Biała wstążka

Das Weisse Band - Eine deutsche Kindergeschichte
2009
7,5 32 tys. ocen
7,5 10 1 31836
8,1 37 krytyków
Biała wstążka
powrót do forum filmu Biała wstążka

Wróciłam myślami do filmu i nurtuje mnie kilka wątpliwości, które może ktoś mi pomoże wyjaśnić.
1. Dlaczego synowie zarządcy na wieść o narodzinach brata się zdenerwowali? Czy chodziło to, że to kolejny brat, a może, że kolejna 'gęba' do wykarmienia? Potem to otwarte okno przez kilka godzin. Dlaczego chcieli je zabić?
2. Syn zarządcy podczas kłótni z ojcem nie przyznaje się do posiadania piszczałki, a jak ojciec wychodzi z pokoju to zaczyna na niej grać. Przecież to jakby brak instynktu samozachowawczego. Nie rozumiem tej sceny.

ocenił(a) film na 7
Luuzi

Jestem świeżo po seansie. Pytania można mnożyć, co do Twojego drugiego to wydaje mi się, że to albo bierny opór (prawie każda rozmowa z dziećmi jak np. pastora to prawie monolog, dzieci odpowiadają tylko na wyraźne zadane pytanie lub przytakują) albo - co także wydaje mi się prawdopodobne - jakieś odchyły sado- lub i masochistyczne. Zastanawia mnie, dlaczego syn baronowej nie zdradził kto go pobił i z entuzjazmem biegnie - zawołany przez syna zarządcy ( domniemany sprawca?)