PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=637247}

Avengers: Czas Ultrona

Avengers: Age of Ultron
2015
7,2 212 tys. ocen
7,2 10 1 211589
6,1 66 krytyków
Avengers: Czas Ultrona
powrót do forum filmu Avengers: Czas Ultrona

Witam. Jako że nowa część Avengers wywarła i na mnie wrażenie tym trailerem, chciałem się dowiedzieć paru rzeczy, bo wiem, że są tu osoby z dużą wiedzą o komiksach, a moja wiedza w tym temacie jest bardzo uboga. Niby mogę przeszukać marvel.wiki albo inne strony i tam szukać odpowiedzi, ale to by zajęło mnóstwo czasu, bo odpowiedzi na moje pytania mogą zależeć od tego, jak ktoś się zapatruje na to wszystko. To przejdę do rzeczy:

1. Jak wiadomo, w Avengers na pierwszym planie są Kapitan Ameryka, Hulk, Iron Man, Thor i z tego co już wiem dzięki czytaniu Filmwebowych forów, Spiderman, którego z oczywistych względów w filmach nie ma. Są też Hawkeye i Czarna wdowa, no i szef - Nick Fury. I teraz - czy w komiksach pojawiają się czasem jeszcze jacyś osobnicy walczący w ich szeregach ( i nie chodzi mi tu o 'zwykłych' ludzi, takich, jak np. ten agent z IM i Avengersów, który się jakoś wyróżniał na tle pozostałych ludzi. Chodzi mi bardziej o tych superbohaterów ) ?
I jeżeli tak, to jak myślicie, kto może się kiedyś pojawić w jakichś następnych częściach ?

2. To pytanie bardziej mnie nurtuje. W pierwszych Avengers gł.złym protagonistą był Loki. W IM ostatnio był fałszywy Mandaryn. U Kapitana z kolei mieszał Zimowy Żołnierz. Jak rozumiem, są to postacie z kanonu komiksów, które się tam często przewijają ( tzn. pojawiają się w kilku komiksach, po czym po konfrontacji z dobrym bohaterem albo giną, albo częściej gdzieś przepadają/zaszywają się gdzieś - po to, żeby kiedyś znowu wynurzyć się z ukrycia. I jak się znowu pojawiają, to robią następne zamieszanie ). ?
To w związku z tym, kogo mogli byście wymienić z takich złoczyńców z kanonu komiksowego, z postaci których jeszcze w filmach nie widzieliśmy ? I chodzi mi tu o tych najgroźniejszych i najbardziej znanych. Bo przyznam szczerze, że o takich postaciach jak Mandaryn, Ultron, czy właśnie Zimowy Żołnierz usłyszałem pierwszy raz dopiero, jak wchodziły filmy z nimi. Chciał bym wiedzieć, jacy są jeszcze najsłynniejsi i najgroźniejsi antybohaterowie na kartach komiksów' i jakie macie przypuszczenia, kto może się jeszcze pojawić w następnych latach ? I kogo byście chcieli ?

Mam jeszcze parę pytań, ale to na później. Będę wdzięczny za odpowiedzi. No i - czekam z Wami na film:) Pozdrawiam.

jokerkara

1. Tak. Skład co jakiś czas się zmienia. Był tam Spider-man, Wolverine i cała masa innych postaci.
2. Wymienię po myślnikach główne alter ego dla danego bohatera:
Kapitan Ameryka - Red Skull
Iron Man - Mandaryn
Thor - Loki
Hulk - Leader
Czarna Wdowa - Yelena Belova
Nie wiem kto jest głównym przeciwnikiem Hawkaeye'a.
Jak widać większość przeciwników już się pojawiła. Leadar miał nawet małe cameo origins w Incredible Hulk, ale nie potkamy go pewnie przez brak kolejnego solowego filmu o Hulku.

ocenił(a) film na 7
howlet

OK, dzięki. Chyba za słabo pamiętam te filmy z Hulkiem, muszę obejrzeć raz jeszcze, bo jak sprawdziłem teraz na googlach tego Leadera to wyskoczyła mi postać, której jakoś nie kojarzę z filmów.
A jeszcze pytanie - bo wymieniłeś tu gł.przeciwników solowych bohaterów - to czy jako grupa Avengers mają takich swoich własnych przeciwników w komiksach ? Takich jak właśnie Ultron. Czy są jeszcze jacyś kanoniczni wrogowie całej grupy, a nie tacy nemesis poszczególnych bohaterów ? I jak tak, to tak z grubsza którzy to ? Np. ta postać, która pojawiła się w końcówce jednego z filmów Marvela, odgrywana przez Benicio Del Toro - to będzie jakiś wróg Avengers ?

