Biała wstążka

Das Weisse Band - Eine deutsche Kindergeschichte
2009
7,5 32 tys. ocen
7,5 10 1 31836
8,1 37 krytyków
Biała wstążka
powrót do forum filmu Biała wstążka

Zmęczył mnie jednak ten film. Zaczął się rozwijać jakieś 30 minut przed końcem i od razu się skończył. Coś jest w tej historii, w zachowaniach. A jednak nic z niczym się nie łączy...albo zabrakło mi sił, żeby to jakoś zebrać do kupy.

Generalnie ogląda się dość ciężko. Choć postacie są przekonujące i ciekawe, to jednak dość przypadkowo pojawiają się i znikają. Wygląda to trochę, jak próba opowiedzenia dlaczego Jasio pobił Stasia. Choć w filmie oczywiście sprawa jest poważniejsza, bo chodzi o okaleczenie czy morderstwo.

Temat myślę, że coś w sobie ma. Jednak ciężko się połapać w tym chaosie powolnych i ciągnących się scen.

vladimir_putin

Ja mam podobne odczucia. Tzn. fabuła ciekawa, oryginalna, ale samo wykonanie...Przeraźliwie długie sceny np. moment kiedy chłopiec wyszedł z pokoju po bicz, którym miał dostać po czym wrócił i po 5min dwa achy bo dostał...
Ale mi właśnie te postacie (aktorzy) trochę przeszkadzali. Strasznie... hmm niemieccy?
Ogólnie film dobry, ale bez rewelacji. Nie poruszył mnie, nie wzruszył ani nie przeraził. Ot tak, pooglądałam i już. Więcej do niego nie wrócę na pewno.