PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=715135}
5,9 19 tys. ocen
5,9 10 1 18621
5,0 24 krytyków
BFG: Bardzo Fajny Gigant
powrót do forum filmu BFG: Bardzo Fajny Gigant

pedofilsko niepokojący

użytkownik usunięty

Wydaje mi się, że w żadnym kontekście nie jest okej pokazywane, że stary chłop bierze do swojego domu małą dziewczynkę, przetrzymuje ją w brew jej woli, kąpie, każe jej się przy sobie przebierać. Fakt, że potem go polubiła to typowy objaw syndromu sztokholmskiego. Dzieci obejrzą taką bajkę i będą myślały, że to normalne zachowanie "przyjaznych" dorosłych. Nie polecam.

ocenił(a) film na 4

Równie niepokojący może być Bolek i Lolek na którym się wychowałem a pomimo to jestem hetero. Nie doszukuj się drugiego dna w bajkach dla dzieci.

użytkownik usunięty
ruffio_filmaniak

co innego przyjaźń między dziećmi, a co innego relacja dziecko - dorosły, w dodatku przemocowa.

ocenił(a) film na 4

Miałem wdać się w dalszą dyskusję na temat ale pierwszy raz stwierdziłem, że to nie ma najmniejszego sensu.
Zdrowia (tego psychicznego) życzę :)

Ty tak serio?

sontagwoj

to samo miałem napisac. Troche czujności nie zaszkodzi ale ludzie na miłośc Boską, tylko człowiek który ma coś z głową tak pomyśli. Bez urazy.

ocenił(a) film na 1
sontagwoj

Ty tak serio?
Ten film interpretowany pod tym kątem jest bojkotowany na całym świecie, głównie przez oczywisty wątek pedofilski.
Dahl, autor książki, sam był niezwykle kontrowersyjny, a adaptacja książki do tv w latach 60/70 (popraw, jeśli się mylę) była komentowana pod tym kątem i krytykowana.
1. Stary dziad porywa dziewczynkę
2. Dziewczynka jest nieletnia
3. Przetrzymywana wbrew woli
4. Scena, w której kąpie się i przebiera - błagam
5. Sposób kształtowania ich relacji, jej flirt, kreowanie jej zachowań w stronę obcej, starszej osoby, która ją w zasadzie porwała
6. Ona jest z sierocińca - nie ma opieki, nie ma nikogo, kto reguluje ten kontakt
7. Plakat, na którym patrzy mu się na krocze

Całe kreowanie jej postaci, mocno flirciarskie, i jego wielkie łapska, które w zasadzie traktują ją jak laleczkę, jego reżyserowanie jej życia, wyglądu i tego, jak się ma zachowywać i co robić - jeszcze Cię nie przekonałam?

Zastanów się, czy chciałbyś, żeby Twoja na oko 9 letnia córeczka uważała, że bycie porwaną, przetrzymywaną, kąpaną, ubieraną i noszoną na rękach przez Starego Przyjaznego Dziada jest jakkolwiek ok.

mimiruppik

Coś się ostro popieprzyło z tą cywilizacją...
Kubuś Puchatek był zboczony, bo biegał bez majtek
Krzysiu miał halucynacje i urojenia
Tygrysek ADHD
Kangurek wychowywał się bez ojca
Zając samolubny sknera
i parę innych można na siłę się doszukać

mimiruppik

Jeśli moją na oko 9 letnią córkę nie porwie coś co jest olbrzymem to raczej nie będzie myślała, że jest w bajce i wszystko jest ok.

mimiruppik

łoooo matko!!! Sorry, że pisze trzeci komentarz, ale doczytałem argument z plakatem i patrzeniem się w krocze... nie wierzę... to już mnie przekonało w 100% w odwrotną stronę. Totalne doszukiwanie się na siłę, że brak mi słów.

ocenił(a) film na 8
mimiruppik

A jak dziecko cieszy się, że jakiś stary, gruby dziad w czerwonym ubranku spuści się im w nocy do domu przez komin by zostawić prezent pod choinką to jest wszystko ok?

