PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=210898}

Babel

2006
7,4 174 tys. ocen
7,4 10 1 173598
7,0 46 krytyków
Babel
powrót do forum filmu Babel

Niby chcieli zaszokowac trescia le na mnie nie zrobilo to wrazenia i nie wywolalo tylu emocji co miasto gniewu....soryy ale nie wyszlo wam

galimatias1

Dokładnie takie same mam odczucia, film robiony pod publiczkę wg sprawdzonego modelu, tyle że o wiele słabszy od oryginału

ocenił(a) film na 7
mikos77

Właśnie to samo pomyślałam, wg "sprawdzonego modelu". Cóż, film jest mądry, podoba mi się to zróżnicowanie - Japonia, Meksyk, jakieś arbaskie coś. Zupełnie inne światy, problemy, bohaterowie, inne dążenia i pragnienia. Widać, że jak świat długi i szeroki ludziom brakuje czego innego, ale w sumie, w głebi duszy to wszystko jest tak bardzo podobne, tak niewiele się różni. Refleksja, zaduma, ale też lekki zawód i hmm... znurzenie. Bo ile można na to samo kopyto? I czasem bardzo irytował (mnie), bardzo, niektóre sceny bym wycieła. Ogólnie brawa i szacunek, ale ja np. prosiłabym następnym razem o jakąś odskocznie.
pozdrawiam

galimatias1

nikt nie chcial nikogo szokowac i wszelkie porownywania tego filmu do Miasta gniewu sa chybione. Film jest z zamierzenia opowiedziany w ten sposob, bez walenia w wielki dzwon truizmow i tanich chwytow emocjonalych.
i jest zdecydowanie duzo lepszy, takze jesli chodzi o przeslanie od LA Crash. Szok moze byc metoda opowiadania fimow, ale nie kazdy ja ceni. Obejrzyj jeszcze raz na spokonie

galimatias1

a mi sie miasto gniewu nie podobało w ogole. babel był bardzo dobry, lepszy niz miasto gniewu

użytkownik usunięty
nenyaaaa

babel- jedna wielka niekończąca sie nuda, spokojnie mogli by to zmieścić w półtorej h. Z tym filmem jest tak jak z nowoczesnym malarstwem, widzisz namalowany kwadracik na białym płótnie, jedni się tym zachwycają drudzy mają to w dupie. Całkowicie zrozumiałem ten film i jego przesłanie no ale to były 2h i 20 minut ostrej tyrki. Tylko dla cierpliwych ;) daje mu 7 na 10 tyle..

Sorry ale to chyba jakieś wielkie nieporozumienie 36 Nagród i 8,09/10 oceny.? O Boshe gorszego shitu nigdy nie oglądałem a szczerze mówiąc oglądałem naprawdę bardzo wiele. Żądam zwrotu kasy za bilet do kina, stratę czasu i zrytą psychę.!

użytkownik usunięty
nemezis_vir

Wszystkim polecam Amores Perros(2000) - wg najlepszy film tego typu. Po jego oglądnięciu, można powiedzieć na Miasto Gniewu, że to już było...

Po oglądnięciu "Na skróty" można powiedzieć, że "Amores perros" też już było.

użytkownik usunięty
Albertino

dokładnie... niech Altman spoczywa w pokoju.