Żałuję, że mocniej nie interesowałem się komiksami - teraz, żeby poznać to uniwersum i jego postaci pewnie trzeba by wydać majątek i poświęcić z rok czasu na samo czytanie :)

Acha - to jeszcze dorzucę następne. Od ostatniego filmu o X - Menach i teraz tego nowego Avengers jest głośno o tych nowych twarzach, jakimi są Scarlet Witch i Quicksilver. Czy oni w komiksach też odgrywają takie ważne role ? Ile jeszcze może być takich superbohaterów czy anty-superbohaterów, którzy nie są jakoś głęboko zakorzenieni w świadomości odbiorców nie mających styczności z komiksami ?

jokerkara

Dla Avengers na pewno Ultron (i dla Ant-mana) oraz Thanos.
Del Toro gra Kolekcjonera. Pojawił się też w Strażnikach Galaktyki (u nich również Thanos ;] ). To postać neutralna.

Scarlet Witch i Quicksilver w komiksach również należeli do grupy Avengers (w pewnym okresie). Trudno mi ich nazwać jednak pozytywnymi bohaterami. Przez długi czas byli czarnymi charakterami i walczyli z X-Men. To dzieci Magneto, ale w filmach MArvela się o tym nie dowiemy niestety (prawa do ekranizacji ;

ocenił(a) film na 7
howlet

Rozumiem, dzięki za info. O SW i Quicksilverze już się dowiedziałem wcześniej kim byli/są - mi chodziło o to, czy to są tak ważne postaci na kartach komiksów. Bo przeglądając fora Filmwebu i różne dyskusje, odnoszę wrażenie, że to jedne z najważniejszych postaci tego uniwersum.
I tak samo jest z niektórymi wrogami, np.u Hulka, albo Fantastycznej Czwórki czy X Menów - takimi protagonistami, o których nigdy wcześniej nie słyszałem, a którzy w komiksach rysują się - z tego co rozumiem - na charaktery mega potężne i zagrażające w najlepszym wypadku tylko naszemu światu, a w najgorszym odnoszę wrażenie, że wystarczyło by żeby kichnęły aby rozbić w atom całe galaktyki.

3. To jeszcze skoro jesteś na tyle miły, że poświęcasz mi chwilę - pomęczę z jeszcze jednym pytaniem:)
W nadchodzących filmach jednym z głównych wątków ma być tytułowa Wojna Cywilna. Jak rozumiem, to jakiś ważny wątek w samych komiksach, który miał duży rozdźwięk i był wielkim wydarzeniem rozciągającym się na kolejne numery wydawanych zeszytów. To czy takich ważnych i wielkich wydarzeń o znaczeniu dla całego uniwersum' i mającego wpływ na wszystkie postaci jest więcej? A jeżeli tak - to jakie to wydarzenia ?

ocenił(a) film na 10
jokerkara

Wyslanie Hulka w kosmos, ktory osiedla sie na planecie Sakaar, tam zostaje gladiatorem, poznaje grupe przyjaciol, ze tak to nazwe no i potem po zapanowaniu nad nia przybywa ze swoja armia na Ziemie aby zemscic na bohaterach ktorzy go wygnali i tak rozpoczyna sie World War Hulk.
http://marvelcomics.pl/cross/index/id/26/Planet-Hulk
http://marvelcomics.pl/cross/index/id/16/World-War-Hulk
sa to streszczenia owych wydarzen, szybko i fajnie sie czyta

jokerkara

Tak, było dużo tego rodzaju eventów/crossoverów. Infinity War (które zobaczymy w Avengers 3 i 4) to również tego rodzaju przedsięwzięcie.
Tutaj masz rozpiskę superwydarzeń w świecie Marvela: http://marvelcomics.pl/cross/list/sort/date

ocenił(a) film na 7
howlet

Dziękuję Wam obu. Tą stronę odkryłem przez przypadek niedawno, ale sam to nie wiedział bym czego szukać.
Chyba będzie trzeba brać pożyczkę i jechać po komiksy - bo czym więcej sprawdzam, tym bardziej się wciągam:)

ocenił(a) film na 7
howlet

A nemesis Hulka nie powinien być Odrażający?

katedra

Chodzi ci o Abomination?
Możliwe że tak jest, ale ja zawsze sądziłem że to Leader jest głównym przeciwnikiem zielonego. przynajmniej na takiego był kreowany w animacjach czy grach. Równie dobrze można to powiedzieć Generale Ross'ie, ale to już inna liga xD

ocenił(a) film na 7
howlet

O właśnie - tego Odrażającego to już właśnie z filmu kojarzę. I abstrahując od tego, kto z tej dwójki jest gł. przeciwnikiem Hulka' to właśnie chodziło mi wcześniej aby ktoś wymienił ( albo chociaż spróbował ) wszystkich głównych i tych, że się tak wyrażę 'około głównych' antagonistów, abym miał jakiś punkt odniesienia kogo szukać w opisach w internecie. Dla tego fajnie, że podałeś przykład Leadera, który jak widzę jest jakąś znaną postacią w świecie Hulka, a który dla kogoś takiego jak ja nie istniał do tej pory bo o nim nie wiedziałem.

