Ben X

2007
7,3 5,2 tys. ocen
7,3 10 1 5167
Ben X
powrót do forum filmu Ben X

Ten film bardzo mi się spodobał, i chciałbym się zagłębić w tym gatunku, więc proszę o
podobne tytuły, pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
tajny3

Może estońska "Nasza klasa"? http://www.filmweb.pl/film/Nasza+klasa-2007-433313

jargla

Oglądałem :D

tajny3

Mówią, że Sala samobójców jest uderzająco podobna...

tajny3

sala samobojcow

użytkownik usunięty
tajny3

inny świat

ocenił(a) film na 8
tajny3

Jeszcze Chatroom(2010), ale jest słabszy zarówno od tego filmu, jak i tym bardziej Sali Samobójców.
W pewnym sensie również może zainteresować cię Densha Otoko.

AlexAshtray

To Densha Otoko jest dobre?
W sumie z opisu sprawia wrażenie zupełnie oderwanego tematycznie czy od Bena czy od SS, więc z ciekawości skąd przyrównanie;)

ocenił(a) film na 8
Dealric

Całkiem niezłe- ale to japońska komedia romantyczna(mocno polukrowana w porównaniu do powieści). Interesująca, ponieważ dotyka problemu hikkikomori, oraz pojawia się motyw internetowej braci. No i zakompleksiony bohater goniący za swoim aniołem niczym Ben za Scarlite.

AlexAshtray

No właśnie z opisu wynika, że bohater wychodzi na zewnątrz i to nierzadko więc nie ma prawa być hikikomori;)

ocenił(a) film na 8
Dealric

Nie pamiętam, jak często on wychodził, jednak na stówę był kompletnie upośledzonym społecznie fanatykiem mangi.
Poza tym, część jego znajomych z neta to rasowe hikkikomori - całkiem fajnie zostali ukazani, łącznie z zaśmieconymi pokojami.

AlexAshtray

Hikikomori nie musi oznaczać zaśmieconego pokoju;)

ocenił(a) film na 8
Dealric

Nie musisz mi tego tłumaczyć. Często się to jednak z tym wiążę - podobnie jak ze stosami eromang.
Czytałeś powieść NHK ni Youkoso? Polecam. Autor zna z doświadczenia to zjawisko.

AlexAshtray

Nie czytałem, ale oglądałem anime. Nie wiem jak wiernie trzyma się powieści, ale całość przedstawia całkiem dobrze.

ocenił(a) film na 6
tajny3

Przede wszystkim klasyka: "Niepokoje wychowanka Torlessa".
Polecam również 2 bardzo dobre filmy szwedzkie "Zło" i "Pozwól mi wejść"

tajny3

Donnie Darko Piękne arcydzieło jak i Requiem dla snu

ocenił(a) film na 5
nea_filmweb

Serial w U nas w filadelfii w 2, a właściwie 3 odcinkach poruszał podobną tematykę. Pierwszy raz w 4 sezonie odcinki 5 i 6 pt. Mac & Charlie Die (odpowiednio 1 i 2), drugi raz nawiązano tematycznie w 7 sezonie w odcinku 4 pt. Sweet Dee Gets Audited. Bardzo serdecznie polecam.