Nie wiem co to miało być ale nie kupuję tego, strasznie się wynudziłem, straciłem ponad 2 godziny na jakiś shit, który ma ocenę prawie 8. Czekałem aż się coś zacznie dziać i czekałem, a tu lipa.
Nie będę taki zły i wystawię 3/10 i to tak baaaardzo naciągane, ale nie polecam filmu.
--------------------------------------------------------------------------
Zapraszam na mojego bloga: http://www.filmweb.pl/user/Thomass
Widac, nic nie zrozumiales z tego filmu. Film ma glebokie przeslanie: pokazuje co tracimy przez brak porozumienia i zrozumienia; nie wspominajac o walorach artystycznych...
Popieram w 100% autora tematu.
Walory artystyczne? 3 minutowe ujęcie na koniec filmu pokazujące jak wielki zoom ma kamera?
Głębokie przesłanie? Dzieci niech kochają swoich rodziców, rodzice niech kochają się nawzajem. Dzieci niech nie bawią się bronią. Strasznie ambitne przesłanie. Na poziomie filmu sensacyjnego klasy B. Zresztą całość przypominała marny film sensacyjny, z mało ilością, słabo zrobionych strzelanin i pościgów, niesamowicie wydłużonych i połączonych z wątkami erotycznymi. A historia meksów to w ogóle jakieś nieporozumienie. Do tego niesmaczne wstawki. Gówniarz trzepie sobie między skałami i podgląda własną siostrę? Czego to miał być wielki artystyczny symbol niby, no i jak miało się do wątku z karabinem? Lub pocałunek po zsikaniu się w majtki, co za chore pojeby to podnieca?
Niesamowite sranie o niczym ten film. Do tego nudny i bez morału czy jakiegokolwiek przesłania. Z tym połączeniem wątków przez strzał ze strzelby też bym nie przesadzał. Głuchoniema mało z tym miała wspólnego.
Lubię obejrzeć czasem ambitniejsze kino, ale tacy pseudoartyści to dla mnie nic nie warci są. 3/10
Zgadzam się całkowicie z powyższym. Też mnie ten film nie poruszył. Chyba,że negatywnie. Może ma to związek z tym,że naprawdę lubię popatrzeć na rzeczy w pewien sposób piękne,a w tym filmie nie ma nic takiego. Być może realizm czy też naturalizm tego filmu jest taki... odtrącający. Nie wiem. Nie potrafię go należycie docenić.
Oskar za muzykę,zgadza się? Szczerze mówiąc zlała się dla mnie z filmem i w ogóle do mnie nie dotarła :( A to rzadko się zdarza. Pamiętam,że bardzo się zdziwiłam,bo liczyłam,że inny film otrzyma tego właśnie Oskara.
poprzednie filmy tegoz rezysera byly genialne : amorres perros - swietny balans postaci i roli, 21 gramow - znakomita interpretacja... .ale ten BABEL wtf ? totalne nieporozumienie. Tez zaluje 2.5 h. mowi sie trudno. jednak wlacze 2 cytaty "Przedstawiciele Gaga Communications uważają, że film zawiera kilka wysoce stymulujących efektów, które moga sprawić, że niektórzy widzowie mogą poczuć się niedobrze." ?? gdzie te efekty? dotycza sfery intymnej bohaterow? jezeli tak, to poza niechlujnoscia wykonania, przyslowiowe "obrzydzenie" nie wchodzi w gre.
"Serwis Stopklatka umieścił film na 2 miejscu w rankingu najlepszych filmów 2006 roku."
gratuluje serwisowi stopklatka sporej głupoty falowej. odnosze wrazenie zwyklej wedrowki pieniadza zaczynajacej sie od produkcji filmu, pozniej trafiajacej w rece krytykow, by przy koncu masowo manipulowaly osobami redagujacymi serwisy, wpadajac tym samym w pulapke beztalencia wykonania (wiadomo nagrody robia wrazenie, jednak niewiadomo za co trafily). Jak cos nie pykło, to forsa zmieni.
Ale s***.
Uważam,ze nie zrozumiałes filmu. Ogladnij go za parę lat albo jak zaczniesz zauważać elementarnesprawy w żciu. Ten film ukazuje, wszędzie w każdym zakątku jest brak komunikacji, ludzie patrza nasiebie wilkiem, dorastaja, gdy dzieje sie cos strasznego.Film przedstawia również jaknarody siępostzrgają, a w rzeczywistośćijest całkowicie inaczej, ukazuje świat widziany z różnych perspektyw... i wiele innych morałów wypływa z tego filmu.Wiec jeśli dla ciebiejest to strata czasu, shit ...to uważam, że jeszcze nie czas u ciebie na takie filmy. Film rewelacyjny- 9/10