PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=573935}

Biegnij, chłopcze, biegnij

Lauf, Junge, lauf
2013
7,0 25 tys. ocen
7,0 10 1 24664
4,2 4 krytyków
Biegnij, chłopcze, biegnij
powrót do forum filmu Biegnij, chłopcze, biegnij

Film

ocenił(a) film na 1

Kolejny anty-Polski film ze strony żydów .

zagniewanymlodociany

Hm. Tak czytam i czytam Twoją wypowiedź, raz, drugi, trzeci...
Abstrahując. Czy to złe, że jakaś społeczność trzyma się razem? Gdyby Polacy tak się zachowywali (byli solidarni, trzymali ze sobą, pomagali sobie), byłoby to złe? Niestety Polacy tak nie potrafią.
Gdyby Polacy byli na tyle sprytni, żeby zakładać i robić "geszefty", to by było źle? Niestety, chyba nie są, skoro inni robią to lepiej. To nie jest wina innych (nieważne, Żydów, Cyganów, Niemców, Chińczyków czy kosmitów), że umieją coś lepiej, tylko wina tych drugich (w przypadku Twojego tekstu - Polaków), że są w czymś gorsi.

Może jakbyśmy, jako nacja, trzymali się tak samo razem, a nie skakali sobie do gardeł o byle g*wno, byłoby lepiej? Najprościej jest obwiniać innych w tym, że samemu czegoś się nie potrafi.

Sebastian_T

Od razu dziękuję za to że przeczytałeś moją wypowiedź.
To jest ta druga strona medalu. Jesteśmy wybitnie debilnym narodem. Nie uprawnia innych ludzi z innych narodów używania sobie na nas. Moje płacze i wypociny nic tu nie dadzą i i tak nic nie zmienią. Jednak jak to tylko możliwe i kiedy to tylko możliwe wypadałoby mówić prawdę. A nie udawać że jest tylko jedna prawda w której Polacy widłami zabijają żydowskich sąsiadów za to że nie wyznają religii katolickiej bądź za to że są inni czyli żydowskiego pochodzenia. Wiem także że w tego typu rozmyślaniach należy bardzo uważać aby nie przeistoczyć się w jakiegoś Naziste lub Szowiniste.

Mnie także wkurza jak w naszych gazetach obwiniają inne narody za nasze porażki. Bo z takiego myślenia wychodzi tzw "NAM SIĘ NALEŻY". Sami powinniśmy o siebie zadbać a nie szukać pomocy z UE NATO czy innych burdeli. U Szwedów Austryjaków lub Szwajcarów za korupcję byłbyś skazany na niebyt w Państwie. A ja ostatnio widziałem Oleksego gdzieś w TV a parę dni potem tego od wymieniania się zegarkami nie mówiąc o gołosłownym Panie T. Milion Polaków ma problemy z frankiem robią coś z tym NIE Kilka milionów rolników płaci składki na emeryturę co 3 miesiące a emeryturę będą dostawać co miesiąc zwaloryzowaną i tyle samo co dawali co 3 miesiące. Z naszych podatków budują autostrady a my będziemy musieli płacić za ich używanie a utrzymanie także z naszych podatków. W urzędach 80% urzędników mieszka w domach jednorodzinnych a w blokach to tylko Ci co na własne życzenie. Policjantem czy strażakiem nie zostaje się dziś po to aby pomagać ale aby mieć wcześniejszą emeryturę i brak możliwości zwolnienia, opcja oczywiście jeśli masz znajomości. Dobra kończę bo znowu mnie zaczyna trafiać. :D

ocenił(a) film na 6
zagniewanymlodociany

Mnie zastanawia jakie Ty masz plany na przyszłość jako przedstawiciel tego jak nazywasz "debilnego narodu" ? Co Ty proponujesz ? Jaki zawód wybrałeś ? Zły jesteś na wszystko wkoło, ale co sam robisz ? Co zmieniasz ? Patrzenie na wszystko w skali makro i krytykowanie jest najłatwiejsze, ale zrobienie czegokolwiek w skali mikro staje się niesamowicie trudne. Jakby tak każdy nie rzucił na ziemię choć jednego papierka wiesz ile mniej byłoby syfu ? Co ma do tego NATO czy Unia ? Trzeba czasem spojrzeć metr przed siebie, a nie ciągle globalnie i ogólnie.
Gdzie widziałeś te 80% urzędników mieszkających w domach jednorodzinnych ? Ja widzę, że masz dwadzieścia parę lat i jeszcze prawdziwego życia nie znasz. Ale powodzenia :)

