PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=210898}

Babel

2006
7,4 174 tys. ocen
7,4 10 1 173524
7,0 46 krytyków
Babel
powrót do forum filmu Babel

Jury przyznające Złote Globy już w zeszłym roku wykazało się, przyznając nominacje dobrym filmom niewystarczająco nagrodzonym na innych festiwalach, np. "Historia przemocy", "Wszystko gra".
A w tym roku chciałbym im pogratulowac za wybory w kategoriach:
- najlepsza aktorka drugoplanowa /chociaż brakuje mi tutaj Abigail Breslin/, ale i tak cieszę się z trzech nazwisk: Barazza, Kikuchi i Blunt
- najlepsza aktorka w dramacie - ŚWIETNE role
- najlepszy dramat /chociaż nie widziałem "Bobby", o wiele bardziej na piątą pozycję pasowałyby mi "Notatki o skandalu", a kciuki trzymam za "Babel", "Infiltrację" i "Królową"; "Małe dzieci" są trochę za ponure/
- najlepsza komedia lub musical /trzymam kciuki za "Małą Miss"/
- najlepsza muzyka: WRESZCIE ktoś zauważył Clinta Mansella /Bóg jeden wie dlaczego nikt dotąd nie dał nagrody autorowi jednego z najlepszych motywów muzycznych w historii kina/ i WRESZCIE ktoś powstrzymał się od utożsamiania dobrej muzyki z dobrym filmem - a o tym świadczy nominacja Alexandra Desplata nie za "Królową", tylko za "The Painted Veil", rzeczywiście w tym drugim lepszą, czego o samym filmie powiedziec nie można;

Najlepsze w tegorocznych nominacjach jest to, że cokolwiek wygra, będzie to zasłużona wygrana /mówię tylko o filmach które widziałem/.