film bardzo fajny prosta historyjka przy której można się zrelaksować.
jak by tak się zastanowić to półkownik miał racje mówiąc że zdradził swoją rase gatunek. on tak naprawde był człowiekiem a zakochał siś w niebieskich ludzkikach.
Zajebisty pomysł na kino dla mas.
Z człego filmu tak naprawde podobała mi sie ta planeta flora i fauna życie tak odmienne od naszego i to mnie najbardziej urzekło.
tak, to film o zdradzie, kiedyś nawet założym wątek na ten temat http://www.filmweb.pl/topic/1301635/A+o+oczym+tak+naprawd%C4%99+jest+ten+film.ht ml?page=3
i co ciekawe wielu twierdziłio, że Jack nikogo nie zdradził bo nie był żołnierzem :))
nie chciało mi się używać tego argumentu ale w w jednej z pierwszych scen Jack mów "wstąpiłem do marines aby ...", myślałem, że może coś zrozumieją ale nic z tego.
Więc nie chcę Cię martwić ale niestety większość w tym filmie widzi tylko ładnie namalowane, kiczowate obrazki i nic więcej
powodzenia
Przeinaczasz pewne fakty. Po pierwsze, skoro mowa o zdradzie, to najpierw trzeba uściślić co to słowo tutaj znaczy. Bo widzę że manipulujesz tym pojęciem - a to nie jest zdrowe.
Po pierwsze, Jake nie zdradza pewnych priorytetowych ideałów, na które składał przysięgę jako żołnierz - na początku jest o tym mowa, że marines zostaje się do końca, kiedyś tamci też byli marines, walczyli o WOLNOŚĆ, panie kolego - więc patrząc na to z tej perspektywy, to Quaritch jest zdrajcą i krzywoprzysięzcą.
Druga sprawa, nasze zasady moralne NAKAZUJĄ nam przeciwdziałać łamaniu prawa i moralności, a jedno i drugie przez Quaritcha (Parker to marionetka, ale najważniejszej sceny niestety nie pokazali) zostaje tam całkowicie odstawione w kąt.
Tak więc nie ma tu mowy o zdradzie w sensie obrony szlachetniejszych idei naszej rasy, to żadni zysku żołdacy zapomnieli co jest priorytetem.
Właśnie.
Moralność ponad lojalność wobec grupy.
już tyle razy o tym pisałem, że więcej mi się nie chce...
to znaczy że przeszedł byś na stone karaluchów i walczył byś po ich stronie bo to straszane że je rozdeptujemy.
i nie chodzi mi o zdrade moralną bo jako żołnierz walczył o dobro i w ochronie słabszych.Ale przeszedł na strone wroga ciekawe czy by to zrobił jak by navi nie byli tacy śliczni.
nomad co Ty pie***** znajdz tekst przysięgi MARINES i zobacz dokładnie co oni przysięgają !!! On zdradził nie tylko swoich kompanów, których potem zabijał zamiast jaszczurek, zdradził cały swój kraj !!! JAKE to ZDRAJCA