PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=137747}

Bękarty wojny

Inglourious Basterds
2009
8,0 618 tys. ocen
8,0 10 1 617957
8,8 105 krytyków
Bękarty wojny
powrót do forum filmu Bękarty wojny

chcecie mi powiedzieć, że bękarty są lepsze od pulp fiction i wściekłych psów? ktoś kto mówi, że to najlepszy film tarantino powinien trochę ochłonąć, bo to średni film quentina. owszem był miejscami zabawny, typowy dla niego. rok temu jeszcze wszyscy się pukali w czoło gdy słyszeli, że quentin kręci film w realiach IIwś i tak naprawdę średnio mu to wyszło. co bym zmienił? na pewno scenariusz, wg mnie jest tu słabym punktem, akcja (jedynie dwuwątkowa) jest powolna, choć nie nuży. genialna muzyka moriccone wydaje się być nie zawsze odpowiednio dopasowana. aktorstwo jako takie, brad gra lepiej niż w benjaminie i choć ma już prawie 50 na karku to i tak potrafi rozbawić w swoim stylu. bardzo się cieszę, że zobaczyłem także Daniela Brühla. świetne ujęcia i jestem pewien, że marzeniem tarantino było pokazać w filmie płonące kino.

na waszym seansie też bili brawa?
dałem 8/10

joemaster

Zdecydowanie 7/10.
Zachwyt widzów jest słusznie tłumiony przez krytyków na całym świecie, którzy nazywają ten film przeciętniakiem. Przegadany, zaś wirtuozeria dialogów Tarantino ginie w potoku niepotrzebnych słów.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
MarekAntonivsz

BlednyRomantyk, masz rację, tyle, że wytłumacz mi skąd się wzieło to szczanie za przeproszeniem po nogach całej polskiej krytyki? Naturalnie na plus?

ocenił(a) film na 7
rauf1

dobre zarzuty, ale ten koronny to dla mnie bardziej powinien iść pod adresem machiny promocyjnej, która właśnie taką wizję (wykręcona wersja Parszywej 12) nam wciskała i teraz czujemy, że film był nie o tym co trzeba. a dam sobie uciąć jakiś mniej ważny organ, że Tarantino zrobił dokładnie taki film jaki chciał od początku, z takimi proporcjami jakie sobie sam wymarzył.
nauka z tego płynie ta sama co zwykle: nie oglądajcie, kochani, trailerów, bo z reguły strasznie wypaczają rzeczywisty obraz filmu (por. trailery do In Bruges, dla mnie przykład klasyczny).

nie zauważyłem tego buta, bo ja w ogóle nie zwracam na takie rzeczy uwagi, ale jeśli to prawda to Tarantino powinien się wstydzić.

użytkownik usunięty
Mudshark

supernatural:
to ty nie masz jaj. tak sobie siedzisc w domciu, a ze tak cholernie nudne masz zycie, i masz gowno do powiedzenia (bo jestes tak glupi ze nie masz wlasnego zdania, nie umiesz formulowac odpowiedzi, i jestes tak tepy,ze nie wiesz co napisac) dlatego siadasz przed kompem, twoim jedynym przyjacielem, jedyna rozrywka, probujac zwrocic na siebie uwage, a ze nic madrego nie masz w glowie, dlatego piszesz proste zdania typu:
"gowno mnie obchodzi co wy tutaj piszecie, jestescie zalosni, zal mi was, chuj wam w dupe hahahaha"
w ten sposob podkreslajac swoj intelekt.
mysle ze normalni ludzie, majacy jakies zycie i przyjaciol, nie wchodza na tego typu strony, robiac sobie wstyd, wypisujac marne i obrazliwe komentarze.

wiele razy sie natknelam na twoje chamskie i gowniarskie teksty, wiec pomyslalam ze w koncu ktos ci musi cos powiedziec,

ocenił(a) film na 8
joemaster

nowe tematy które zadają już pytania czy tarantino dostanie za bękartów oscara mnie po prostu śmieszą. scenariusz to chyba jedna z gorszych rzeczy w tym filmie.

ocenił(a) film na 9
joemaster

Zawsze może dostać za reżyserię.

ocenił(a) film na 8
Legion_

jak dla mnie to ten film nie zasługuje na top50

ocenił(a) film na 10
joemaster

mam podobne odczucia. film fajny, ale nie zachwycił mnie tak jak np. Kill Bill, który uważam za arcydzieło, albo Grindhouse Death Proof, który był niesamowicie zabawny. chociaż akurat muzyka w filmie BAAAAARDZO mi się podobała.

sama nie wiem czego, ale czegoś mi w tym filmie zabrakło.

użytkownik usunięty
joemaster

A ja po prostu organicznie nie znoszę filmów które bezczelnie fałszują historię.
Jak by się to działo w Polsce to w porządku, ale we Francji!!???

ocenił(a) film na 9

bezczelnie falszuja historie??? rany, kolejny zaczyna ten sam temat... no to jedziemy jeszcze raz. INGLOURIOUS BASTERDS TO NIE FILM HISTORYCZNY!!!!!!!! NIKT NIGDY NIE MOWIL ZE BEDZIE POKAZYWAL AUTENTYCZNE WYDARZENIA Z II WOJNY SWIATOWEJ A NA POCZATKU FILMU NIE MA SLOW "BASED ON TRUE EVENTS" ANI NIC Z TYCH RZECZY!!! przestancie sie czepiac tego realizmu bo to jest po prostu nudne i glupie. to pewnie "park jurajski" tez ci sie nie podoba, bo przeciez dinozaury wyginely. w "toy story" klamia jak z nut bo przeciez zabawki nie gadaja. no i jeszcze krolik bugs pokazuje falszywy obraz krolikow, bo przeciez jak krolik moze sobie wyjac marchewke z kieszeni...

użytkownik usunięty

A mnie się to właśnie podobało, tym bardziej, że.... SPOILER

Zabili Hitlera!~!

KONIEC SPOLERU

A poza tym nie cierpię nudnej historii:d

ocenił(a) film na 8

to akurat bym zaliczył do plusów tego filmu. prędzej po jego obejrzeniu ludzie będą chcieli znać np. jak na prawdę umarł hitler (jeśli tego nie wiedzieli), niż pójdą sobie na (z reguły) nudny dokument czy film historyczny.