Moja wiedza na ten temat nie opiera się na wikipedii, jest mnóstwo bibliografii historycznej dotyczącej aparatu bezpieczeństwa w czasach stalinowskich (i późniejszych) w PRL, mnóstwo materiałów archiwalnych i opracowań IPN. Wikipedię podałem za źródło, bo akurat temat UB i udział narodowościowy w jej kadrach tam jest tak znany i oczywisty (przynajmniej dla osób interesujących się historią), że trudno w tym źródle doszukiwać się jakiś kontrowersji. Zresztą zwykle wikipedia zawiera odnośniki do materiałów źródłowych, więc można zweryfikować. Osobę Fejgina podałem jako przykładowego reprezentanta tej licznej grupy aparatu bezpieczeństa, lista osobowa tej grupy w najwyższych strukturach aparatu bezpieczeńśtwa podana jest np tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ministerstwo_Bezpiecze%C5%84stwa_Publicznego#.C5.BB ydzi_w_Ministerstwie_Bezpiecze.C5.84stwa_Publicznego
Nie wiem co ma z naszą dyskusją wspólnego jakiś pojedynczy amerykański bandyta polskiego pochodzenia?
Ale zamknijmy już ten wątek :-)
Co do Rosjan to zgadzam się. Zresztą w końcu to nie oni sobie wymyślili komunizm. Wykonawcy też często byli obcego pochodzenia - Stalin był Gruzinem, a Dzierżyński Polakiem.
Z kolei Katarzyna II, która dała się Rzeczpospolitej we znaki to przecież niemiecka księżniczka.
Dla chcących zrozumieć rosyjską duszę (z punktu widzenia okresu przedwojenneog) polecam książki autorstwa znanej osobowości okresu międzywojennego, człowieka wszechstronnego - Ferdydanda Ossendowskiego (polecam zwłaszcza 'Cień ponurego wschodu' oraz 'Lenin"). Pięknie pokazuje dysonans w ówczesnym społeczeństwie rosyjskim między oświeconą kilkumilionową elitą, a zacofaną kilkudziesięciomilionową resztą obywateli. I jak ten dysonans stał się podatnym gruntem na zmiany ustrojowe.
Sugerujesz, że bycie Żydem to wstyd? Obrażanie kogoś to jest wstyd.
Dlaczego kolejny antypolski film? Jeszcze nie oglądałam, ale już w zwiastunie jest pokazane, że chłopiec spotka na swojej drodze i dobrych i złych Polaków. Ale jeśli ktoś jest z góry negatywnie nastawiony, to faktycznie dyskusja nie ma sensu.
Ocena 10 na film Obcy kontra Predator 2...Czyli mamy do czynienia z niezwykłym inteligentem. Kto ma nieco oleju w głowie niech nawet nie odpowiada na zaczepki i durne komentarze naszego tu wybitnego historyka.
Szkoda, że rozum cię nie "napad". Razem z rzetelnym wykształceniem. No ale ktoś kto ocenia Alien vs Predator na 10 nie może być normalny.
Trudno w to uwierzyć, bo dotychczas wszystkie chyba filmy dotyczące drugowojennych stosunków polsko-żydowskich, to były w mniejszym lub większym stopniu antypolskie paszkwile, mające na celu tłamszenie naszej narodowej dumy i propagandowe wspieranie żydowskiego przemysłu roszczeniowego. Bardzo, ale to bardzo bym się zdziwił, gdyby tym razem było inaczej.
"W ciemności" też był zapowiadany, jako film "uczciwy" i "propolski" oraz "stojący w kontrze do "Pokłosia" ". A tymczasem:
http://janpinski.neon24.pl/post/53829,oscar-dla-holland-za-manipulacje
No ja z kolei od razu do "W ciemności" źle nastawiłem, bo o ile pamiętam to książce tej Pani, która to napisała (była mała dziewczynką ukrywaną, przez głównego bohatera) nie napisała nic o tym, że główna postać brała pieniądze za ukrywanie Żydów podczas okupacji Lwowa. W filmie co prawda później główny bohater nie bierze pieniędzy, ale dlaczego nie robi tego od początku tak jaka było to na prawdę ? A po za tym film według mnie jest po prostu słaby, nie czuć tej przejmującej atmosfery, kiedy akcja rozgrywa się w kanałach pod ulicami Lwowa, kiedy na górze niemcy.
