PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=617280}

Bitwa pod Wiedniem

11 settembre 1683
2012
2,5 27 tys. ocen
2,5 10 1 27180
1,9 23 krytyków
Bitwa pod Wiedniem
powrót do forum filmu Bitwa pod Wiedniem

nie oszukujmy się, że czekałem na ten film. jak się dowiedziałem, że wyjdzie obraz o bitwe
wiedeńskiej to aż mi stanął z wrażenia. lubię filmy batalistyczne, a to była z największych bitew
Europy XVII wieku. Babcia mi się też podjarała, no to pomyślałem, ok czekamy i jak wyjdzie to
walimy.

Chryste Panie Nazarejczyku, kto mi zgotował takiż los hiobowy w tym kinie. mogłem obczaić od
razu, zę produkcja polsko-włoska jakaś. a Włosi to się na kinie nie znaju jak dla mnie. ale
dobra nie zorientowałem się. trudno. mnich to główna rola de facto w tym gównie. nie
pomyślałem. trudno. byłem tak zaślepiony samym faktem batalii, że udałem się do kina. po
pierwszych paru minutach mnie szlag trafił i to tak, że z*****ł na miejscu. jak można było prawie
wszystko generować komputerowo. chyba nie ma w tych czasach większego problemu ze
zrobieniem zdjęć górom i przełęczom z jakiegoś helikoptera. jak to było zmontowane po ciulu.
jakie słabe efekty specjalne. nie ma się co rozpisywać o tym szambie. kto był to widział.

mogę jedynie napomknąć, że jest to jeden z głupszych filmów jaki widziałem. po filmie
historycznym i batalistycznym spodziewałem się czegoś innego.

Włosi do pizzy, nie do kinematografii!

Eva01

Niech Cię Bogowie bogactwem i pomyślnością wszelką obdarują szczodrze za tę recenzję! Zaiste ocena Twa trafną jest niezwykle, a myśli swe w słowa przyoblekasz cudnie!

niegziecna

:-D już dawno się tak nie uśmiałem po przeczytaniu czyjegoś komentarza :-)

ocenił(a) film na 1
Eva01

Oczywiście można się czepić większej ilości szitu. Film trochę zakłamany historycznie. W okresie bitwy pod Wiedniem sam Sobieski nie był królem. Dopiero po fakcie udało mu się osiągnąć ten cel (ale oczywiście jak to było w Polszy XVII w. długo u koryta nie zabawił). Turcy wtedy nie byli potęgą. Imperium Osmańskie chyliło się ku upadkowi z różnych względów (bunty Janczarów, kryzys gospodarczy itp.). Owszem wystawili ok. 200-300 tysięcy troopsów do zdobycia Wiednia, ale co z tego. Nawet jakby zdobyli Wiedeń to nie utrzymaliby go przy ówczesnej liczbie wojsk chrześcijańskich. po prostu Europa była w stanie zmobilizować znaczną część wojska w krótkim czasie. a Turcy? Tyle co miał Kara Mustafa ze sobą, prawie w ogóle posiłków, rozciągnięte linie zaopatrzeniowe i maruderów na Ukrainie i okolicach. Przeliczył się chłopak, więc nie rozumiem podniety w tym filmie, że 'Turek idzie! Turek idzie'; ogólnego popłochu i szamotaniny jaki ten fakt wywołał. Pytanie brzmi jak było naprawdę w ówczesnej Europie? Jeżeli chodzi o historię to dowiadujemy się de facto, że sama bitwa miała miejsce, no i, że pod dowództwem Sobieskiego Turek został rozgromiony.

No i ten mnich, z wyglądu i sposobu wysławiania się i rzucania mądrymi sentencjami przypominający Paulo Coelho, co to poprowadził lud Europy do boju z Turkiem. Może to jednak nie Sobieski wygrał tą bitwę?