majkalipcowa

Więc teraz ty napisz co robisz dla kraju? Bo ja staram się jakoś przeżyć w tym kur..idołku, dać mu jak najwięcej obywateli i uczciwie płacić wszystkie daniny(które barany z Wiejskiej ciągle mi podwyższają). A z tymi urzędnikami to wiem ze szczerej rozmowy z jedną z pań urzędnik, tylko że ona ma dość leżenia do góry tyłkiem: 13 pensje dodatki do wakacji i inne pierdoły ułatwiające im życie a utrudniające nam. W ciągu 5 lat przybyło 20% urzędników jak myślisz po co? Myślisz że ktokolwiek kontroluje ich wydatki czasami walą nawet zamówienia z tzw wolnej ręki i mają w dup..e prawo zamówień publicznych czyli rodzinka górą. Wychodzą tylko tzw ministrowie finansów na mównicę i mówią sorry brakuje nam tylu a tylu miliardów za dużo przepiliśmy Jak to było w jednym z filmów ALE POMOŻECIE. PMOŻECIE?

Wiesz co jestem zły bo widzę i znam mnóstwo ludzi pracowitych i oni też nigdzie nie wyjechali nawet nie byli na tym stadionie na który wydano z ich podatków o 1 mld za dużo. Lecz oglądają i czytają w złych miejscach informacje i dają się manipulować. Ty też się dajesz manipulować w zapisach traktatu NATO jest wyraźnie zapisane że sojusznicy mają bodajże 14 dni na przyjście z pomocą. Językiem prawnym potencjalny agresor ma 14 dni na zajęcie całego kraju. Ile czasu jest w stanie bronić naszego terytorium 90 tys żołnierzy 100 starych czołgów niemieckich 40 samolotów F16, 6 łodzi podwodnych i 2 stare okręty amerykańskie? Ja oceniam że tak ze 4 dni i pozostaną do obrony tylko koktajle mołotowa.

PS Ponawiam pytanie CO TY ROBISZ DLA SWOJEGO KRAJU? ILE RAZY ODDAŁAŚ ŹLE WYDANĄ RESZTĘ PANI SPRZEDAWCZYNI? Ile razy znalezione 2 zł na chodniku oddałaś na Caritas lub WOŚP a nie przeżarłaś? Co nazywasz prawdziwym życiem? Nie wiem czy twoje ale ja dla ciebie szczerze życzę pwowdzenia

ocenił(a) film na 6
zagniewanymlodociany

Ja nie zaczynałam tej dyskusji, więc nie mam zamiaru rozpisywać się. Nie stękałam - choć uwierz mam powody, nie będę przeklinać - a mam ochotę na to wszystko co widzę i co mnie też dotyka. CODZIENNIE. Ale! Nie chcę tylko biadolić! Nie rzucam papierków na ziemię, nie zaśmiecam plaż żeby potem narzekać jakie te polskie plaże brudne ! (byłeś ostatnio na POLSKIEJ plaży ?) Oddaję Pani w sklepie co nie moje, a one i tak mnie oszukują. Chociaz może nie one, ale ci, którzy wpisali te pseudopromocje do systemu, a w kasie i tak wychodzi więcej. Moje dzieci pewnie nie znajdą tu pracy, a ja zdechnę na emeryturze ... i coś to biadolenie dało tobie ? Bo mnie tylko pogrąża w bezsensie i pesymizmie.
Mam klasyczną rodzinę, ale co daję dla kraju, który rodziny ma w d ...???? Dlatego uważam, że powinno się patrzeć i zmieniać to, co mogę zmienić. Biadolenie, że kolejny minister mnie okradł jest jedynie pogrążaniem się w tym całym łajnie. A ja chcę czasem o tym zapomnieć.

majkalipcowa

Hehe dobrze napisane.
Spokojnie ja zostałem w tym kraju a miałem propozycje projektowania za 12 tys za miesiąc chciałem aby mój chłopak(mam na myśli dziecko oczywiście) znał swoich dziadków, żona angielskiego ani norweskiego ani słowa więc trochę marudziła i poza tym łatwo z tego kraju wygonić się nie dam (Mój dom ciasny durny ale własny). Dlatego nie miej mi za złe że marudzę bo uważam że mi wolno jestem u siebie i mi wolno. W Norwegii UK czy innym państwie mógłby ktoś się zapytac skoro tak ci się nie podoba to wracaj do siebie, a tu jestem u siebie więc marudzę. Na plaży nie śmiecę. Na polskiej plaży byłem a z 3 lata temu i już tam nie pojadę nigdy. Niestety ale ludziom z nabrzeżnej północy Polski podoba się sytuacja w kraju(zarówno SLD jak i z PO) więc myślę że źle im nie jest a mi na mroźnych wakacjach źle akurat było więc nie zamierzam się umartwiać dla ich dobra skoro i tak mają dobrze. Co nie znaczy że na wakacjach jakoś specjalnie szalejemy mamy dużego Vana zabieramy tyle jedzenia ile się da a kupuję w Grecji tylko niezbędne produkty Chleb ser żółty lody wodę pepsi piwo rurki po restauracjach się nie szlajamy od czasu jak resztkę jedzenia znalazła żona w kubku w pepsi. Grek u którego wynajmujemy apartament nawet paragonów nie wystawia mówi że z jego podatków wychodzą i tak 3 pensje urzędnicze a jak da im więcej to i zatrudnią czwartego leniucha. Co gorsza powiem Tobie że od sklepikarza Greckiego słyszałem jak mówił że u nich na początku jak były dopłaty UE też było pięknie a jak się skończyły to kryzys z robotą i pieniędzmi a Niemcy nawet sugerowali im aby Grecy sprzedali wysepki niby prywatnym kupcom ale wiadomo komu. Ale miło było jak w czwartym sklepie po niemiecku nikt nie chciał ze mną rozmawiać angielski lub polski :D serbski lub rosyjski też by im pasował.