A faktycznie też, uważam, że stało się teraz popularne, modne obdzieranie Polaków z tego, że byli bohaterami, a niemców i rosjan pokazuje się w innych nie prawdziwych pozytywnych barwach. Kiedy rozmawiam z częścią moich znajomych, mówią, że "przez tyle lat wychwalało się Polaków, a ile można, że trzeba pokazać i tę złą stronę". Ja odpowiadam na to tak, ale garstka tych złych nie może przesłonić tych tak wielu bohaterów, którzy zdecydowanie przeważali wśród Polaków podczas wojny i że "Czterej pancerni i pies" to nie jest żadne wychwalanie tylko zakłamywanie, bo przepraszam bardzo, takie sceny, że razem pod rękę idziemy z ruskimi pod rękę ?, że pancerni cieszą się, bo wjechali do Polski do Lubina ? (Polacy na froncie wschodnim cieszyli się znacznie, znacznie wcześniej), gdzie są filmy o Wiźnie, o Kocku, o dywizjonie 303, o Rzeczpospolitej Kampinoskiej, o 1 Dywizji Pancernej Generała Maczka itd. pytam ? Przecież dopiero teraz po tylu latach doczekamy się drugiego filmu o Powstaniu Warszawskim.
Jakby co to nie było tak bardzo do Ciebie (szczególnie ta druga część), tylko rozwinąłem temat. :) Tutaj się z Tobą zgadzam, ale filmu "Biegnij, chłopcze biegnij" jeszcze nie widziałem i mam nadzieje, że nie przeinacza się tam historii, nie wykoślawia.
Dodam tylko jedno do tego co napisałeś. Teraz nam się jeszcze wmawia przyjaźń polsko-ukraińską, której nigdy nie było. Ukraińcy nigdy nie byli naszymi przyjaciółmi.
A czy widziałeś w ogóle ten film??? Bo widzę że takie banialuki piszesz, że aż wstyd.
choćby Polacy kradli przez 100 lat to i tak nie będą lepszymi zlodziejami niż Niemcy podczas II wojny
No nie. to jest strasznie głupie. Gdyby nadgorliwcy pokroju "Boora" z tego forum tropili wypowiedzi antysemickie tak dobrze, jak teksty homofobiczne, FB trzeba by zamknąć, bo zabrakłoby tekstów. Dla mnie możesz pisać, co chcesz.
Nie przypominam sobie żebym wcześniej napisał coś podobnego ze to Anty -Polski film, chyba ze jesteś żydem albo komunistą ze tak odpowiedziałeś .
film jest piękny i wzruszający, pokazuje zarówno tych dobrych jak i złych ludzi, zarówno polaków jak i niemców. warto obejrzeć aby przełamać stereotypy. film nie kłamie bo jest oparty na prawdziwej historii, kto był na filmie ten wie. polecam:)
A co? Uważasz, że Polacy są nietykalni tak, jak obecnie homoseksualiści? W Polsce od wieków były pogromy i antysemityzm.
teraz Niemcy bardzo nam pomagają dzięki nim mamy prace w fabrykach Opla np i bardzo chcieli byśmy wstąpili do Unii Europejskiej
To prawda. dla Niemców zawsze będziemy tanią siłą robocza. to jednak nie wina Niemców, ale Polaków, którzy dziwnie jakoś nie czują się predestynowani do innej pracy, jak praca fizyczna.
zakładam ze jesteś żydem skoro masz taki obrazek , nie chodzi o to ze ty żyd itp , tylko ze Izrael fałszuje Polską Historię i jeszcze kłamstwa ze strony Izrael ze niby żyd założył Polskie, do tego Anty Polskie hasła ze strony Izraela i udają nie winnych . Jeszcze akcja co była kilka lat temu żyd napad na Polaka a aresztowali Polaków (a byli nie wini ) rozumiem ze Palestyna jest waszym wrogiem tak jak u nas Litwa,Ukraina,Rosja,Niemcy .
W jaki sposób Izrael fałszuje historię Polski? Przyznam, że bardzo mnie to zdziwiło. Czytając Onet natrafiam na o wiele więcej antysemickich wypowiedzi aniżeli antypolskich w mediach izraelskich. Powiedziałbym, że w Izraelu bywamy bardzo wyczuleni na punkcie wytykania Polakom rzekomej bierności podczas okupacji. Nawet nie masz pojęcia, jak potrafią być zszokowani młodzi Izraelczycy przyjeżdżający do Polski i słyszący młodych Polaków mówiących po hebrajsku.
Palestyna to poważny problem. OD 1973 roku oddano Arabom dużo ziemi, a społeczność międzynarodowa chce jeszcze więcej. Ekstremiści polityczni twierdzą, że Izraela jako państwo nie prawa prawa tam istnieć, bo to ziemia Arabów.
