PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=210898}

Babel

2006
7,4 174 tys. ocen
7,4 10 1 173528
7,0 46 krytyków
Babel
powrót do forum filmu Babel

Jeśli ktoś spodziewa się dobrego kina, to "Babel" należy sobie odpuścić.Temat zrealizowany irytująco, ogląda się jak film fabularny. Nic nowego, twórczego. Obejrzeć oczywiście się da, ale nie jest to film który pamięta się długo długo

ocenił(a) film na 10
ADEMIDA

Brak empatii, czy serca?

ADEMIDA

A według mnie irytujące i b. mało odkrywcze są wypowiedzi w stylu: "nie, nie oglądajcie filmu, kompletne dno, szkoda wszakże naszego cennego czasu, który możemy strawić na oglądaniu czegoś lepszego niż film, o którym autor się wypowiada." Jeśli już ktoś jest na tyle nieobeznany z dobrym kinem, może obejrzeć, oczywiście tylko po to, by tak jak autor postu skreślic film dokumentnie w oczach potencjalnych widzów.
To mnie zadziwia, tak samo jak i nadmieniony film. 10/10.

ocenił(a) film na 5
rapeddoll

Wyjaśnijmy sobie jedno: nie napisałam "nie oglądajcie" czy "kompletne dno"- czytaj/komentuj ze zrozumieniem. Wyraziłam jedynie jasno swoje zdanie. "Nieobeznanie z dobrym kinem"-dla każdego "dobre" kino znaczy co innego, skoro uważasz się za znawcę, trzeba dostrzegać takie szczegóły.

rapeddoll

A mnie irytują komentarze w stylu: "Film rewelacyjny. Naprawdę warto obejrzeć", bo wiele razy się zawiodłem na filmach z takimi komentarzami, więc co na to powiesz? Każdy ma prawo wypowiedzi, a to że ktoś się z tobą nie zgadza nie znaczy, że nie ma racji. Forum jest po to by wypowiadać swoją opinię, więc nie broń innym tego. A dawanie każdemu dobremu filmowi dziesiątek mija się z celem, bo film, musi naprawdę zasłużyć by otrzymać tak wysoką notę. "Babel" niczym nie zadziwił, ale dało się go obejrzeć. 6/10.

ocenił(a) film na 5
vbazyl

I tutaj się zgadzam, też wielokrotnie zawiodłam się na filmach, które recenowane były jako arcydzieła. No cóż, różni ludzie różny gust

ADEMIDA

Ja już dwa lata nad nim dumam:-) Jak wyszłam z kina, plułam sobie w brodę, że na nim byłam, dopiero później, po kawałku, docierały do mnie poszczególne "znaki" tego filmu. Świetny- 10/10

ocenił(a) film na 10
ADEMIDA

myślę, że nie zrozumiałaś tego filmu. radze ci: zobacz go jeszcze raz i pomyśl choć trochę, o czym on jest. napisz mi jeszcze, z ciekawości, które filmy spełniają twoje oczekiwania.

ocenił(a) film na 10
cyska

Film bez wątpienia zmusza co refleksji. Choćby niewinna czynność każdego z nas może mieć ogromne znaczenie w życiu osoby żyjącej fizycznie daleko od nas. Jeśli ktoś nie rozumie przesłania filmu, to moje kondolencje.

użytkownik usunięty
ADEMIDA

Ten film na długo zapadnie mi jednak w pamięci, tyle że jako jedno z największych rozczarowań :( Opowiedziany bardzo nieciekawie. 3/10 to ocena jak najbardziej zasłużona -no, powiedzmy że za aktorstwo (w końcu trzeba za coś pochwalić). Jakby nie było, Brad wspiął się na wyżyny swoich umiejętności po raz pierwszy od dłuższego czasu :)

ocenił(a) film na 6

Moim zdaniem film jest zdecydowanie za długi. Oglądałam go bo wiele osób go polecało. A ja musze powiedziec że mi się nie podobał. Oczywiście znakomita gra aktorska, jednak on tak strasznie się ciągnął. Tak, tak przesłanie tp. Ukryte wartości.. Jasne. Jak dla mnie nie było tam nic szczegolnego, nic nadzwyczajnego.

ocenił(a) film na 10
ADEMIDA

Oj, ja się z Wami w ogóle nie zgadzam. Z pewnością jeden z najlepszych filmów jakie widziałam. Fakt, jest długi, ale nie jest ani na chwilę nudny, szczególnie scena niani z dziećmi na pustyni. Niewiarygodny i bardzo dobry film. Świetny pomysł z jednym mianownikiem, wspaniała muzyka. Mówcie, co chcecie, ja ten film polecam naprawdę gorąco!

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 5
EffyStonem

Wychodzi na to, że każdego porusza co innego:) Może to dobrze, inne temperamenty, umysły, wrażliwość. Chyba każdy musi samodzielnie sprawdzić czy film ten podaba mu się czy nie, opiniami nie warto się sugerować, jak widać-zwodzą:)