PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=106376}

Batman - Początek

Batman Begins
2005
7,6 369 tys. ocen
7,6 10 1 369292
7,4 74 krytyków
Batman - Początek
powrót do forum filmu Batman - Początek

tyle opinii bedzie ile kinomaniakow...
ja tam sie swietnie ubawilam w kinie. Nie powiem ze byl arcydzielem, ale sposrod tych wszystkich batmanow jakie obejrzalam, ten mi sie podobal najbardziej. No, moze jeszcze ekzekwo (wybaczcie, ale nie wiem jak to sie pisze) Batman, w ktorym gral Jack Nicholson, ale to ze wzgledu tylko na J.N.

Wracajac do tego Batmanu, to:

1) obsada jest calkiem niezla, chociaz:

a) rola Katie Holmes, a moze jej zagranie, zbyt takie naiwne, slodziutkie, jeszcze ta scena koncowa, no prawie koncowa, mogli ja sobie odpuscic.

b) Christian Bale - ten aktor zawsze bedzie mi sie kojarzyl z rola w American Psycho, czyli ze zlym.

c) Liam Neeson - mialam cichutka i malutka nadzieje, ze jednak bedzie dobrym...bleee...:-((((((((

d) Michael Caine - wcale sie nie postarzal przez te 10 lat czy ile tam uplynelo od czasu zabicia rodzicow do czasu pojawienia sie Batmana; ale jego dowcipy byly udane

e) Morgan Freeman - to taka osoba, jak Q z Jamesa Bonda, ale nie mam zastrzezen

f) Gary Oldman - dopiero na koncowych napisach zorientowalam sie ze wystepowal w tym filmie, jako Lt. Gordon, ale totalnie nie pamietam twarzy.

2) Scena koncowa - niech nie czytaja te osoby, ktore sie dopiero wybieraja do kina!!!

ten dom Wayne'ow wygladal jak domy z "Szeregowca Ryana", jakby zbombardowany zostal przez 10-tki samolotow..troche przesadzili z ta scenografia

3) nie przypominam sobie scen, w ktorych mowilam do siebie, ze to niemozliwe...

4) Nie wiem jaki byl cel rezysera, obsadzajac a moze charakteryzujac role dobrego policjanta, tego w okularkach i z wasikiem. Moze aby pokazac, ze niekoniecznie trzeba przywdziac kostium batmana, zeby cos dobrego zrobic dla mieszkancow Gotham City. Chociaz bez tego super auta, pewnie by mu sie nie udalo..

4) Batmobil - przeczytalam przed chwila na stronce filmwebu ze osiagfa przyspieszenie od 0 do 100 km/h w 6 sek..suuuuperrr.!!!! Tylko, ze w Polsce nie mialby gdzie tego testowac..

5) Wydaje mi sie, ze cos jednak nie gra z ta predkoscia w samochodach policji i batmobilu. ze niby takie ma depniecie, a policja ciagle deptala mu po pietach. Niemozliwe zeby policyjne wozy ktore wygladaly jak nowojorskie radiowozy, mialy takie depniecie.

no to tyle mojej recenzji o batmanie-poczatek
pozdrawiam