Co to w ogóle za zwrot "Żyd kłamał"? Nie znam poglądu żydowskiego głoszącego, że to Żydzi dali początek polskiej państwowości. To byłoby idiotyczne. Polacy mogą pochodzić od Żydów i pewnej tak jest. Przynajmniej znaczna część. Tysiąc lat wspólnego mieszkania w jednym kraju to mieszanie się krwi, genów, ludzi, itd. Żydzi aszkenazyjscy bardziej są podobni do Rosjan i Polaków, niż do germanów czy Anglosasów. Wybacz, ale ostatnie zdanie nie jest warte komentowania.
Raczej Polacy nie pochodzą od żydów , jak dla mnie Mieszko I był królem Polski a Religia katolicka nie uznaje go za króla bo nie był katolikiem . a ty jesteś żydem czy jak ze taki obraz masz jako awatar ?
Oczywiście, że nie pochodzą, ale Polacy i Żydzi aszkenazyjscy są ze sobą zmieszani. To nie tylko awiator.
czytam te komentarze i napisałabym ,że włos mi jeży się na głowie ale mam je trochę za długie więc to bardziej przypomina "irokeza" , plujecie sobie w "twarz" bo powstał film o małym chłopcu pochodzenia żydowskiego , który jak domyślam się z opisu filmu opowiedział swoją drogę do "życia" , obie strony swoim "krzykiem" udowadniają tylko jedno że jak w czasach II wojny światowej są tacy którzy ukryli by żyda i są tacy którzy zadenuncjowali by go , do tych pierwszych mogę tylko napisać ,że przedkładane tu fakty o mordowaniu Polaków przez żydów pod auspicjami reżimu komunistycznego jest prawdą gdzie przykładem może być Helena Wolińska -Fajga Mindla- która jako prokurator wojskowy oskarżała w czasach stalinowskich w Polsce Ludowej w tzw. mordach sądowych min. gen. Fieldorfa "Nila" , a takich osób w UB było bardzo dużo , a do tych drugich mhh ponad 90 % społeczeństwa polskiego to katolicy który zapomnieli iż Jezus był żydem , że w wojsku polskim przed wojna istniała przysięga nie tylko dla katolików ale i dla żydów i muzułmanów .. wasza kłótnia o ten film jak dla mnie jest tylko dowodem na to , iż po ponad 20 latach pozornej wolności niewielu jest po prostu Polaków a jedynie nacjonaliści albo fani eurolandu , i ani jedni ani drudzy nie potrafią pracować dla kraju który tak jak dla naszych przodków powinien być świętością ..................
Dorzucę mojego ulubionego Wojciecha Cejrowskiego. Katolik, z pochodzenia mieszaniec, bo Latynos, Słowianin i Żyd. Nazwisko ma też żydowskie. Przede wszystkim homofob, jak ja, przeciwnik i ofiara starego sytemu, przeciwnik homoseksualistów, lesbijek i feministek, przeciwnik UE. W jednym człowieku może spotkać się wiele dróg, ale o dobru i złu decydujemy już my sami.
ja tez jestem przeciwnik homoseksualizmu jeszcze nie popieram zmiana płci :) ja tam jeszcze takie nastawienie mam do żydów bo przed 2 wojną światową okradali Polaków , i mieli hasła "nasze kamienice wasze ulice " czy coś takiego .
To nie jest kłótnia o film, bo tu 90% tego filmu nie widziało. To kłótnia dla samej kłótni.
Wywala mnie z profilu i przychodzi mi powiadomienie, że "Nie znaleziono strony o podanym adresie" WTF, zablokowali mi konto za antyżydowskie wypowiedzi?
Nie martw się, ja tylko zapytałam kulturalnie gościa czy jest Żydem z urodzenia czy z wyboru to zgłosił do naruszenia regulaminu. A co w tym pytanie naruszało regulamin ja się grzecznie pytam ? Teraz ludzie chcą być żydami, muzułmanami, bo chcą być inny, chcą się wyróżniać, to sprawia, że czują się wyintelektualizowani bardziej :)
Też to zauważyłem, matko co to się dzieje na tym świecie. Żydzi nigdy nie byli lubianym narodem (i nie mówię tu tylko o naszej nacji) wystarczy chociażby spojrzeć na obecną sytuację na Węgrzech, gdzie politycy w końcu zaczęli głośno mówić o tym o czym jeszcze niedawno nawet bali się pomyśleć. Semici od czasu holokaustu przybrali sobie nietykalność, nie daj Panie Boże jak któregoś skrytykujesz (nieważne za co) to z miejsca jesteś obwołany antysemitą. Na Polaków można bezkarnie pluć i nikt nawet nie pomyśli żeby nazwać cię antypolonistą (?) antypolonem (?) - cholera wie takiego słowa nawet nie ma w słowniku. Co do Twojej uwagi to doskonałym przykładem jest Michał Piróg znany głownie z tego, że jest homoseksualnym żydem :) Jak widać i na tym można dziś zrobić karierę, świat zwariował.