PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=106376}

Batman - Początek

Batman Begins
2005
7,6 369 tys. ocen
7,6 10 1 369292
7,4 74 krytyków
Batman - Początek
powrót do forum filmu Batman - Początek

Film jest bardzo słabiutki jak na taki tytuł i taką reklame. Z początku zaczyna się dobrze gdyż poznajemy jak to było z powstaniem batman, niestety czym dalej tym gorzej (mi trudno było wytrzymać do końca).
Ciekawi mnie czemu młody Batman wysadzając klasztor ocelił jednego z jego członków (puźniej okazuje się że to przywódca który ma dwie cieliste osobowości - dziwne) czy myślał że jest inny od pozostałych? - niedorzeczne
W pierwszej części batman mówi do drobnych złodziejaszków żeby opowiedzieli o nim w całym mieście, jak to możliwe skoro już wcześniej (batman początek) jest pokazywany w telewizji jak ucieka przed policją - bezsensu.
Film można obejrzeć ale nie należy się spodziewać niczego o czym mówią w reklamach w telewizji.

Groszek

no ok nie chcąc zabić mordercy powoduje znieszczenie klasztoru i zabija wiele wiele więcej osób? (

ocenił(a) film na 6
polo_2

tutaj pisze do drugiej wypowiedzi pana polo. Poczytałbyś prase a dowiedziałbyś sie że Nolan robiąc ten film nie patrzył na poprzednie filmy??? Nakręci ciąg dalszy z Jokerem itp.

ocenił(a) film na 7
polo_2

Mniej wiecej sie zgadzam choc uwazam ze jest to w miare (na tle innych kiczowatych superprodukcji) porządna produkcja i ogląda sie nienajgorzej. Ale:

- nie rozumiem dlaczego super-hiper opera goszcząca śmietanke miasta ma tak badziewne wyjście jak z najgorszej speluny. Nawet jesli to boczne wyjscie to bez przesady i czemu mutlimilioner wychodzi nawet w trakcie trwania przedstawienia jakimis drzwiami od garkuchni?
- Batmobil = BRZYDAL !!! Pała z wykrzyknikiem!
- cały ten "miszczunio" w klasztorze niby taki wielki "miszcz karate" a nie potrafił kilkoma pchnieciami załatwic adepta. Inna sprawa to te wszystkie ciołki-adepty z tegoż klasztoru którzy najpierw bez problemu go tłukli a po szkoleniu nagle on tak wszystkich jednym palcem (w koncu oni dłuzej cwiczyli)
- fatalnie zmontowane (pocięte) sceny walk. Albo ciemno albo kamera lada jak ogłupiała
- fabuła najbardziej wydumana spośród wszystkich części. We wczesniejszych czesciach Batmana przynajmniej znamy motywy postepowania Czarnych Charakterów. Tu jest to bez sensu wytłumaczone

ogólnie: niekoniecznie trzeba iśc na ten film do kina

ocenił(a) film na 10
bonzo

Odpowiedź dla bonzo !

,,mutlimilioner wychodzi nawet w trakcie trwania przedstawienia jakimiś drzwiami od garkuchni?"

Tu się w pełni zgadzam, niezrozumiałe postępowanie. Ale rodzice Bruce'a musieli w końcu jakoś zginąć - w filmie Burtona też nie miało to więcej sensu. Milionerzy wracali z kina na piechotę jak gdyby nie stać ich było na taksówkę , albo nie mogli by zadzwonić po szofera ? Nie wiedzieli, w jakiej znaleźli się dzielnicy? A ogóle to czy takiego człeka jak Thomas'a Wayne nie było stać na własny projektor filmów zamontowany we własnej rezydencji, musieli się pchać na seans do jakieś niebezpiecznej dzielnicy?

,,Batmobil = BRZYDAL!!!”

Bo też nie chodzi o to by był on piękny lecz funkcjonalny ! Dla mnie pojazd z filmów Burtona był po prostu zbyt śliczny, a co za tym idzie kruchy by można było uwierzyć, iż jest on w stanie znieść to, co pokazano na ekranie!

,,cały ten "miszczunio" w klasztorze niby taki wielki "miszcz karate" a nie potrafił kilkoma pchnięciami załatwić adepta"

O kogo Ci chodzi o podstawionego Rasa'a czy o tego prawdziwego? Bo jeśli o rzecz się tyczy łysego Chinczyka z bródką to był on jedynie figurantem a więc mistrzem walk wschodu być nie musiał. A Bruce już dawno nie był li tylko zwykłym adeptem , co przyszły Batman , to Batman i jemu nikt nie dokopie !