Ze sklepów korzystam ze Stokrotki, Żabki i osiedlowego. Żona korzysta czasem z Reala lub Leclerca co staram się jej wyperswadować no ale mówi że taniej i puka w czoło mi w odpowiedzi. Ja kiedyś tam od czasu do czasu zaglądałem ale olałem ich jak trzy razy pod rząd musiałem po 25 minut stać w kolejce tak traktować się nie dam za bardzo cenię czas mojego życia aby mi go marnowali bo z łachy mają papier toaletowy po 30gr taniej niż gdzie indziej. Rzuciłem koszyk na ziemię i wyszedłem. Niemniej nawet jak się pomylili na swoja niekorzyść zawsze im kasę oddawałem w dziale obsługi nie dam się zeszmacić za kilka złotych.
Plaże w całej Europie są brudne i nie tylko Polacy śmiecą więc luzik nie ma czym się przejmować my bierzemy ze sobą takie złamane grabki do liści i w 5 minut w promieniu 5m ani śmietka(nie interesuje mnie co sąsiedzi z plaży myślą o tym) dziecko może hulać w piachu do woli :-P a to najważniejsze.
Zapomnieć o łachudrach politykach to miła opcja ale jak ktoś milczy to znaczy że wszystko mu się podoba dlatego za każdym jak ktoś porusza temat staram się pisać tak jak ja uważam i jak myślę. I nie biadolę mówię to co mi się nie podoba a to jest różnica. POZDRAWIAM

ocenił(a) film na 6
zagniewanymlodociany

Tu się zgadzamy - jestem u siebie to mam prawo narzekać. Dlatego ja też się nigdzie nie wybieram, bo jak ktoś jedzie na obce lądy to już nie powinien narzekać. Bieda bo bieda ale własna. Jak to mówił Pawlak (ten filmowy oczywiście) - lepszy swój wróg niż obcy ;)
No widzisz, na polską plażę sam mówisz że nie pojedziesz, a niby czemu ? Nie podoba się plaża, że brudna ? A gdzie te brudne plaże, bo ja od lat takich nie widzę... no chyba, że nasi rodacy rzucą tu peta tam papierek po lodach i potem ci sami przeklinają jak jest brudno. Polskie plaże nie są na pewno tak brudne jak greckie czy włoskie. Polskie plaże i piasek jest najpiękniejszy... ja uciekam na inne TYLKO w poszukiwaniu lepszej pogody, nic innego mi nie przeszkadza. Co do Grecji to jak ktoś lubi byczyć się w słońcu na plaży to mam takie namiary, że praktycznie za grosze przejazd z noclegiem i naprawdę raj. Polacy chcą się tak nachapać kasy w letnim sezonie żeby im na kilka lat starczyło.. .to w sumie też mnie zniechęca do polskiego wybrzeża. Przykro stwierdzić, ale za taką kasę jaką tu bym musiała zapłacić to mój patriotyzm też idzie spać i wolę do słonecznej Grecji.
A w "biadoleniu" to ja też jestem dobra i jak się rozkręcę to też walnęłabym niezły tekst... ale nie chcę, życia mojego cennego szkoda :)
Pozdrawiam.

majkalipcowa

Daj maila napiszę Tobie kim jestem i co robię bo publicznie byłoby to chełpienie się.

ocenił(a) film na 8
vAkatsuki

wcale nie pokazali polaków w az takim złym swietle przesadzasz

MovieE_MasteR

Wielu idiotów od razu nastawia się negatywnie na produkcje o holocauście w okupowanej Polsce, z góry zakładają, że Polacy zostaną tam przedstawieni w złym świetle. Wielu z nich nawet nie oglądało konkretnego tytułu, ale potrafią szczekać tępo zasłyszane plotki i mity...

ocenił(a) film na 2
vAkatsuki

niestety trzeba się pogodzić, że byli dobrzy i źli Polacy...Proszę zauważyć, że w filmie są pokazane dwa rodzaje ;)