Jak już mówiłem - ogólnie montaż, nieudolne wklejanie postaci w komputerowe scenerie rodem z gier lat 90., komputerowe wilki (już można było jakiegoś psa wziąć czy coś); ogólnie marna gra aktorska (tutaj plus dla Adamczyka, jedyna wyrazista postać). Sama bitwa wiedeńska polegała na starciu 10 konnych tureckich i 5 janczarów z 20 piechurami austriackimi i garstką husarii; a przeca tam były tysiące wojowników. tysiące!

ogólnie taka fantastyczno-baśniowa opowiastka o jednej z największych bitew Europy w którą ingerują duchy i mocne mniej lub bardziej nie z tego świata, no i mnisi a la Paulo; Mickiewicze XVII w. zasrani.

przyznam się Wam, że pierwszy raz w życiu miałem ochotę wyjść z kina; a nie wierzyłem ludziom, którzy na filmweb piszą o tym, że film może być tak zły, że wyszli w trakcie. zwracam honor (Boga i Ojczyznę).

One more thing. Jeden z naszych przodków tamtego okresu po bitwie nie połasił się na złoto, dziwki i lasery tureckie, tylko z łupów wziął kawę. Ten 'śmierdzący' loot jak inni go określili przyczynił się do otwarcia paru kawiarni w Wiedniu i spopularyzowania picia tegoż trunku w Europie; jako i ja teraz z rana czynię kochani. z chilli, bo taka am besten.

ocenił(a) film na 2
Eva01

Jak to nie był królem? To kto był wtedy królem Polski? Tu akurat tfurcy nie dali plamy.

Natomiast polegli na całej linii w pozostałych kwestiach bitewnych. Sieniawski (i to w dodatku syn tego właściwego hetmana) im się z Jabłonowskim pochrzanił, Sobieski atakuje na czele chorągwi razem z nim (nie ma to jak pozbyć się całego sztabu w pierwszej szarży), zamiast obserwować bitwę z namiotu sztabowego, husaria nie ma słynnych kopii ani koncerzy.

ocenił(a) film na 1
marturk

Wcześniej był Korybut Wiśniowiecki. Sobieski został królem po batalii wiedeńskiej.

ocenił(a) film na 2
Eva01

Jestem troszkę słaby z matematyki, ale Wiśniowiecki zmarł w 1674 roku, a batalia pod Wiedniem odbyła się w roku 1683. Notabene Eleonora Habsburg (Bachleda-Curuś) była żoną Wiśniowieckiego.

ocenił(a) film na 3
Eva01

Jak to widzę, to mnie krew zalewa. Sobieski był wtedy królem, porypało ci się z bitwą pod Chocimiem w 1673. Turkowie cały czas grozili Europie, podupadli dopiero po bitwie, a przestali się liczyć po podpisaniu pokoju z Polską w 1699. Gdyby zdobyli Wiedeń, to Europa przeżyłaby wstrząs, całe cesarstwo by się rozpadło, każdy książę ratowałby swoją dupę i Turkowie mieliby otwartą drogę na cały kontynent. Podbiliby Włochy i Niemcy, a potem Francję (Polski by nie ruszyli, bo już się nauczyli, że z nimi nie należy zadzierać), która była sprzymierzona z sułtanem. Przynajmniej w teorii, bo zawsze mogła Polska znowu ruszyć lub jakieś inne nieszczęście (chociażby bunty wezyrów czy cośtam) spotkać Turcję.

ocenił(a) film na 2
adriannnn

Zgadzam się. Nie byłoby bitwy pod Parkanami, która de facto przetrąciła kark armii tureckiej. Poszczególni książęta Rzeszy próbowaliby zawierać pokój na własną rękę (za cenę zhołdowania). Rosja nie przystąpiłaby do wojny z Turcją i być może zaatakowałaby wschodnie rubieże Litwy. Ja myślę, że Turcy by RPlitą jednak ruszyli. W końcu niecałe 10 lat wcześniej była lennem Imperium Osmańskiego.

ocenił(a) film na 7
marturk

Kiedy według Ciebie Polska była lennem Turcji?????????????? W XVII wieku bylismy w Europie krajem najsilniejszym gospodarczo i kulurowo i militarnie to jak mielismy byc lennem Turcji jak to nasze wojska (KOzacy) oblegali Istambuł.
Turcja ruszyć Rzeczypospolitą już w roku 1621 kiedy wystawili ogromna armie równą tej spod kampani Wiedeńskiej a sami odparlismy jej atak.
A propo Wiednia moim zdaniem Imeprium Osmańskie było by w stanie zająć państwa Włoskie i południową część Cesarstwa na więcej nie było by ich stać.
POlska zamiast na Wiedeń powinna uderzyć na Brandenburgie i odzyskać Prusy i Rozpocząć wojnęz Rosją by odzyskać tereny utracone na skutek słabej Polskiej polityki(zwycięzylismyw polu przegralismy przy stole

ocenił(a) film na 1
adriannnn

był królem. zwraca, honor.