,,fatalnie zmontowane (pocięte) sceny walk"

Niestety to prawda ! Choreografia pojedynków jest niezaprzeczalnie piękna , ale sposób ich montażu jest bez dwóch zdań okropny !

,,przynajmniej znamy motywy postępowania Czarnych Charakterów"

Ale to był film o Batmanie a nie o kolejnym świrze z Gothman !

Pozdrawiam !

ocenił(a) film na 10
polo_2

Zgadzam się z 007bond - facet respekt dla ciebie. Temu "NIedorzecznemu" cos się poliniło w główce. Ale to jego problem - niech se sSmurfy poogląda (to dopiero coś).

ocenił(a) film na 6
polo_2

Zgadzam się z Tobą Polo ten film to jedno wielkie rozczarowanie, sam Bale nie bardzo pasuje mi do tej roli.Film bardzo monotonny i te niedorzeczne dialogi, aż się śmiałam ich słuchając..."dobrzy ludzie...źli ludzie" totalna klapa.Po tych wszystkich zwiastunach, przychylnych opiniach krytyków film okazał się rozczarowaniem..szkoda :(

użytkownik usunięty
Joern

ciekawe jaki by musiał być żeby Cię nie rozczarować
bo ja już lepszego sobie nie potrafię wyobrazić :P

ocenił(a) film na 8

Bardzo dobry. Bale jak zwykle świetny i klimat odpowiedni. Na szczęście nie jest to coś na kształt 3 i 4 części.

ocenił(a) film na 6

No cóż dla mnie film musi spełniać pewne kryterium żebym spokojnie mogła powiedzieć że jest dobry:) ten takowego nie spełnia ( choć ile można wymagać od tego gatunku filmowego). Nie wiem czy zrozumiesz co mam na myśli skoro Twoje ulubione filmy to Obcy, czy Terminator.

ocenił(a) film na 9
Joern

No to wyszlas teraz na prawdziwa znawczynie kina heh... Obcy i Terminator to juz klasyka SF i pewnego rodzaju kanony. Twoim zdaniem to sa zle filmy?

ocenił(a) film na 6
____16

Nom wybacz dla Ciebie to klasyka, a dla mnie przeciętne filmy..

użytkownik usunięty
Joern

czy coś jest klasyką czy nie to nie zalezy od subiektywnej opinii twojej czy mojej. A Terminator czy Obcy to klasyka Sf niezależeni od tego że komuś się nie podobają. Mnie się nei podoba Pup Fiction ale nie twierdzę że nie jest klasyką i kultowym filmem. Pozatym - jeśli dla ciebie lepsze od Aliens są np Equlibrium czy Gattaca to nie wiem czy się smiac czy płakać :P

ocenił(a) film na 8
polo_2

batman-Początek jest nakrecona odrebnie i poprzednie części filmu nie mają nic wspolnego poćżatek filmu jest wspaniały potem troszke fabuła filmu sie rozluźnia i nie jest jush aż tak ciekawie jak na początku , ale ten film jest tak rewelacyjny bo ma w sobie całkiem inną historie jak to wyglądało w komiksie czy też w starych cześciach Batmana no i kreacje aktorskie są rewelacyjne wiec nie rozumiem dlaczego piszeciez że to jest bezndziejny film;/

polo_2

Bardzo trafne spostrzeżenia - zgadzam się z tobą polo!!!!!!!!! To Joker zabił, a jedyne co tak na prawdę podobało mi się z tego filmu to końcówka, gdy Oldman pokazuje Bale'owi tą karte. Film raczej słaby 4/10. Pozdrawiam - Kaileena

użytkownik usunięty
Kaileena_Farah

"To Joker zabił"

pisząc coś takiego pokazujesz że masz marne pojęcie o Batmanie. To że zabójcą rodziców jest Joker wymyślił sobi Burton - czyli to tylko i wyłacznie wersja Burtona - a Burton nie wymyslił batmana żeby jego wersja mial być obowiązującą. Równie dobrze możesz teraz twierdzić że to Arwena uratowała Froda przed nazgulami bo tak jest w filmie jacksona. Tak samo jak Arwena nie uratowała Froda w oryginale WP tak samo Joker nie zabił rodziców Batmana.