I dlaczego nie grają go we Wrocławiu? Nic nie rozumiem... Czy nie mogę iść do kina na film, który zdobył Złotą Palmę?
Z tego, co pisze na filmwebie, wynikałoby, że film ten będzie grany jedynie w 4 polskich miastach - skandal! A tak się cieszyłam, że na studiach - w większym mieście - będę mogła soba chodzić do kina, na to, co chcę i co mnie interesuje:/
Nie skandal, tylko takie mamy realia, takie społeczeństwo. Pójdą tłumnie na 2012, ale wartościowe kino jest dla nich za trudne i zbyt wymagające, ergo nie pójdą, ergo koszt wprowadzenia filmu do kin się nie zwróci. Prosta kalkulacja.
No ale bez przesady, przecież to nie jest tak całkiem, że mało ludzi by poszło... Zresztą i promocję ma dobrą: Złota Palma, a w wielu naszych gazetach było dużo wzmianek o filmie... Nic z tego nie rozumiem... A jakie to są te 4 miasta, w których film jest grany (oprócz Warszawy)? Myślałam, że co jak co, ale Wrocław to na tyle duże miasto, że "Białą wstążkę" tu zobaczę...:|
Według filmwebu film będzie grany w Warszawie (oczywiście:P), Katowicach, Krakowie i Poznaniu.
Też mi się wydaje, że jednak wiele ludzi skusiłoby się na seans "Białej wstążki", skoro w większości gazet, które ostatnio przeglądałam, była o tym filmie wzmianka. I tak jak wspomniałaś zdobyta Złota Palma jednak przyciąga widzów, zwłaszcza jak się film dobrze wypromuje, więc tym bardziej decyzja "skąpego" wyświetlania tego, bądź co bądź, EUROPEJSKIEGO filmu, jest dla mnie nie do końca zrozumiała. No, ale wciąż mam nadzieję, że kiedyś przyjdzie nam dożyć czasów, kiedy będzie się bardziej stawiało na europejkie kino niż na wielke megahity "made in USA". Nadzieja matką głupich, jak to mówią...
Mnie to do tego stopnia zdziwiło, że nawet zaczęłam się doszukiwać w tym jakiegoś drugiego dna, niemal spisku:| Tyle że nic nie potrafię wymyślić, nie mam pojęcia, dlaczego tak jest... No cóż... pozostaje mi obejrzeć kiedyś film na mniejszym ekranie... A szkoda.
locust, w toruniu będzie biała wstążka, też czekam na ten film.
http://csw.torun.pl/kino-centrum/program-1/program-1/zapowiedzi-1