Naprawdę kocham ten film. Pokazuje wspaniały świat Pandory w którym istoty takie jak ludzie szanują swoją planetę i żyją zgodnie z naturą. Efekty wspaniałe, dobra fabuła...nic dodać, nic ująć.
"Pokazuje wspaniały świat Pandory w którym istoty takie jak ludzie szanują swoją planetę i żyją zgodnie z naturą.'
Ekhem...Rozumiem,że chodzi Ci o "Ludzi" Na'vi? ;D
Ano tak.Jakoś tak szybko czytałem i przeczytałem "istoty TAK jak ludzie szanują swoją planetę i żyją zgodnie z naturą" xD.Dwie literki i zdanie ma zupełnie inny sens ;D
Wszyscy razem powinniśmy teraz wejść do komór hibernacyjnych, i nastawić je na rok 2015.
z okazji premiery drugiego avatara oczywiście.....
nie narzekajcie....
jak Kaczka dziwaczka dojdzie do władzy to będziemy mieli krótki dobrobyt a potem 10 razy gorzej niż teraz......
A najfajniejsze jest to, że nocą tam te wszystkie rośliny świecą XD dlaczego na Ziemi nie ma takich bajerów ? :(
1. Bo niestety Ziemia jest prawdziwa ;). Taki żarcik tylko...
2. No nie do końca prawda. W niektórych miejscach światło księżyca jest tak poetycznie odbijane, że jest jasno jak na Pandorze ;). Widywałem takie zjawiska np. nad wodospadem.
3. Mój braciszek widząc scenę, w której Jake zauważa że wszystko świeci (to co dotyka te grzyby) zawsze żartował: "Idzie Jake i zaświeca Pandorę". I tak najlepsze jest to, że dla Na'vi to normalne ^^. Ale oni by się zdziwili, gdyby trafili na aktualną Ziemię... ("Hmmm... Chyba kwiaty się wam popsuły... Nie świecą...")
4. Szczerze mówiąc to można się smucić, albo dostrzec piękno tego co nas otacza. "Cudze chwalicie, swojego nie znacie". Też uważam Pandorę za majestatycznie piękną, ale obejrzyj to: http://www.youtube.com/watch?v=IPczhbMMtm4&feature=related
Świecąca woda - jest (dzięki bakteriom)
Świeciące rybki - są
Świecące robaczki - są
Inne Zjawiska:
Zorze polarne
Ognie świętego Elma
ponoć nawet świecące chmury
niestety niektórych rzeczy u nas nie ma :P
jak np. trzymetrowych niebieskich amazonek.
hehe
W tym tempie rozwoju technologi, być może za 20 lat będziemy w stanie wirtualnie odwiedzić pandorę nie wychodząc z domu, i tu wcale nie mam na myśłi podłączania mózgów do komputera. niektóre prostsze technologie już są:
- okulary z ekranami LCD
http://www.vuzix.com/consumer/products_vr920.html
- kule
http://www.virtusphere.com/
Trzeba jednak czekać aż grafika osiągnie jeszcze wyższy poziom, i stanie się płynna....
miejmy nadzieję, że dożyjemy czasów kiedy technologia się rozwinie i wszystko będzie możliwe ;)
Dlaczego nie pomyślałem o takich prostych zjawiskach, jak zorza czy świetliki? :P
Opisane przeze mnie zjawisko wodospadowe, jest po pierwsze rzadkie (zależy od faz księżyca i ustawienia koron drzew), po drugie trzeba raczej dostać się do strefy tropikalnej, by go doświadczyć :).
Ten film ma przepiękne efekty specjalne i niezłą fabułę.Reżyserował sam James Cameron.
Ok, to teraz wyrzuć lodówkę, zrezygnuj z mydła i szamponu (chemia, która kończy w wodzie), z komputera (napędzany prądem z elektrowni węglowej!), nie kupuj w sklepach (bo produkty dowożone tam są za pomocą pojazdów napędzanych ropą a pakowane w opakowania będące wytworem przemysłu petrochemicznego), sama sobie uprawiaj roślinki na jedzenie (bez żadnych chemicznych wspomagaczy!), zobaczymy jak długo wytrzymasz w "szacunku do swojej planety" :)