Bóg nie umarł

God's Not Dead
2014
6,3 51 tys. ocen
6,3 10 1 50769
2,7 11 krytyków
Bóg nie umarł
powrót do forum filmu Bóg nie umarł

Obawiam się, że racjonalnej dyskusji próżno mi tam szukać. Zwiastun wydał mi się wręcz obraźliwy dla produkcji, w których bohater przechodzi jakąkolwiek reformację charakteru czy poglądów. Obawiam się też, że uderzy mnie laicyzm w formie amerykańskiej. Surrealistyczne sytuacje mające na celu wymusić wzruszenie, subiektywizm i co najgorsze: cukierkowo szczęśliwe zakończenie. Przy okazji sztywno zagrane role. Mimo to, temat nadal ciekawy.

ocenił(a) film na 2
LopekPower

No film jest typowo protestancki i taką retorykę, po części kreacjonistyczną, chociaż złagodzoną nieco by nie zrażać szerszego audytorium, tam znajdziesz. Dla mnie był interesujący jako analiza narzędzia propagandowego, zapoznanie się z argumentami jakich dzisiejszy twórcy chrześcijańscy używają i czym się tak zajarali niektórzy polscy księża i katecheci, że tak chętnie piracili film pokazując na religii przedpremierowo. Interesujący przed filmem, bo w trakcie okazało się, że niczego nowego nie wymyślili i argumenty są powtórzeniem standardowej apologetyki protestanckiej.

Film ma tyle duszy co lalka Barbie z obrazkami typu: chora na demencję matka nagle przemawia głębokimi i natchnionymi słowami do przeżartego materializmem syna. No szkoda, że w życiu rzadko to tak wygląda. Tak więc same wypucowane, kolorowe obrazki, gdzie nawet śmierć i starość wygląda czysto, estetycznie i atrakcyjnie. Stąd też brak mu jakiejkolwiek głębi czy autentyzmu.

ocenił(a) film na 3
zooo_2

Dzięki za potwierdzenie obaw. Powiało pełnometrażowym przedstawieniem rekolekcyjnym. :^)