PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=741463}

Bądź moją kicią: Film dla Anne

Be My Cat: A Film for Anne
2015
5,9 245  ocen
5,9 10 1 245
3,7 3 krytyków

Bądź moją kicią: Film dla Anne
powrót do forum filmu Bądź moją kicią: Film dla Anne

Mroczny i chwilami absurdalny rumuński pseudo-snuff/found footage horror o pewnym amatorskim filmowcu imieniem Adrian mającym obsesję na punkcie hollywoodzkiej gwiazdy Anne Hathaway i jej roli jako Kobiety Kota. Aby przekonać Anne do wystąpienia w filmie zatytułowanym "Be My Cat" i sprawić, aby gwiazdorski splendor Anne lśnił jeszcze bardziej niż dotychczas Adrian zabija dwie 'sobowtórki' aktorki w scenach pseudo-snuff. Z trzecią nawiązuje jednak pewną nić porozumienia...

Mimo że konwencja 'found footage' mi się już lekko przejadła "Be My Cat" zyskał w moich oczach dzięki wiarygodnej grze aktorskiej i pomysłowej fabule o mrocznej, niezdrowej obsesji. Obsesyjna miłość do gwiazdy wymaga wysiłku i poświęcenia, tym właśnie kieruje się psychotyczny Adrian w trakcie mentalnego znęcania się nad aktorkami. To całkiem intrygujący i inteligentny film, chwilami dość posępny, aczkolwiek raczej bezkrwawy. Genialna rola Adriana Tofei, miłośnika kotów i młodych kobiet, ironicznego, inteligentnego i obsesyjnego psychopaty. Film mocno autorski i raczej nietuzinkowy. Widać w "Be My Cat" rękę filmowca bezgranicznie zakochanego w kinie.

2
khanate

Moim zdaniem film ledwo ledwo jak na możliwości found footage. Nudny, a napięcia nie czuć, bo aktorki grające ofiary nie dają rady zagrać tak, żebym uwierzył, że się boją. Nawet jeśli Adrian to nie najgorzej pomyślany psychopata, to film wygląda jak szkielet, pomysł, którego nie rozbudowano dla widza.