PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1241}

Bez przebaczenia

Unforgiven
1992
7,9 95 tys. ocen
7,9 10 1 95063
8,3 62 krytyków
Bez przebaczenia
powrót do forum filmu Bez przebaczenia

Jestem świeżo po seansie, i nie będę ukrywał - film bardzo mocno złapał mnie za serce. Piękna historia ze genialnym klimatem, wyrazistymi postaciami, doskonałą obsadą i niesamowitym (szczególnie jak na westerny) realizmem i 'życiowością'. Nie można tutaj nie wspomnieć również o reżyserii i zdjęciach, które trzymają równie wysoki poziom. Dużo scen na pewno na długo zapadnie mi w pamięci.
Bardzo urzekła mnie postać Willa. Zimny i twardy 'son of a bitch', ale też jednocześnie świetny przyjaciel, wierny mąż i czuły ojciec.
Fantastycznie w swoją rolę wczuł się też Gene Hackman. Nie pamiętam, kiedy jakakolwiek postać tak bardzo podnosiła mi ciśnienia. Oskar zdecydowanie zasłużony - zarówno za "Little Billa", jak i za resztę: reżyserię, montaż i cały film.
Morgan Freeman jak zwykle trzyma bardzo dobry poziom. Wraz z Clintem stworzyli świetny duet starych kumpli. Scena, w której (uwaga, SPOILER!) odmówił zabicia złoczyńcy bardzo mnie wzruszyła. Podobnie jak ta, gdy na jego ciało stojące w trumnie spojrzał Will. (można już czytać, KONIEC SPOILERA)
Ode mnie mocna dziewiątka. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
DirtyGabi

Eastwood bardzo często wzrusza i nawet w filmach, które są z przymrużeniem oka nakręcone. Unforgiven oczywiście majstersztyk pod każdym względem. Sam Clint w całej swej karierze sprawił widzom tyle prezentów, że ma niewyczerpany kredyt zaufania... u mnie z pewnością !