PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=210898}

Babel

2006
7,4 174 tys. ocen
7,4 10 1 173598
7,0 46 krytyków
Babel
powrót do forum filmu Babel

Jeśli to trylogia, to "Babel" jest jak w temacie - najdoskonalszy i najsłabszy zarazem. W tym obrazie nie ma ani jednego zbędnego kadru, dzieło do najmniejszego szczegółu zostało przemyślane, dopracowane. I ambicje "Babel" ma największe. Globalne. Tylko, mimo wielu celnych i naprawdę ważnych refleksji o (naszym) kurczącym się świecie - czasem wywalonych wprost, czasem ukazanych niby mimochodem, nie potrafię go przyjąć "za swój".

Jak się jest od wszystkiego, to się jest od niczego... "Babel" zatracił świeżość i autentyczność (to częściowo, obawiałem się że będzie - może dlatego, że dostał aktorów z najdroższej kasty Hollywood, na szczęście traktowanych równorzędnie z pozostałymi - gorzej) "Amores", nie ma też intensywnej emocjonalności "21 gramów". Emocjonalności ocierającej się o histerię, do czego musiałem się chwilę przekonywać, ale to lepsze od tego co oferuje "Babel". Który jest taki jakiś... chłodny, zbyt rozplanowany? Istnieje takie słowo? Formuła się wyczerpała. A i tak zmusza do myślenia. Bogu dzięki, ze reżyser jest Meksykaninem...

Kolejny film Inarritu będzie kluczowy dla jego kariery. Musi zaskoczyć czymś nowym. Oby mu się udało.

ocenił(a) film na 7
divino

jeśli to jest trylogia to babel jest najsłabszy moim zadaniem 21 gramów najlepszy

ocenił(a) film na 10
divino

I tak i nie. PO pierwsze to najlepiej udźwiękowiony film świata jak dla mnie. MOmenty muzyki i przejmującej ciszy , kulminacja muzyczna na konice.To pozwoliło mu w/g mnie przeskoczyć nad 21 gram. Ta perfekcyjność o której piszesz dużo wniosła. Jednocześnie łączyło się dużo więcej wątków niż w Amores Perros. Poza tym zróżnicowanie klimatów. swietne łączenie czasu i miejsca ( w momencie kiedy B. Pitt płacze do telefonu rozmawiając z synkiem). Dla mnie to krok do przodu w strone profesjonalizmu reżyserii. Subtelność poprzednich była przyjemna, ale jednak teraz to kino światowego formatu!