatar też bedzie miał kontynuacje...

ocenił(a) film na 9
mOj_profil

Avatar do kina! w 3D koniecznie.
Dystrykt w domu :)

krejzolka

TO ZUPEŁNIE INNE FILMY.

"Avatar" - przyjemne kino. Familijne. Miło się ogląda. Film momentami porywa i wzrusza. Oglądać koniecznie w 3D - świetne efekty specjalne. Taka bajeczka z morałem, zrealizowana w przepiękny sposób. Spodoba się każdemu zjadaczowi popcornu. Można polecić.

"Dystrykt 9" - ambitne kino. Na pewno nie spodoba się on przeciętnemu zjadaczowi popcornu, przyzwyczajonemu do lądowań kosmitów przed Białym Domem i przyzwyczajonemu do tego, że to najeźdźcy są źli. Ale bardzo oryginalny film, jednak "Dystrykt 9" bardziej zmusza do myślenia i jest zrealizowany w "mniej przyjemny" sposób dla co poniektórych. Arcydzieło :]

ocenił(a) film na 1
mOj_profil

to dystrykt jeszcze puszczają w kinach?był w seansach na nocy kina a tak chyba puszczają już zdjęte filmy?

ocenił(a) film na 8
japieprze

Bez dyskusyjne Dystrykt jest lepszy, aczkolwiek raczej jest adresowany do węższej kategorii odbiorców niż avatar.
Avatar strasznie zawiódł mnie taką sobie fabułą, brakiem godnych zapamiętania charakterów i bardzo drętwymi dialogami. Ot to taka raczej przygodówka dla całej rodziny. Wizualnie oczywiście cudowny.

Drystryk 9 - 9/10

użytkownik usunięty
mOj_profil

Proponuję oba. W razie wyboru między jednym a drugim - Avatar zdecydowanie. :)

mOj_profil

widziałam to i to w kinie. Polecam "Avatar"

ocenił(a) film na 9
mOj_profil

Dystrykt 9 jest dobry a Avatar rewelacyjny, tak więc myślę, że większe sugestie są zbędne:) Avatar koniecznie powinno się obejrzeć w kinie, a Dystrykt niekoniecznie.

mOj_profil

awarat, bez dwóch zdań, polecam 3D i miejsca bliżej ekranu, niezapomniane i fascynujące emocje :)

ocenił(a) film na 9
najka

Byłem w kinie na obu wyżej wymienionych filmach i muszę się zgodzić z większością userów, że Avatar jest o wiele lepszy. Dystrict 9 jest dobry, można obejrzeć ale na pewno nie trzeba iść na niego do kina. Avatar koniecznie kino i to jeszcze w 3D. Udaj się na wycieczkę na Pandorę.

ocenił(a) film na 10
krycho184

nawet się nie zastanawiaj!tylko i wyłącznie AVATAR!jestem pewny,że nie będziesz żałował!lej na D9!

do ludzi,którzy uważają,że AVATAR ich rozczarował...albo odstawcie dragi,albo idźcie na jakąś terapię...bo macie zajebiście smutne życie!

ocenił(a) film na 9
hipnoizz

Zgadzam się. Czemu Ci ludzie są tacy wysztywnieni...

ocenił(a) film na 9
magdalena1976

Wiecie każdy ma inny gust.

Ja tam się zakochałem w tym filmie. Soundtrack leci cały czas, a już chciałbym obejrzeć go kolejny raz.

krycho184

Mnie ani jeden ani drugi film nie powalił n kolana.
"Dystrykt 9" jest niezły, ale Blomkamp raczej pomysł zmarnował. Ten film gdzieś jest pośrodku - reżyser ani nie zdecydował się podejść do niego poważnie (pewnie żeby nie stracić widowni), ani też nie zrobił z tego zwyczajnej akcyjki. Wydaje mi się, że ludzie zachwycają się tym filmem tylko dlatego, że potworna bida panuje w gatunku sf, a nie dlatego, że film jest rzeczywiście taki dobry. Gdzie temu niby do "Odysei kosmicznej" czy "Łowcy androidów"? Najbardziej mnie jednak bawi jak ludzie piszą, że "Dystrykt 9" jest czymś oryginalnym - pomysł pojawiał się w literaturze sf niejednokrotnie i naprawdę nie jest niczym nowym. To, że kino po niego dotychczas nie sięgnęło w tak poważnej formie, to inna sprawa - chociaż i to jest nieprawdą, bo na dość podobnym pomyśle bazował film "Alien Nation" sprzed lat dwudziestu.
Niestety, zwłaszcza jak czytam literaturę sf (także współczesną) to widać jak żałosny poziom prezentują w porównaniu z nią filmy. W kinie sf jest niemal wyłącznie pojmowane jako pole do pokazywania akcji i efektów specjalnych. A wiele genialnych książek, które idealnie nadają się na scenariusz filmowy leży - wystarczy tylko podnieść.
Co do "Avatara" nie ma za bardzo o czym gadać. Infantylne kino przygodowe dla dzieci, które za to wygląda bajecznie.

Ja polecam "Dystrykt 9" z tych dwóch tytułów. Niczego sobie jest też "Moon", ale to również nie jest nic wybitnego.
Jedyny naprawdę warty uwagi film sf jaki powstał w tej dekadzie to "Ludzkie dzieci", chociaż i ten tak naprawdę nie jest filmem sf w pełnym tego słowa znaczeniu. Naprawdę BIDA - nadzieja w Jonesie i Blomkampie, może będą się rozwijali wraz z kolejnymi filmami.

Albertino

Z Avatarem łącztłem spore nadzieje ale dla mnie zbyt dużo kolorów i fabuła wycięta z kilku wczesniejszych filmów. Za to dystrykt jest najlepszym filmem jaki widziałem już na samym początku Jackson zabiera cie w super historie. Dystrykt ma super montaż (nie wiem dlaczego nie dostał oscara) idz na dystrykt nie rozczerujesz się

adamek444441

Jeśli chodzi o oskary przypomnijcie sobie serie "the lord rings" i cześć "The Return of the King". Peter Jackson zakończy serie tak samo i zdobędzie 11 oskarów za ten film ale nie pobije 17 oskarów za całą serie

ocenił(a) film na 10
mOj_profil

Idź na to i na to, oba filmy są kapitalne :)