Chyba komuś potrzebny jest Haloperidol.

ocenił(a) film na 7

Człowieku to jest BAJKA. Dobro, zło i na końcu dobrze się kończy. Złe olbrzymy dostają karę. Po co jakieś chore wywody?

ocenił(a) film na 8

A jak oceniasz film pozatym?Dałaś ocene taka tylko dlatego że masz od razu jakieś skojarzenia.....W kazdym filmie można sie do czego przyczepić na siłe...

strasznie ograniczone i zero jedynkowe / czarnobiałe postrzeganie rzeczywistości - za wychowanie dziecka odpowiada rodzic.
Jeśli ktoś uważa że obejrzenie jakiegoś filmu czy bajki, zakoduje w dziecku chęć skakania z dachu jak superman czy chodzenie za staruchami którzy gadają ciągle o miłości (jak to w kościołach często się zdarza) tzn że rodzic jest za głupi żeby mógł mu wytłumaczyć co jest dobre, a co złe i że to tylko bajka i że ma unikać obcych ludzi i na nich uważać. To pokazuje również że taki rodzic nie potrafi wytłumaczyć zrozumiale różnic pomiędzy fikcją od realnym światem, zapewne samemu karmiąc swoje dziecko różnymi bajkami i innymi kłamstwami wypaczającymi jego postrzeganie rzeczywistości...

ocenił(a) film na 8

Matkoboskoczęstochowsko!!!
Czytając komentarze starych pierdzieli, którzy swoje dzieciństwo cisnęli w otchłań niepamięci a fantazje przykuli do łóżka pluszowymi kajdankami, zastanawiałem się co jest z wami ludzie nie halo. Po przeczytaniu powyższych komentarzy doszukujących się w tej historii pedofilii już wiem. Skoro takie są wasze pierwsze skojarzenia z tym filmem to jesteście po prostu zboczeni, idźcie się leczyć ludzie, bo stanowicie zagrożenie dla dzieci.

ocenił(a) film na 10

ale głupota xD jestem świeżo po piątym seansie, więc odpowiem od razu, że:
1. ''stary chłop bierze do swojego domu małą dziewczynkę''- było wytłumaczone w filmie, dlaczego to zrobił. No i równie dobrze mógł być to dorosły. BFG to zrobił, bo obawiał się, że Sophie się wygada i zacznie się polowanie na olbrzymy. Za dużo by ryzykował, gdyby ją zostawił.
2. ''przetrzymuje ją w brew jej woli, kąpie, każe jej się przy sobie przebierać.''- wyżej wyjaśniłam, dlaczego ją porwał. A co do tego, że ją kąpie i każe się jej przy sobie przebierać, to już szczyt głupoty. Jak się nie oglądało dokładnie, to się potem wymyśla takie dyrdymały. Nie kąpał jej, jedynie wziął grzecznie na rękę i podstawił ją pod strumień wody. Sophie cały czas miała na sobie ubranie i sama się umyła (przypomnę, że scenę wcześniej była umazana w Szlamgórze). Potem BFG podał jej skrzynkę z ubraniami i odszedł na bok, nawet się na nią nie spojrzał. Sophie zakryła się kawałkiem szmaty i się pod nim ubrała. Rozumiem, że lepiej by było, gdyby dziewczynka chodziła ubrudzona i w mokrych ubraniach przez cały film? No błagam.
3. ''Fakt, że potem go polubiła to typowy objaw syndromu sztokholmskiego''- taaaa, bo opiekuńczość i dobre serce BFG wcale nie sprawiły, że Sophie go polubiła, przecież to od razu syndrom sztokholmski. Najlepiej by było, gdyby go znienawidziła, co nie? Przecież był w stosunku do niej taaaaaki okrutny.

Ludzie, nie bądźcie płatkami śniegu i nie doszukujcie się na siłę wątków pedofilli w filmach familijnych. No i na przyszłość radzę oglądać dokładnie zanim się napisze komentarz.

użytkownik usunięty

dobrze ze cie wykopsali!