To było w sumie do przewidzenia, ostatni zdobywcy Złotej Palmy trafiali do nas właśnie na jesieni.
http://monolith.pl/19/?user_monolith_pi1[pointer]=2&user_monolith_pi1[mode]=1&us er_monolith_pi1[is_plus]=0&user_monolith_pi1[screen_year]=666&user_monolith_pi1[ screen_month]=666&user_monolith_pi1[showUid]=242
widomosc z ostatniej chwili: Biala wstazka bedzie na otwarciu MFF Era Nowe Horyzonty, czyli bedzie wyswietlany ok. 23-24 lipca 2009 we Wroclawiu :)
Biała wstążka trafi do polskich kin 13 listopada 2009 roku, jego dystrybutorem jest Monolith Plus.
Widziałam dzisiaj, na otwarciu festiwalu we Wrocławiu. Film niezły, choć nie powalający. Będzie też możliwość zobaczenia go jutro o 9.30, jak również pojutrze o 12.30 w kinie Helios ;]
Ja widzialam go dzis wlasnie w Heliosie(przy okazji pozdrawiam organizatorow, ktorzy od poczatku festiwalu zaliczaja wpadke za wpadka) i wg. jest lepiej niz niezle. Bardzo spodobal mi sie klimat tego filmu, pozornie nic nie znaczace sceny, ktore w koncu ukladaja sie w jedna calosci no i to niejasne, jakze intrygujace zakonczenie. Polecam goraco. Troche odstraszal mnie czas, bo obawialam sie, ze ciezko skupic uwage przez ponad dwie godz. na czarno-bialym filmie bez wartkiej akcji, jednak naprawde warto zaglebic sie w to dzielo.
już jest dziś była prapremiera, mnie uderzył brak muzyki, poza fortepianem, ale fortepian to muzyka wynikająca z akcji, nie był to podklad muzyczny.
Dziś byłam w Muranowie. Faktycznie jest długi, ale to bardzo dobrze! Takiego kina nigdy za wiele ;)
Klimat filmu dopracowany w każdym milimetrze. Zastanawia mnie tylko, po co reżyser dodał tę historię miłosną, która oprócz paru miłych dla oka scenek nie wniosła nic do filmu. Gra dzieci naprawdę była świetna. Ciekawe było zakończenie - jak łatwo wyprzeć złe wydarzenia i zrzucić je na pierwszego lepszego kozła ofiarnego.. to przypomina wiele podobnych wypadków z historii :)