Może podam przykład na bardziej mi znanym komiksowym uniwersum, tym razem od DC, czyli Batmanie ( tylko zaznaczę, że i tak żaden ze mnie tu ekspert i piszę to wszystko z pozycji kogoś zielonego jak chodzi o komiksy ). Wiadomo, gł. przeciwnik Joker. A dalej ? I tu na pewno trzeba by wymienić Pingwina, Zagadkę, Stracha na wróble, Bane'a i Kobietę kot ( i tu oczywiście zaznaczyć, że nie zawsze jako przeciwnik, bo czasem współpracowała z nietoperzem ).
A jak wiadomo, jest cała masa mniej znanych przeciwników ( przynajmniej w porównaniu do tych wyżej wymienionych, tacy jak np.Zsasz ) czy takich, którzy w świadomości osób nie czytających komiksów nie są tak ważni, a w rzeczywistości mogą być najgroźniejszymi przeciwnikami bohaterów ( jak np. Ra's al Gul ). Tylko, że mi chodzi właśnie o tych najgłośniejszych, o tych, którzy wywarli na czytelnikach największe wrażenie i Waszym zdaniem mogą kiedyś pojawić się w filmach.

jokerkara

Dla Iron Mana: Madame Masque, Ghost, prawdziwy Mandaryn (a nie aktor jako marionetka w rękach Aldricha Killiana), Fin Fang Foom, Blizzard, Ezekiel Stane (syn Obadiah Stane'a, który zginął w pierwszej części na końcu), Firepower, Fixer, Radioactive Man, może być Modok, jako że związany z AIM założonym przez Killiana
Dla Capa: Baron von Strucker (pojawił się już po napisach "Winter Soldier", ten facet z binoklem, który przetrzymuje w jakiejś tajnej komórce Hydry Quicksilvera i Scarlet Witch, poza tym ma wrócić w "Avengers: Age of Ultron" jako jeden z początkowych przeciwników), Baron Zemo, Viper, Doctor Faustus, Crossbones (pojawił się już w "Winter Soldier" jako agent Rumlow działający dla Hydry i Alexandra Pierce'a - na końcu ledwo przeżył, widać, że biorą go poparzonego na noszach do szpitala, więc pewnie w przyszłości powróci zamaskowany), Modok, Taskmaster, Jack O' Lantern, Serpent Society (grupa przeciwników, na konferencji wczorajszej Kevin Feige początkowo zażartował i podał na ekranie, że trzecia część "Capa" będzie właśnie mieć podtytuł Serpent Society), zapewne w końcu przywrócą też Red Skulla, bo furtka pozostaje otwarta, a ma on nam więcej do zaoferowania niż tyle, co pokazali w pierwszym filmie
Dla Hulka: Leader, Abomination (bo nadal żyje i może namieszać), generał Thaddeus Ross oraz jego alter-ego, czyli Red Hulk, o którym dziwne, że nikt tu nie wspomniał, bo nieźle swego czasu dał w kość Zielonemu, może Moonstone, a bardziej się nie orientuję w przeciwnikach Hulka, ale często walczył z innymi herosami lub ich przeciwnikami, którzy stanęli mu na drodze
Dla Thora: Surtur, Hela, Enchantress, Executioner, Titania i Absorbing Man (pojawił się już w serialu "Agents of SHIELD", więc mają możliwość wprowadzenia go do filmów jako przeciwnika drugoligowego), Lorelei (pojawiła się też w "Agents of SHIELD"), Wrecking Crew, Radioactive Man

Dla samych Avengers: Loki, Ultron, Graviton (narodził się w pierwszym sezonie serialu "Agents of SHIELD"), Kang the Conqueror (bardzo pożądany i potężny przeciwnik, ale może być kłopotliwy do wprowadzenia, jako że wymaga wątku zmiany czasu), Thanos, Galactus (do którego praw na razie Marvel Studios nie ma, bo należą do Foxa z ich Fantastic Four), Annihilus, Mephisto, Beyonder, Korvac, Molecule Man, rasa Skrulli, Masters of Evil (drużyna przeciwników założona przez Barona Zemo, m.in. Radioactive Man, Enchantress, Executioner, Fixer, Egghead, Blackout, Absorbing Man, Wrecking Crew, Goliath, Whirlwind) oraz Thunderbolts (również drużyna złożona ze złoczyńców)

ocenił(a) film na 7
Peeves

Peeves - właśnie o coś dokładnie takiego mi chodziło z moim pytaniem. Dziękuję serdecznie, teraz każdego sprawdzę po kolei :)