ocenił(a) film na 1
adriannnn

myślę, że takiej znowu otwartej drogi to by nie mieli. Europejczycy by bronili swojej wiary, a już na bank papież miałyby w tym swój czynny udział.

ocenił(a) film na 3
Eva01

W tym czasie papież Innocenty XI był wyjątkiem - nie był rozpustnikiem myślącym o polityce, a wręcz przeciwne - sprzeciwiał się nepotyzmie i w ogóle rozpuście, nawet wśród gminu. Nie sądzę, aby robił coś innego niż nawoływaniem do obrony wiary.

Co do "Polski by nie ruszyli" to sory, ale źle się wyraziłem. Przynajmniej na początku by się dali, a gdyby się odważyli to husaria by ich rozgromiła raz, a porządnie i Rzeczpospolita miałaby przynajmniej chwilowy spokój, chyba, żeby przyjęła wezwanie o pomoc.

Dalsza dyskusja na ten temat dla mnie jest bezcelowa - podobnie jak z fanfikcją w światach fantasy, to rozmyślanie "co by było gdyby", bo każdy ma swój pomysł i wizję. Dziękuję za uwagę.

ocenił(a) film na 8
Eva01

Dzień dobry. Tak piszę tylko osoba, która nie zna się na rzeczy a pragnie za wszelką cenę zaistnieć swoim komentarzem. Człowieku ogarnij się, sięgnij po książkę i poczytaj trochę historii. Źle to wygląda gdy osoba totalnie nie znająca się na historii wypowiada się w tym temacie. Twój komentarz to kolejny przykład na to jaki jesteś niedojrzały i przypuszczam, że jak większość gimnazjalnego pomiotu znasz się na niczym. Nie kpij sobie człowieku z religii i historii. Przez takich jak Ty poziom tego portalu spada zastraszająco.

supermariobros88

Dzień dobry. Tak piszE tylko osoba, która nie zna się na rzeczy, a pragnie za wszelką cenę zaistnieć swoim komentarzem. Człowieku ogarnij się, sięgnij po słownik i poczytaj trochę zasad. Źle to wygląda...

ocenił(a) film na 1
supermariobros88

Dobry. tak pisze tylko osoba, której post mnie przysłowiowy szit obchodzi. Kłaniam się!

Eva01

" to aż mi stanął z wrażenia no to pomyślałem, ok czekamy i jak wyjdzie to
walimy." ..............

Eva01

No fajnie że ci stanął, ale ja to widze tak, że Włosi nakręcili jakąś sobie produkcje telewizyjną za groszę i chcieli to sprzedać w Polsce i zarobić na wycieczkach szkolnych. Ale nie wyszło. Nie oglądałem niestety jeszcze tego filmu, pewnie będa puszczać naokrągło serial w TVP. Szkoda że Sienkiewicz nie napisał książki o tym, tak by mieli filmowcy jakąś fabułę, i warto by było wydać na produkcję jakieś pieniądze jak w przypadku Ogniem i Mieczem, a tak wyszło pewnie co wyszło.

ocenił(a) film na 1
tomwac

ach, Wy mali ludzie nie rozumiejący sarkazmu i ironii.

ocenił(a) film na 1
tomwac

ale Sienkiewicz mógł się za to wziąć. to prawda. ciekawe czemu tego nie zrobił?

ocenił(a) film na 1
Eva01

hahah. Miło się Was czyta. Co do faktów historycznych niestety moja wiedza nie jest tak szeroka aby wchodzić z wami w ciekawe dyskusje, a szkoda. Mogę się jedynie podpisać pod tym, że " jest to jeden z głupszych filmów jaki widziałam". Zmarnowany czas. Liczyłam na coś więcej. A co do Sienkiewicza, fakt.. "Ogniem i mieczem" przynajmniej o czymś jest.

użytkownik usunięty
Eva01

Najlepszy post na tym forum. szczególnie tytuł i drugie zdanie :D