PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=210898}

Babel

2006
7,4 174 tys. ocen
7,4 10 1 173598
7,0 46 krytyków
Babel
powrót do forum filmu Babel

Film ogląda się bardzo dobrze [choć nie powiem - czuć te 142 minuty :-) ]. Zdecydowanie reżyseria godna jest pochwał. Niemniej jednak film sprawia wrażenie chaotycznego, a momentami ociera się o "pustą błyskotkę" - wiele scen jest po prostu niepotrzebnych (zwłaszcza w epizodzie japońskim), ale znów jest kilka naprawdę genialnych. Polecam szczególnie tym, którzy nie chcą mieć wszystkiego podane wprost, lubią być nieco skonfuzjowani i ciekawi są problematyki konfrontacji kultur i możliwości porozumienia międzyludzkiego.

ocenił(a) film na 9
snoopy

Też byłem wczoraj na przedpremierze i już dawno w kinie na czymś tak dobrym nie byłem. Świetne kino - mną osobiście właśnie epizod japoński najbardziej wstrząsnął - chyba był najmniej oderwany od nas, bo o ile rzeczy, które w filmie dzieję się w Maroku i Meksyku, tak przynajmniej myślę, nie dzieją się na każdym kroku, to ten wydawał mi się bardzo możliwy - przecież samotność i jej pochodne są wszędzie - a tu znakomicie przedstawione. Po filmie świetnie jest posiedzieć chwilę i zastanowić się, dlaczego właśnie "Babel" - niby oczywiste, ale jak się dłużej na tym myśli, to wychodzi jeszcze kilka hipotez - ale to tak dla lubiących teorie spiskowe :).
No i ta muzyka - dobrana idealnie - nie wie ktoś może, czy wyszedł album ze ściężką dźwiękową? Bo to najlepsza muzyka jaką od daaawna słyszałem w kinie - niesamowita.
Na koniec powiem tylko:
Babel - naprawdę warto :)

Nadroj

wybieram sie w przyszłym tyg i przyznam że po takim opisie chyba kazdy sie skusi;)

Nadroj

nie zachęcajcie mnie tak strasznie bo ja już się nie mogę doczekać piątku :)) (10.11 - premiera)... muszę przyznać, że naprawdę podziwiam filmy tego reżysera :)

ocenił(a) film na 10
picek

ja za chwilę wychodzę do kina. nie mogę się doczekać, mam nadzieję, żę się nie rozczaruję, wierzę,że film będzie świetny, tak jak inne tego reżysera...

ocenił(a) film na 6
snoopy

a ja wlasnie wrocilam z kina i.. sama nei wiem.. mam bardzo mieszane uczucia wzgledem tego filmu. z jednej strony jest wiele scen naprawde niesamowitych, przepelnionych emocjami, podanymi nei wprost, ale przez to jeszcze bardziej przenikliwymi.. muzyka faktycznie bardzo dobra, podobaly mi sie zdjecia, szczegolnie te z maroko.. z drugiej strony film jedt dosc przewidywalny, momentami nudnawy. watek opiekunki wydal mi sie troszke niepotrzebny, ale nie wiem, moze sie myle.. w kazdym razie na pewno polecam, warto obejrzec, chocby po to, aby samemu wyrobic sobie opine ;) pozdrowienia