PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=137747}

Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 620 tys. ocen
8,0 10 1 619655
8,7 80 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

Jak myślicie co w pierwszej scenie zdemaskowało Perrier LaPadite (właściciela chaty w której ukrywała się rodzina Shosanny ) ? Czy to że wymieniając wiek rodziny i dzieci mówił tak jakby ich widział niedawno ( w rzeczywistosci powinen nie być do końca pewien tych szczegółów skoro nie widział jej od lat)? Czy coś innego?

ocenił(a) film na 8
sylwiados

Nic go nie zdemaskowało. Landa jest przebiegły, zresztą tłumaczy w scenie swój talent do łapania Żydów ("Jew Hunter"). Wiedział (lub wywnioskował), że tam są. Dlatego właśnie wrócił do chaty LaPadite'a, mimo że była wcześniej sprawdzana.

ocenił(a) film na 9
sylwiados

LaPadite fantastycznie odegrał swoją "rolę", ale w niczym mu to nie pomogło, bo Landa doskonale wiedział, że żydowska rodzina ukrywa się pod podłogą. I wiedział, że złamie opór Francuza - co zresztą robił z przyjemnością, bo był sadystą o gigantycznym ego, wielkim darze wymowy i bajecznym poczuciu humoru. Takich scen z zabawą w kotka i myszkę jest w filmie mnóstwo, Tarantino chyba się w tym lubuje. A każda z nich to pokaz krasomówstwa. Wspaniale się słucha - szkoda tylko, że w ostatnich filmach Tarantino (mam tu zwłaszcza na myśli "Nienawistną ósemkę") skrzące się błyskotliwym humorem dialogi stały się ważniejsze niż fabuła i bohaterowie. Przerost formy nad treścią...
Zastanawiają mnie dwie kwestie: czy Landa wiedział, że Shosanna to Shosanna (scena z mlekiem i strudlem jabłkowym)? Wątpliwe, by przed wizytą w domostwie LaPadite'a widział jej zdjęcia - a gdy obserwował ją uciekającą, nie widział przecież twarzy. Ale jeżeli nie wiedział, to dlaczego zamówił właśnie mleko? Było to dość wymowne.
I druga sprawa: co się stało z LaPadite'em? Naprawdę darowano mu przewinienia? Śmiem wątpić.
Swoją drogą kreacja Denis'a Ménochet'a fantastyczna - dla mnie, obok postaci Niemca zabitego kijem do baseballa, to najlepsza rola epizodyczna w filmie.